Kun piikittely sattuu, ilkeilijä usein kuittaa pahat puheensa leikiksi. Kuva: Shutterstock
Kun piikittely sattuu, ilkeilijä usein kuittaa pahat puheensa leikiksi. Kuva: Shutterstock

Joillekin häijyys on huvi, mutta aidosti häijyille ei aina kannata antaa sanaa sanasta.

Ihminen-palsta

Julkaistu Tiede-lehdessä 1/2013

Teksti: Mikko Puttonen

Joillekin häijyys on huvi, mutta aidosti häijyille ei aina kannata antaa sanaa sanasta.

Management by perkele taitaa onneksi olla väistyvää kansanperinnettä. Töykeys kuitenkin elää yhä keskuudessamme, eikä vähiten siksi, että se on löytänyt uuden purkautumistien verkon nimettömyydestä.

Verkkosivun voi aina sulkea, naamatusten kohdatun ärhentelijän tai piikittelijän suuta on vaikeampi tukkia. Jotenkin törkyturpa olisi kuitenkin saatava hiljennetyksi. Jos syyksi ei riitä paha mieli, jota ilkeilijä kylvää, kelvatkoon perusteeksi näin talouskriisin tunnelmissa työtehon lasku.

Huonon käytöksen seurauksia tutkinut Georgetownin yliopiston professori Christine Porath on osoittanut, että töykeys heikentää suoritusta niin rutiinitöissä kuin luovuutta vaativissa tehtävissä. Loukattu hautoo hyvitystä, koettaa selittää pois kokemaansa loukkausta tai vain vatvoo tapausta mielessään. Vähemmästäkin työmuisti kuormittuu, eivätkä hommat suju. Jo pelkän töykeyden vierestä katsominen heikentää suoriutumista.

Häijyys aisoihin siviilirohkeudella

Paras tapa hiljentää kiusankappale ei välttämättä ole maksaa samalla mitalla takaisin. Nasevan vastaiskun taito on monien mielestä vahvuuden merkki, mutta siihen sisältyy aina kiistan syvenemisen vaara.

– Silloin Hammurabin laki astuu voimaan. Moni ei ole sitä valmis hyväksymään, sanoo Itä-Suomen yliopiston suomen kielen professori Pirkko Muikku-Werner, joka on tutkinut suomalaisten kokemuksia ilkeilystä.

Vastaiskun sijasta ihmiset koettavat usein ymmärtää ilkeilijää. Asian yli päästään selittämällä, että ilkeilijällä on huono päivä tai kotona vaikeuksia.

Muikku-Wernerin mielestä voisimme enemmän kokeilla kieltäytymistä koko pelistä.

– Emme koskaan kyseenalaista ilkeilijän toimintaa itse tilanteessa ja kysy, minkä takia olet noin ilkeä. Ilkeys niellään, ja illalla valitetaan puolisolle, että se vasta on inhottava ihminen.

Eräs taiteilija menettelee seuraavasti. Hän on afroamerikkalainen, mutta se ei paljastu oitis ulkonäöstä. Kun hän on seurueessa, jossa joku murjaisee jotakin rasistista, hän ei ryhdy paheksumaan vitsailijoita ääneen. Sen sijaan hänellä on pieniä käyntikortteja, joita hän ojentaa heille. Kortti kertoo ystävällisesti, että hän on musta ja että vitsailija ei varmaankaan olisi heittänyt huulta, jos olisi sen tiennyt.

Sättijäiset kysyvät oivalluskykyä

Piikittely voi joissakin tapauksissa olla verbaalista urheilua, jossa molemmat osapuolet jakavat iskujaan yhteisymmärryksessä. Ulkopuolisista se kuulostaa rajulta, mutta itse sanailijat tuntevat elävänsä täysillä niin kuin judokat tatamillaan.

Näin kuvailee suhdettaan työtoveriinsa eräs leukailu-urheilija Pirkko Muikku-Wernerin tuoreessa kirjassa Ilkeilyn kahdet kasvot: ”Käymme siekailematta heikkoihin kohtiin kiinni ja teemme pilaa toisistamme”. Samalla kertoja ja kanssailkeilijä ovat kuulemma kuitenkin hyviä työtovereita, luottavat toisiinsa ja pitävät toistensa puolta.

– Joissakin perheissäkin pidetään hauskaa naljailemalla. Siinä on vaara, että se menee yli ja lakkaa olemasta hauskaa, muistuttaa Muikku-Werner.

Yhdysvalloissa mustien nuorisokulttuuriin kuuluu sounding, eräänlainen puhekumppanin testaaminen heittämällä hänelle rajun kuuloisia loukkauksia. Siitä on lyhyt matka rap-ympyröistä tuttuihin kaksintaisteluihin eli battleihin. Niissä artistit pyrkivät kaikin sanallisin keinoin herjaamaan vastustajalleen jauhot suuhun. Näin sättimisestä on syntynyt taidetta.

Kaikessa nokittelu-urheilussa herjaan kuuluu vastata herjalla, mutta siinä ei oikeasti suututa. Vastauksen hyvyyttä mitataan oivaltavuudella.

Kiusoittelu kätkee kehut

Ilkeilyn lempein laji kiusoittelu ei ole ilkeilyä kuin päältä päin. Kun Jari tekee jalkapallo-ottelussa hattutempun, pelikaveri toteaa pukuhuoneessa, että olipa sinulla surkea päivä, vaihtaisit lajia. Jari ei pahastu vaan myhäilee mielissään.

Tällaista kiusoittelua harrastavat Pirkko Muikku-Wernerin mukaan etenkin murrosikäiset pojat.

– He eivät voi olla toisilleen millään tavalla kivoja, se kun on niin hölmöä. Siksi kehut pitää kätkeä.

Kiusoittelu menee parhaiten perille, kun ”haukut” ovat täysin liioitellut ja selvästi todellisuuden vastaiset. Kun kaikki tietävät, että Jari pelasi ilmiömäisesti, niin hänet voi turvallisesti haukkua ilman väärinymmärryksen vaaraa.

Kiusoittelu on yhdenlaista hauskanpitoa. Siksi oikea ilkeilykin voi naamioitua huumoriksi. Jos kohde loukkaantuu, ilkeilijä voi vetäytyä huumorin taakse ja sanoa, että sehän oli vain leikkiä.

– Aina vedotaan siihen, että et ymmärrä huumoria, olet tiukkapipo. Se on vahva ase, koska kukaan ei halua olla tiukkapipo, Muikku-Wener sanoo.

Kenelläkään ei kuitenkaan ole oikeutta määritellä toisen puolesta, mikä on hauskaa. Siksi huumoriveikoksi tekeytyvälle ilkeilijälle voikin sanoa, että hei haloo, ei naurata. Tai vielä tarkemmin: tuo ei ollut hauskaa ja tiesit sen itsekin.

Mikko Puttonen on Tiede-lehden toimittaja.

Kaisa Häkkinen: omat sanat

Nyt päälle pässinpökkimät

Villavaatteessa leikittelee ruotsin uroslammas.

Talven pakkasissa pärjää mukavasti, kun pukeutuu lämpimiin villavaatteisiin. Villaa on meillä perinteisesti saatu lampaista, joihin kantasuomalaiset tutustuivat indoeurooppalaisten naapureidensa välityksellä. Kaikkein vanhin lampaaseen viittaava nimitys on uuhi, joka nykyään merkitsee emälammasta. Sanalla on vastineita itämerensuomalaisten kielten lisäksi Volgan seudulla puhuttavissa mordvan ja marin kielissä, joten sen täytyy olla reilusti yli kolmetuhatta vuotta vanha.

