Nyt mietitään, pitäisikö Apophis-asteroidin tuhoamiseen alkaa varautua. Vuoden 2029 lähiohitus saattaa nimittäin suistaa sen radan vaarallisesti Maan suuntaan..


Vuoden 2029 lähiohitus saattaa nimittäin suistaa sen radan vaarallisesti Maan suuntaan.


Julkaistu Tiede-lehdessä 3/2007Joulukuussa 2004 tutkijat pelästyivät pahan kerran. Näytti siltä, että 320-metrinen asteroidi 99942 Apophis tulee suoraan kohti ja törmää Maahan tuhoisin seurauksin 13.4.2029.

Noin viikon kuluttua selvisi, että uhkaaja pyyhältää sittenkin ohi. Läheltä kuitenkin liippii, sillä sen reitti koukkaa viestintäsatelliittien ratojen sisäpuolelle!

Ohitus se on läheinenkin ohitus, joten yllätyn, kun kuulen, että Apophis saattaa uhata meitä uudelleen kuusi tai seitsemän vuotta myöhemmin. Vaara ei siis ole kokonaan ohi.

Olisiko jo nyt aika ryhtyä tositoimiin ja tuhota uhkaaja? Kysyn asiaa asteroidien ratojen laskemiseen erikoistuneelta dosentti Karri Muinoselta, joka toimii tutkijana Helsingin yliopistossa.

Laskettiin, että pyyhältää ohi

Asteroidi 2004 MN4, joka sai myöhemmin nimen 99942 Apophis, löydettiin kesäkuussa 2004. Hieman ennen joulua todettiin, että se on törmäyskurssilla. Uhka jäi kuitenkin vaille suurta huomiota, sillä Intian valtameren tsunamikatastrofi täytti uutiset.

Karri Muinonen ei tätä ihmettele. - MN4:n tapauksessahan keskusteltiin todennäköisyydestä, ei itse tapahtumasta.

Sitä paitsi tähtitieteilijät tietävät, että ensimmäiset arviot asteroidien reiteistä ovat hyvin epätarkkoja. Radan tarkkuus paranee ajan myötä, koska reitti saadaan lasketuksi sitä täsmällisemmin, mitä pidempään asteroidia on seurattu.

Tällä kertaa odottavan aika ei ollut kovin pitkä. Joulukuun lopulla havaittiin, että Spacewatch-hankkeen tähtitieteilijät olivat tietämättään rekisteröineet Apophiksen paikan jo maaliskuussa. Näin asteroidin reitti tarkentui yllättävän pian, ja murikan todettiin sittenkin viilettävän ohi. Tutkijat huokasivat helpotuksesta.


Sittenkin yllättävän lähelle

Sama asteroidi kuitenkin herätti jälleen huomiota huhtikuussa 2005. Silloin Apophiksen paikka määritettiin entistä tarkemmin, ja sen laskettiin ohittavan meidät vuonna 2029 puolet lähempää kuin aiemmin oli arvioitu: vain noin 37 000 kilometrin päästä maapallon keskipisteestä. Geosynkroniset satelliititkin kiertävät Maata tätä korkeammalla.
Maallikko kauhistuu odottamattoman läheistä ohitusta, mutta ratoja laskevaa tutkijaa riepoo laskelmien epävarmuus. - Tärkeintä olisi saada ennusteet sellaisiksi etteivät niiden muutokset yllättäisi, Muinonen sanoo.

Tällä kertaa yllätyttiin, ja yllätys sai tutkijat kysymään huolestuneina, miksei alkuperäinen ratalasku toiminut.

- Radanmäärityksessä pitää ottaa huomioon kaikki kappaleen liikkeeseen vaikuttavat voimat, mikä on erittäin vaikeaa, Muinonen selittää. - Asteroidin liikkeeseen vaikuttavat muun muassa sen fysikaaliset ominaisuudet, joita ei tunneta.

- Myös Auringon säteilypaine sekä asteroidin pinnasta lähtevä lämpösäteily aiheuttavat voimia, joiden huomioiminen on tarpeellista mutta vaikeaa.


Rata muuttuu Maan takia

Vuoden 2029 lähiohitus johtaa uuteen vaaratilanteeseen, sillä aina planeetan likellä asteroidin reitti muuttuu.
Myös Maan liepeillä on kullekin lähikohtaamiselle ominaisia kapeita avaruuden alueita, joita nimitetään avaimenrei’iksi. Niissä ohittaja resonoi planeettamme kanssa - ja päätyy myöhemmin törmäyskurssille.

