Jos leipääntyminen uhkaa ja ideat ehtyvät, ryhdy oman työsi räätäliksi.

Teksti: Mikko Puttonen

Jos leipääntyminen uhkaa ja ideat ehtyvät, ryhdy oman työsi räätäliksi.

Julkaistu Tiede-lehdessä 9/2012

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Luulisi, että luova työnteko on älyttömän nastaa. Mikä sen hauskempaa kuin keksiä uusia juttuja ja hoksata tuoreita näkökulmia asioihin. Mikä riemukkaampaa kuin ahertaa sorvin ääressä ja löytää itsestään Picasso.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Runoratsu vie vikkelästi mukanaan, kun puhutaan luovuudesta. Ratsastaja palaa takaisin maanpinnalle, kun Åbo Akademin liiketaloustieteen professori Alf Rehn alkaa tehdä selkoa, mistä oikeastaan on kyse.

– Luovuus ei ole helppoa. Usein se on sitä, että pitää yrittää tehdä jotain, mitä ei ole ennen tehty, ja pitää rikkoa rutiineja. Luovuus on aina ylämäkeä, luonnehtii Rehn, joka tunnetaan räväkkäsanaisena luovuus- ja innovaatiotutkijana.

On niin vaikea muuttua

Huh, helpolla emme pääse. Koska luovuus on vaikeaa, meitä kaikkia uhkaa aina sen ehtyminen, varoittaa professori. Suojelemme oppimiamme rutiineja ja niiden tekemisen helppoutta saavutettuina etuina, eikä sellaisesta mukavuudesta pääse tuskitta irti.

– Jokin meissä sanoo, että luovat ideat ovat hyviä niin kauan kuin ne eivät kyseenalaista omia tekemisen tapoja.

Voi olla vaikeaa tehdä samaa työtä vuodesta toiseen ja silti säilyttää ikituore luova mieli. Yksi tapa karkottaa matkoihinsa nurkan takaa pilkistävä jämähtäminen on työkierto. Idea kelpaa Rehnillekin.

– Työkierto on erittäin hyvä asia, jota hyvin harvoin toteutetaan niin radikaalisti kuin kannattaisi. Se on usein aika pientä näpertämistä. Harvassa organisaatiossa ihmisiä heitetään kokonaan uusiin tehtäviin, koska ihmiset reagoivat siihen hyvin kielteisesti.

Luovuus katoaa ylisuojeluun

Entä mikä arvo pitää antaa kokemukselle ja ammattitaidolle jatkuvan uudistumisen hulabaloossa? Ammattitaito on hieno asia ja sitä täytyy ylläpitää, mutta sitä ei pidä suojella, Rehn teroittaa.

Suojeleminen on sitä, ettei halua oppia uutta ja haluaa tehdä sitä, mitä jo osaa. Se on ymmärrettävää ja luonnollista, muttei hyödyllistä.

Rehn korostaa tietoista epämukavuutta ja epävarmuutta luovuuden moottoreina. Vakituisessa työssä oleva suomalainen nauttii jo riittävästä turvallisuudesta, joten häntä voi hyvin tuuppia kohti epämukavuusalueita.

Innostunut keksii enemmän

Vaikka ihmiset eivät olisi kovin kärkkäitä rikkomaan rajojaan, kuuluu suomalaisilta työpaikoilta kuitenkin innostuksen tohinaa.

Työterveyslaitoksen Innostuksen spiraali -tutkimuksessa kyseltiin yli 11 000 suomalaiselta, millä draivilla he työtään tekevät. Kun ihmiset arvioivat kokemaansa työn imua, he antoivat sille likipitäen viisi pistettä, kun maksimi oli kuusi ja minimi nolla. Kouluarvosanaksi muutettuna tämä tarkoittaa sitä, että suomalaiset ovat kiitettävän innostuneita työstään.

Työnsä sytyttämä tuppaa olemaan uudistuskykyinen ja kekseliäs ja tylsistyykin harvoin. Leipääntyminen onkin tutkimuksen mukaan vähäistä niin yksityisillä kuin julkisten alojen työpaikoilla. Sitä podettiin vain yhden pisteen verran nollasta kuutoseen ulottuvalla asteikolla.

– Nuoret kokivat hieman muita enemmän leipääntymistä. Nuoret ovat juuri astuneet työelämään, eikä heille heti kärkeen anneta haastavia tehtäviä. He ehkä kokevat pystyvänsä enempään kuin saavat mahdollisuuden tehdä, kertoo tutkija Lotta Harju spiraalihankkeen alustavista havainnoista.

Kyvyille kylliksi ravintoa

Tylsistyminen ei ole vain rutiiniluontoisten töiden riski. Se uhkaa myös muunlaisissa töissä silloin, kun työntekijän kyvyt ylittävät tehtävän vaatimukset. Jos työssä on riittävästi haasteita ja vaihtelua, ajatus ei karkaile viikonloppuun kesken työpäivän.

Esimiehille ilmeisesti kertyvät kaikkein haastavimmat tehtävät. He nimittäin raportoivat eniten työn imua ja vähiten leipääntymistä.

Jos työ alkaa menettää vetoaan, asialle voi itsekin tehdä jotain. Harju neuvoo tuunaamaan työtä eli luomaan siihen uusia ulottuvuuksia. Tuunaaja kehittää itseään ja ottaa oma-aloitteisesti lisää haasteita.

– Mainio esimerkki työnsä tuunaajasta on taannoin mediahuomiotakin saanut bussinkuljettaja, joka tervehti ystävällisesti jokaista matkustajaa, Harju sanoo.

Parhaassa tapauksessa syntyy innostuksen spiraali. Silloin innostus, uudistumiskyky ja luovuus yllyttävät toinen toisiaan.

Mikko Puttonen on Tiede-lehden toimittaja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla