Jos hätä tulee, ihmiskunta hakee maahan pantavaa Huippuvuorilta.
Huippuvuorten uumenissa kohta kaksi vuotta toiminut siemensäilö täyttyy lupaavasti.
Sinne on kannettu jo yli 200 miljoonaa siementä, puoli miljoonaa niistä meiltä.


Sinne on kannettu jo yli 200 miljoonaa siementä, puoli miljoonaa niistä meiltä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Julkaistu Tiede -lehdessä 12/2009

Tuomiopäivän pankki - tai Globaali siemenholvi, kuten virallinen nimi kuuluu - ei ole mikä tahansa siemenpankki. Se on varmuusvarasto, jonka on tarkoitus pelastaa ihmiskunnan viljelyperintö kaikessa monimuotoisuudessaan. Tuomiopäivän pankkiin kerätään varmuuskopiot maailman kaikista tärkeistä maatalouskasveista, niiden nykyisistä, tallessa olevista entisistä ja luonnosta vielä löytyvistä villeistä lajikkeista. Pankin kokoelmiin ei kosketa kuin "viimeisessä hädässä", silloin kun kasvia ei enää löydy mistään muusta siemenpankista.

Maailmassa on tätä nykyä noin 1 500 paikal¬lista¬ siemenpankkia, mutta monimuotoisuuden  säilymistä ei voi laskea niiden varaan. Arviol¬ta puolet pankeista toimii kehitysmaissa lohduttomissa oloissa. Varastot eivät täytä teknisiä vaatimuksia ja rahasta ja henkilökunnasta on huutava pula. Monet pankeista vielä sijaitsevat alueilla, jotka ovat alttiita luonnonkatastrofeille ja poliittisille konflikteille.

Tuomiopäivän kantavat voimat - Norjan hallitus, pohjoismainen siemenpankki NordGen ja kansainvälisen tutkimusyhteisön perustama säätiö Global Seed Diversity Trust - eivät varaudu maailmanloppuun vaan varustavat maailmaa ilmastonmuutoksen oloihin: sadan-kahdensadan vuoden kuluttua kelit ja kasvuolot, taudit ja syöpäläiset ovat toiset kuin nyt. Silloin tarvitaan geenikirjoa, josta jalostaa ihmiskunnalle uutta kestävää kasvatettavaa.

Jos paikallispankeille on käynyt huonosti, tulevaisuuden siemen löytyy Huippuvuorilta Stpitzbergenin uumenista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Huippupaikka maailman huipulla

Ruokakasviemme varmuusvarastoa ei perustettu Jäämeren saareen sattumalta. Paikka valittiin ihanteellisuuttaan. Maaperä on ikiroudassa, alue on geologisesti vakaa ja syrjässä maailman tohinoista ja kuitenkin säännöllisen lentoliikenteen päässä.

Siemensäilö on rakennettu kestämään kaikki mahdollinen maanjäristyksestä ydinohjusiskuun ja merenpinnan huimaankin nousuun. Siksi se sijaitsee korkealla ja syvällä.


Tallessa 430 000 näytettä

Siemenpankkiin on tehty talletuksia käytännöllisesti katsoen jokaisesta kolkasta maailmassa. Kansainvälisiltä kasvi-instituuteilta ja paikallisilta siemenpankeilta on saapunut 430 186 siemennäytettä, joista kertyy 215 000 000 siementä, 665 kasvisukua ja 3 281 kasvilajia.

Suomesta näytteitä on kirjattu 1 317 ja siemeniä 658 487.


Tilaa 4 500 000 näytteelle

Meille kuluttajille vehnä on vehnä ja riisi on riisi, mutta maailman siemenapostoli, arktisen pankin primus motor Gary Fowler, tietää, että maailmassa riittää lajikkeita geenikirjoa turvaamaan. Kun pankki on täynnä, hyllyissä on 4,5 miljoonaa näytettä, 2,5 miljardia siementä.


Sitkein säilyy 19 890 vuotta

Tuomiopäivän talletuksia vaihdetaan uusiin tarpeen mukaan, mutta ovien ei tarvitse käydä kovin tiuhaan. Oikein pakattuina ja pakastettuina monet lajit pysyvät itävinä häkellyttäviä vuosimääriä.

Soijapapu 374
Sipuli 413
Maissi 1 125
Riisi 1 138
Vehnä 1 693
Hirssi 1 718
Ohra 2 061
Kahviherne 2 613
Pitkäpapu 5 342
Herne 9 876
Durra 19 890


Global Seed Vault  www.croptrust.org  
Nordic Gene Bank  www.nordgen.org

Sisältö jatkuu mainoksen alla