Jos Apophis osuu avaimenreikään, se kolaroi Maan kanssa vuonna 2035 tai 2036. Nyt jännitetään, millaista reittiä vuoden 2029 ohitus tapahtuu. Kyse on metreistä, eikä asteroidin rataa pystytä laskemaan niin tarkasti etukäteen.

Törmäysuhkaa kuvataan Torinon asteikolla, jolla nolla tarkoittaa harmitonta murikkaa ja 10 maailmanlaajuista tuhoa tuottavaa törmäystä. Apophis saa tätä nykyä vuodelle 2036 arvon yksi. Mutta tiedämme siis vasta yli kahdenkymmenen vuoden päästä, miten vaarallinen tämä asteroidi 2030-luvun puolivälissä oikeasti on.


Arviointiajankohta
22.12.2004
24.12
4
25.12
4
27.12
4


1
7.8.2005

Tsunami sortaisi kaupunkeja

Millaista tuhoa Apophis sitten saisi aikaan, jos se syöksyisi tänne?

- Ilmakehä ei pysäyttäisi sitä. Kuivalle maalle osuessaan se synnyttäisi 3-6 kilometrin läpimittaisen kraatterin ja voisi tuhota noin Viron kokoisen alueen, Muinonen arvioi.

- Tuhoisinta olisi osuma mereen. Syntyvä tsunami saattaisi pyyhkäistä suurkaupunkeja maan tasalle.

Todennäköinen törmäysalue alkaa vain hieman Suomesta itään. Eikö siis olisi jo aika miettiä, miten estettäisiin mahdollinen törmäys vuonna 2035 tai 2036?


Radiopanta asteroideille

Muinonen aloittaa vastauksen kertomalla, että ensi askel suojautumisessa asteroidien ja komeettojen törmäyksiltä on olemassaolevien kiertolaisten kartoittaminen.

- Maan lähelle tulevien asteroidien havainnointi on tehostumassa uusien etsintäohjelmien kuten Havaijilla alkavan Pan-Starrsin ansiosta. (Ks. Tiede 6/2006, s. 7.)

- Me itse osallistumme vuonna 2011 avaruuteen laukaistavan Euroopan avaruusjärjestön Gaia-luotaimen asteroidiosuuteen. Vastuullamme on löydettyjen asteroidien tarkka radanmääritys.

Kun uhkaajaehdokkaat on löydetty, niiden liikkeitä pitää seurata.

- Jotta Maan lähelle tulevia asteroideja kyettäisiin pitämään silmällä, merkitsisin ne radiolähettimillä sitä mukaa kun niitä löydetään. Tämä on tosin kallis vaihtoehto.


Pelastussuunnitelma on

Toistan vielä kysymykseni: pitäisikö Apophis-asteroidille tehdä jotain jo nyt?

- Odottaisin vielä seuraavia havaintoja ennen päätöksen tekoa, Muinonen vastaa.

Myös Nasa odottaa. Viime vuoden lopulla julkaistun suunnitelman mukaan toimiin ryhdytään, jos Apophis on uhkaajien listalla vielä seitsemän vuoden päästä.

Siinä tapauksessa Nasa lähettäisi Apophikselle vuonna 2019 kojeen, joka auttaisi määrittämään asteroidin reitin tarkasti. Jos tilanne näyttäisi yhä vaaralliselta, vuosina 2024-2028 rakennettaisiin avaruusalus, joka hoitaisi Apophiksen päiväjärjestyksestä. Sitä ei vielä tiedetä, pyrittäisiinkö asteroidin rataa muuttamaan, vai räjäytettäisiinkö murikka palasiksi.

Kuulostaako tieteiselokuvalta? Ehkä, mutta on mukava muistaa, että Deep Impact -luotain, joka toissa vuonna törmäsi tarkoituksella komeetta Tempel 1:een, eteni suunnittelupöydältä määränpäähänsä vain seitsemässä vuodessa ja osui kohteeseensa (ks. Komeetan ydin yllätti, Tiede 8/2005, s. 12-13).Palstan pitäjä Leena Tähtinen on tähtitieteen dosentti, vapaa tiedetoimittaja ja Tiede-lehden vakituinen avustaja.  