Monet kotieläinten pitoon liittyvät sanat ovat joko balttilaista tai germaanista perua. Lammas on germaaninen laina, villa balttilainen, samoin vuohi ja vuohen karitsaa eli kiliä merkitsevä vohla. Samaan kerrostumaan lukeutunee myös lampaan karitsaa tarkoittava vuona sekä runolliselta kuulostava oinas, jonka nykysuomalainen tuntee lähinnä eläinradan tietyn tähdistön ja siihen liittyvän horoskooppimerkin nimityksenä.

Alun perin oinas on tavallinen pässin eli uroslampaan nimitys. Se tuli kirjakieleen jo Agricolan aikana, mutta myöhemmin sen syrjäyttivät muut lainat. Yksi kilpailijoista oli balttilaisperäinen jäärä, joka on voinut tarkoittaa erityisesti kuohitsematonta pässiä. Koska sellainen saattoi olla hyvin itsepäinen ja vaikeasti käsiteltävä otus, sana on jäänyt elämään adjektiivissa jääräpäinen. Nimikilpailun voittajaksi selviytyi kuitenkin nuorempi ruotsalainen laina pässi, jota on käytetty kirjakielessä 1600-luvulta lähtien.

Karitsaa on arveltu johdokseksi samasta hyppelemistä merkitsevästä sanavartalosta, josta juontuvat karata ja karkeloida. Toisaalta se voi olla germaanisperäisen karja-sanan johdos.

Samalta suunnalta on saatu joukko vaatteisiin ja niiden valmistukseen liittyviä sanoja, esimerkiksi hame, huopa, lakki, lanka, neula, paita, päärme, sauma, sukka, vaippa ja vaate. Nahkoihin ja turkiksiin tottuneet kantasuomalaiset ovat ilmeisen innokkaasti laajentaneet vaatevarastoaan uuden germaanimuodin mukaisesti.

Kaisa Häkkinen on suomen kielen professori Turun yliopistossa.

Ihmiset kokevat monenlaista outoa ilman, että heidän mielenterveytensä olisi uhattuna. Uusi kirja esittelee ja selittää näitä kokemuksia.

Peräti miljoonia amerikkalaisia joutui ufojen sieppaamiksi 1990-luvulla, pääteltiin erään kyselytutkimuksen perusteella pääteltiin.

Usein uhrin makuuhuoneeseen tunkeutui vieraita olentoja, jotka tekivät hänet ensin toimintakyvyttömäksi. Sitten hänet lennätettiin katon läpi avaruusalukseen.

Ufosieppausten vyörystä kertoo Helsingin Sanomien haastattelema psykologian tutkija Jukka Häkkinen kirjassaan Outojen kokemusten psykologia (Docendo 2018). Leipätyökseen Häkkinen tutkii näkemistä Helsingin yliopistossa.

Uusi kirja näyttää, miten ihmismieli loihtii esiin kokemuksia, joita monet pitävät selittämättöminä tai yliluonnollisina.

Sieppaukset avaruusalukseen ovat modernia jatkoa sille, mitä ihmiset ovat kokeneet maailman sivu. Ennen vanhaan makuuhuoneeseen eivät tunkeutuneet harmaat isopäiset avaruusolennot, vaan pelottavat vieraat olivat demoneja, keijukaisia, noitia tai vampyyreja.

”Mielenkiintoista on, että nyt ufosieppaukset ovat kokonaan loppuneet”, Häkkinen sanoo.

Ne olivat 1990-luvulla kulttuurinen ilmiö, joka liittyi scifitarinoihin. Yhdysvalloissa niiden kokijat olivat nähneet scifisarjoja ja -elokuvia, joissa oli isopäisiä, ihmiskokeita tekeviä olentoja.

Makuuhuonevierailujen ja sieppausten takana näyttää Häkkisen mukaan olevan unihalvaus.

Unihalvauksessa siirtymä uni- ja valvetilan välillä häiriintyy. Ihminen on tavallaan sekä hereillä että unessa, selittää Häkkinen kirjassaan. Unen hahmot astuvat valvetodellisuuden päälle.

Halvaantumisen kokemus syntyy siitä, että unen aikana aivojen liikekäskyt eivät pääse etenemään lihaksiin. Tämä lihaslama estää kokijaa liikkumasta.