Tulevaisuuden työelämässä menestyy ihminen, joka on opetellut oppimaan uutta nopeasti. Kuva: iStock

Kannattaa ryhtyä oman elämänsäi futurologiksi, sillä työ menee uusiksi muutaman vuoden välein.

Maailma muuttuu, vakuuttaa tulevaisuudentutkija, Fast Future Research -ajatushautomon johtaja Rohit Talwar. Elinikä pitenee, työvuodet lisääntyvät. Tiede ja teknologia muuttavat teollisuutta ja työtehtäviä. Ammatteja katoaa ja uusia syntyy.

– Kun nämä tekijät yhdistetään, on järjellistä väittää, että tulevaisuudessa työ tai ura voi kestää 7–10 vuotta, ennen kuin pitää vaihtaa uuteen. 50–70 vuoden aikana ihmisellä siis ehtii olla 6–7 ammattia, Talwar laskee.

Ole valpas

Millaisia taitoja parikymppisen sitten kannattaisi opetella, jotta hän olisi kuumaa kamaa tulevaisuuden työmarkkinoilla?

– Sellaisia, joiden avulla hän kykenee hankkimaan jatkuvasti uutta tietoa ja omaksumaan erilaisia rooleja ja uria, Talwar painottaa.

– Esimerkiksi jonkin tietyn ohjelmointikielen, kuten Javan tai C++:n, taitaminen voi olla nyt tärkeää, mutta ne korvautuvat moneen kertaan vuoteen 2030 mennessä. Samalla tavoin uusimpien biokemiallisten tutkimusmenetelmien osaaminen on nyt hottia, mutta nekin muuttuvat moneen kertaan 20 vuodessa, Talwar selittää.

Siksi onkin olennaista opetella oppimista, nopeita sisäistämistekniikoita ja luovaa ongelmanratkaisua. – Pitää myös opetella sietämään tai "hallitsemaan" mutkikkaita tilanteita ja tekemään epävarmojakin päätöksiä. Myös tiimityö ja oman terveyden hallinta ovat tärkeitä, Talwar listaa.

– Näiden taitojen opettelua pitäisi painottaa niin koululaisille kuin viisikymppisille, hän huomauttaa. Elinikäinen oppiminen on olennaista, jos aikoo elää pitkään.

Jokaisen olisikin syytä ryhtyä oman elämänsä futurologiksi.

– Ehkä tärkeintä on, että jokaista ihmistä opetetaan tarkkailemaan horisonttia, puntaroimaan orastavia ilmiöitä, ideoita ja merkkejä siitä, mikä on muuttumassa, ja käyttämään tätä näkemystä oman tulevaisuutensa suunnitteluun ja ohjaamiseen, Talwar pohtii.

Oppiminenkin muuttuu

Rohit Talwar muistuttaa, että ihmisen tapa ja kyky oppia kehittyy. Samoin tekee ymmärryksemme aivoista ja tekijöistä, jotka vauhdittavat tai jarruttavat oppimista.

– Joillekin sosiaalinen media voi olla väkevä väline uuden tiedon sisäistämiseen, toisille taas kokemukseen nojaava tapa voi olla tehokkaampi, Talwar sanoo. Ihmisellä on monenlaista älyä, mikä mahdollistaa yksilölliset oppimispolut. Uskon, että oikealla tavalla käytetyt simulaatiot ja oppimistekniikat voivat nopeuttaa olennaisten tietojen ja taitojen omaksumista.

– Toisaalta olen huolissani siitä, että ihmisten kyky keskittyä yhteen asiaan heikkenee ja jokaisella tuntuu olevan kiire. Nopeampi ei aina tarkoita parempaa.

Talwarin mukaan nyt täytyykin olla tarkkana, että uusilla menetelmillä päästään yhtä syvään ja laadukkaaseen oppimiseen kuin aiemmin.

– Kukaan ei halua, että lentokoneinsinöörit hoitaisivat koko koulutuksensa Twitterin välityksellä, Talwar sanoo. – Ja ainakin minä haluan olla varma, että sydänkirurgini on paitsi käyttänyt paljon aikaa opiskeluun myös harjoitellut leikkaamista oikeilla kudoksilla, ennen kuin hän avaa minun rintalastani!

Elinikä venymässä yli sataan

Väkevimpiä tulevaisuutta muovaavia seikkoja on se, että ihmiset elävät entistä pidempään.

– Kehittyneissä maissa keskimääräinen eliniän odote kasvaa 40–50 päivää vuodessa. Useimmissa teollisuusmaissa nopeimmin kasvaa yli kahdeksankymppisten joukko, Rohit Talwar toteaa.

– Joidenkin väestöennusteiden mukaan alle viisikymppiset elävät 90 prosentin todennäköisyydellä satavuotiaiksi tai yli. Ja lapsemme elävät 90 prosentin todennäköisyydellä 120-vuotiaiksi, hän jatkaa.

Tämä tarkoittaa Talwarin mukaan sitä, että ihmisten pitää työskennellä 70-, 80- tai jopa 90-vuotiaiksi, mikäli aikovat elättää itsensä. – Puhumme siis 50–70 vuoden pituisesta työurasta, hän kiteyttää.

– Tiedämme, että nykyeläkkeet eivät tule kestämään – nehän on yleensä suunniteltu niin, että ihmiset eläköityvät 65-vuotiaina ja elävät sen jälkeen ehkä 5–10 vuotta. Nykyisillä järjestelmillä ei yksinkertaisesti ole varaa maksaa eläkettä, joka jatkuu 20–40 vuotta työnteon lopettamisen jälkeen.

 

10 globaalia muutosvoimaa

 • väestömuutokset
 • talouden epävakaus
 • politiikan mutkistuminen
 • markkinoiden globaalistuminen
 • tieteen ja teknologian vaikutuksen lisääntyminen
 • osaamisen ja koulutuksen uudistuminen
 • sähköisen median voittokulku
 • yhteiskunnallinen muutos
 • luonnonvarojen ehtyminen

10 orastavaa ammattia

 • kehonosien valmistaja
 • lisämuistikirurgi
 • seniori-iän wellnessasiantuntija
 • uusien tieteiden eetikko
 • nanohoitaja
 • avaruuslentoemäntä
 • vertikaaliviljelijä
 • ilmastonkääntäjä
 • virtuaalilakimies
 • digisiivooja

Lähde: Rohit Talwar, The shape of jobs to come, Fast Future 2010.
Futurologi Talwarin Fast Future Research laati tutkimuksen tulevaisuuden ammateista Britannian hallituksen tilauksesta.

Ikihitti: sairaanhoitaja

2010-luvun nopeimmin kasvavista ammateista kolmasosa kytkeytyy terveydenhoitoon, mikä heijastaa väestön ikääntymistä, arvioi Yhdysvaltain työministeriö 2012.

Eurostatin väestöskenaarion mukaan vuonna 2030 EU:n väestöstä neljännes on yli 65-vuotiaita. Suomen väestöllinen huoltosuhde, työllisten määrä verrattuna työvoiman ulkopuolisiin, on samassa laskelmassa tuolloin EU-maiden epäedullisin.

Kirsi Heikkinen on Tiede-lehden toimittaja.

Julkaistu Tiede-lehdessä 3/2012

getalife.fi 

Maailman ensimmäisellä tulevaisuuden työelämän simulaatiolla voit kokeilla opiskelu- ja elämänvalintojen mahdollisia seurauksia parinkymmenen vuoden aikajänteellä. Toteuttaja: Tulevaisuuden tutkimuskeskus Turun yliopistossa yhteistyökumppaneineen. 

Avoimet työpaikat 2032

Tämänkaltaisia töitä visioi brittiläinen tulevaisuudentutkija Rohit Talwar.

 

Wanted:

Virtuaalimarkkinoja!

Myy itsesi meille, heti.
U know what 2 do. Shop&Sell Inc.