Unihalvauksen aikana ihmiset näkevät usein harhoja tunkeilijoista. Yleisiä ovat myös tasapainoaistin hallusinaatiot: keinumisen, putoamisen, kohoamisen ja kehostapoistumisen kokemukset. Tällaisella matkalla ufojen sieppaamat ovat mahdollisesti olleet.

Sieppauskokemusten lisäksi Häkkinen esittelee kirjassaan kehostapoistumis- ja kuolemanrajakokemuksia, enneunia, telepatiaa, déjà -vu -ilmiöitä ja synestesiaa ja selittää, miten tällaiset aivojen jekut syntyvät.

Kysely

Mitä outoa olet kokenut?

Laulettu sana kuului puhuttua paremmin ja pidemmälle.

Koulujen lukukausi lähestyy loppuaan. Pian tulevat ne ajat, jolloin taas kerran pähkäillään, sopiiko päättäjäisissä laulaa suvivirttä vai ei.

Aiempien vuosien kädenvääntö on osoittanut, että virttä voivat iloisin mielin ja henkisesti häiriintymättä laulaa muutkin kuin luterilaista uskoa tunnustavat. Yhdessä laulaminen vahvistaa yhteistä tunnekokemusta enemmän kuin juhlapuheen kuuntelu.

Suomen evankelisluterilaisessa kirkossa virrellä tarkoitetaan yleensä kirkolliskokouksen hyväksymää hengellistä yhteislaulua, mutta tämä ei ole virsi-sanan vanhin eikä ainoa merkitys.

Virsi on alkanut vakiintua tietynlaisen kirkkolaulun nimitykseksi vasta luterilaisen reformaation myötä.

Reformaation ohjelmaan kuului seurakunnan ottaminen mukaan jumalanpalveluksiin aktiivisesti virsiä laulamalla. Sitä ennen laulusta olivat huolehtineet papit ja heidän koulutetut avustajansa. Muutoksesta seurasi epäilemättä kirkkomusiikin tason dramaattinen lasku, ainakin väliaikaisesti.

Virsi-sana on esihistoriallisella ajalla saatu balttilainen laina, joka alun perin lienee tarkoittanut sanaa tai puhetta. Suomalaisessa kansankulttuurissa virsi on ollut pitkän kertovan runon nimitys. Kalevalan henkilögalleriaan kuuluu virsikäs eli runsaasti runoja taitava Vipunen, ja hänen muistissaan olevaa runovarastoa nimitetään sanaiseksi arkuksi tai virsilippaaksi.

Pitkiä runomuotoisia kertomuksia on tyypillisesti esitetty laulamalla. Laulettu sana kuuluu paremmin ja kauemmas kuin puhuttu. Sävelmä ja kalevalainen runomitta antavat sisällölle muodon, joka on helpompi muistaa ja toistaa kuin vapaa puhe.

Suvivirrelle antaa erityistä viehätystä sanan alkuosa suvi. Se on ikivanha kesää merkitsevä perintösana, jota on käytetty länsimurteissa, mutta nykyään se tuntuu runolliselta ja ylätyyliseltä, kun se on yleiskielessä jo aikoja sitten korvattu itämurteista poimitulla kesä-sanalla. Virressä vaikutelmaa tehostaa vielä alkusointuinen sanayhdistelmä suvi suloinen.

Muissakin tapauksissa suvi on tehokas tunnelman luoja. Suvisunnuntai on autuaan rauhallinen ja kaunis. Suvituuli on lempeä ja lauha, suvipäivä lämmin ja suviyö romanttinen. Kesän alkaessa suunnitellaan proosallisesti aikatauluja ja lasketaan rahoja, mutta suven kynnyksellä haaveillaan tulevan suven parhaista hetkistä.

Kaisa Häkkinen on suomen kielen emeritaprofessori Turun yliopistossa.

Julkaistu Tiede-lehdessä 6/2018