 

3D-velhot

Me Wizarsissa teemme tajunnanräjäyttävää viihdettä koko pallomme tallaajille. Kehitämme nyt uutta reality-virtuaalipeliä, ja joukostamme puuttuu kaltaisemme hullu ja hauska hologrammisti sekä hauska ja hullu avatar-stylisti Jos tunnistat itsesi ja haluat meille hommiin, osallistu hakuroolipeliin ww3.wizars.com
Jos kysyttävää, @kuikka

 

Sinä sähköinen seniori, tule

digisiivoojaksi

Muistatko vielä Windowsin, Androidin tai iOSin? Jos, niin tarvitsemme sinua!
Tarjoamme yrityksille ja yksityisille retrodatan seulomis- ja päivityspalvelua, ja kysyntä on ylittänyt huikemmatkin odotuksemme. Haemme siis tiedostosekamelskaa pelkäämättömiä datakaivajia ja retrokoodareita Asiakkaidemme muinaisten kuva- ja tekstitiedostojen läpikäymiseen.
ww3.datadiggers.com

 

Impi Space Tours
vie vuosittain tuhansia turisteja avaruuteen.
Retkiohjelmaamme kuuluvat painottomuuslennot, kuukamarakävelyt sekä avaruusasemavierailut.
Jos olet sosiaalinen, monikielinen, energinen, palveluhenkinen ja tahtoisit taivaallisen työn, tule meille

avaruusmatkaoppaaksi!

Matkaan pääset heti seuraavalla lennollamme, joka laukaistaan Lapista 13.4.2032.
Ota siis kiireesti meihin yhteyttä:
@impispacetours.ella tai ww3.impispacetoursrekry.com

 

Jatkuva pula pätevistä
robottimekaanikoista.
ww3.fixarobo.com

 

Global Climate Crisis Management GCCM Inc
ratkoo ilmastonmuutoksen aiheuttamia paikallisia kriisejä Maan joka kolkalla.
Toimeksiantojen lisääntyessä tarvitsemme palvelukseemme

mikroilmastonkääntäjiä

Edellytämme ilmastonmuokkauksen ja hiilidioksidivarastoinnin uusimpien menetelmien erinomaista hallintaa. Tarjoamme ison talon edut ja vakituisen työn.
Hae: ww3.GCCMrekry.com

 

Pohjois-Euroopan sairaanhoitopiiri
North European Hospital District NEHD pitää huolta 80-miljoonaisen väestönsä terveydestä. Etsimme nyt osaavia

Sairaanhoitajia
Avoimia virkoja 156. Gerontologiaan erikoistuneet etusijalla.

Kyborgiaan erikoistuneita kirurgeja
Avoimia virkoja 31, joista 20 muisti-implanttien istuttajille.

Etälääketieteen erikoislääkäreitä
Avoimia virkoja 42.

Elinkorjaajia
Avoimia paikkoja 51. Edellytyksenä kantasoluteknikon ja/tai biosiirrelaborantin tutkinto.

Virtuaaliterapeutteja
Avoimia virkoja 28.

Lisätietoja ja haastattelurobotti ww3.nehdrekry.com

 

Etsimme vapaaehtoisia

likaajia

Euroopan terveydenedistämisorganisaation ja BeWell Pharmaceutics -yhtiön hankkeeseen, joka testaa julkisille paikoille levitettyjen hyötymikrobien tehokkuutta sairauksien ehkäisyssä.
ww3.likaonterveydeksi.org

 

Meissä on itua!™
Urbaanifarmarit tuottavat lähiruokaa puistoissa ja kerrostaloissa.
Viljelemme kattoja, parvekkeita ja seiniä. Vapaasti seisovia pystyporraspalstojamme voi asentaa mihin tahansa ulkotilaan.

Etsimme uusia

vertikaaliviljelijöitä

vihreään joukkoomme. Toimimme sovelletulla franchising-periaatteella: saat meiltä lisenssiä vastaan hyvän maineen, brändinmukaiset vesiviljelyalustat ja seiniin/katoille kiinnitettävät pystypeltopalstarakenteet pystytys- ja viljelyohjeineen. Viljelykasvit voit valita makusi mukaan. Sadon – ja sen myynnistä koituvan rahan – korjaat sinä!
Lue lisää ja ilmoittaudu ww3.urbaanifarmarit.org, someyhteisö: @urbaanifarmarinet

Uutuus
Laajennamme valikoimaamme ravintokasveista hiilidioksidinieluihin, joista peritään asiakkailta hiilidioksidijalanjäljen pienennysvastiketta. Jos haluat erikoistua mikroilmastotekoihin, osallistu online-infotilaisuuteemme ww3.urbaanifarmarit.org

 

Finnaerotropolis BusinessWorld
Businessmaailmamme sisältää Helsingin Metropolin lentokentän lisäksi 15 hotellia, neljä elokuvateatteria, kolme lääkäriasemaa, viisi hyperostoskeskusta, 160 toimistoa, kolme toimistohotellia, kylpylän, uimahallin, hiihtoputken, hevostallin ja sisägolfkentän.
Palkkaamme kunnossapitoyksikköömme tehokkaita

pandemianehkäisyyn

perehtyneitä siivoojia (vuorotyö)

sekä liikennevirtahallintaan järjestelmällisiä

logistikkoja

Klikkaa: ww3.finnaerotropolis.fi

 

Bioverstas
Valmistamme eksoluurankoja, vaihtoelimiä ja kehonosia. Hittituotteitamme ovat kantasoluista kasvatetut maksat sekä orgaaniset polvinivelet ja -kierukat.
Haemme nyt raajapajallemme

uusiokäden kasvatukseen erikoistunutta molekyylibiologia

Osaat erilaistaa ja kasvattaa kantasoluista koko yläraajan olkavarresta sormenpäihin. Viljelemäsi luut ja lihakset ovat lujia ja vahvoja mutta valmistamasi ihokudos kimmoisaa ja joustavaa. Tule ja näytä taitosi laboratoriossamme.
Näyttökokeet 10.3.2032 klo 12, osoitetiedot ja tulo-ohjeet sovelluksella gps.bioverstas

Kevään ihme pilkottaa pienissä sanoissa.

Talven jäljiltä väritön maisema herää eloon, kun iloista vihreää pilkistelee esiin joka puolelta.

Tätä kasvun ihmettä on aina odotettu hartaasti, ja monille ensimmäisille kevään merkeille on annettu oma erityinen nimityksensä, joka ei viittaa mihinkään tiettyyn kasvilajiin vaan nimenomaan siihen, että kysymys on uuden kasvun alusta.

Kasvin, lehden tai kukan aihetta merkitsevä silmu on johdos ikivanhaan perintösanastoon kuuluvasta silmä-sanasta. Myös kantasanaa silmä tai tämän johdosta silmikko on aiemmin käytetty silmun merkityksessä.

Norkko on ilmeisesti samaa juurta kuin karjalan vuotamista tai tippumista merkitsevä verbi ńorkkuo. Myös suomen valumista tarkoittava norua kuulunee samaan yhteyteen. Rennosti roikkuvat norkot näyttävät valuvan oksilta alas.

Lehtipuun norkkoa tai silmua merkitsevällä urpa-sanalla on laajalti vastineita itämerensuomalaisissa sukukielissä, eikä sille tunneta mitään uskottavaa lainaselitystä. Näin ollen sen täytyy katsoa kuuluvan vanhaan perintösanastoon.

Nykysuomalaisille tutumpi urpu on urpa-sanan johdos, ja samaa juurta on myös urpuja syövän linnun nimitys urpiainen.

Urpa-sanan tapaan myös vesa on kantasuomalaista perua, koskapa sana tunnetaan kaikissa lähisukukielissä.

Taimi-sanaa on joskus arveltu balttilaiseksi lainaksi, mutta todennäköisempää on, että se on kielen omista aineksista muodostettu johdos. Samaa juurta ovat myös taipua- ja taittaa-verbit.

Itu on johdos itää-verbistä, joka on ikivanha indoeurooppalainen laina. Oras puolestaan on johdos piikkiä tai piikkimäistä työkalua merkitsevästä indoiranilaisesta lainasanasta ora. Verso on myös selitetty hyvin vanhaksi indoiranilaiseksi lainaksi.

On mahdollista, että maanviljelytaitojen oppiminen indoeurooppalaisilta naapureilta on innoittanut lainaamaan myös viljakasvien alkuihin viittaavia sanoja.

Kevään kukkiva airut on leskenlehti. Vertauskuvallinen nimi johtuu siitä, että kasvi kukkii suojattomana ilman lehdistöä, joka nousee esiin vasta kukkimisen jälkeen. Vaatimattomasta ulkonäöstä huolimatta leskenlehden ilmestyminen on pantu visusti merkille, ja sille on kansankielessä kymmeniä eri nimityksiä. Yksi tunnetuimmista on yskäruoho, joka kertoo, että vanha kansa on valmistanut kasvista rohtoja etenkin hengitysteiden tauteihin.

Kaisa Häkkinen on suomen kielen emeritaprofessori Turun yliopistossa.

Julkaistu Tiede-lehdessä 5/2018