Urheilijaksi tähtäävät nuoret kokeilevat muita useammin huumeita, osoittaa ranskalaistutkimus.

TEKSTI:Anneli Airaksinen


Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Urheilijaksi tähtäävät nuoret kokeilevat muita useammin huumeita, osoittaa ranskalaistutkimus.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Julkaistu Tiede-lehdessä

4/2001

Mustelmat peittävät rupien täplittämää laihaa käsivartta. 20-vuotias Evna on hoidettavana huumeriippuvuuden takia François Vidalin sairaalassa lähellä Pariisia. Vain pari vuotta sitten tämä pitkänhuiskea nuori nainen kuului rytmisen voimistelun nouseviin tähtiin. Paha vammautuminen kuitenkin keskeytti lupaavasti alkaneen uran. Tilalle tuli seurustelu Sidalien ja tämän jengin kanssa. Evna suistui heroiiniin ja pikku rikoksiin.

Reippaan voimistelijaneitosen kohtalo ei ole niin poikkeuksellinen kuin luulisi. Ranskan kansanterveyslaitoksen tutkimusten mukaan innokas urheilu pikemmin altistaa huumeiden, psyykelääkkeiden ja alkoholin väärinkäytölle kuin pitää raittiilla tiellä.

- Ensimmäiset viitteet kovan kuntoilun mahdollisista haitoista saimme kuusi vuotta sitten tutkiessamme nuorten alkoholinkäyttöä. Kävi ilmi, että himourheilijat joivat itsensä humalaan useammin kuin muut. Uudemmat tutkimukset ovat poikkeuksetta päätyneet samansuuntaisiin tuloksiin, toteaa Marie Choquet, joka johtaa laajaa Nuoret, urheilu ja riskikäyttäytyminen -projektia.

Väkivaltakin yleisempää

Urheilu on ylivoimaisesti nuorten mieluisin harrastus Ranskassa. Kolme neljästä pojasta ja puolet tytöistä harrastaa ainakin yhtä urheilulajia. Yksi neljästä viettää urheilun parissa yli kahdeksan tuntia viikossa, mikä tutkimuksissa luokitellaan tiiviiksi harrastamiseksi. Juuri nämä innokkaimmat ottavat eniten riskejä, osoittaa pian julkaistava kartoitus, joka keskittyi selvittämään 16-18-vuotiaiden sosiaalista käyttäytymistä ja suhdetta urheiluun.

Tunnollisimmista urheilijoista 15 prosenttia on kokeillut heroiinia, ekstaasia tai kokaiinia, kun muiden nuorten prosentti on "ainoastaan" kahdeksan. 54 prosenttia huippu-urheilijanaluista on tapellut vuoden aikana ainakin kerran, kun laiskemmista käsirysyyn on joutunut 41 prosenttia. Puolet kovista kuntoilijoista tunnustaa varastaneensa vähintään kerran elämässään, maltillisista tähän syntiin on hairahtunut kolmasosa.

- Mitä ylempänä kilpaillaan, sitä enemmän ilmenee riskikäyttäytymistä, Marie Choquet sanoo.

Tulosten mukaan pahimmassa vaarassa näyttävät olevan urheiluintoiset tytöt. Yli kahdeksan tuntia viikossa treenaavat tytöt ovat käyttäneet neljä kertaa muita useammin kovia huumeita ja yli neljäsosa heistä on langennut johonkin rangaistavaan rikokseen. Penkkiurheilijoilla prosentti on 15.

- Väkivaltaisen, jopa rikollisluonteisen käyttäytymisen yhteys antaumukselliseen urheiluun yllätti meidät ehkä eniten, Choquet toteaa.

Aggressiivisuus ruokkii

Mikä urheilussa voi suistaa kansakunnan toivot paheiden tielle?

- Urheilu ei sinänsä ole hyvästä tai pahasta, mutta nykyisin vallalla oleva aggressiivinen ote, joka korostaa vastustajan voittamista hinnalla millä hyvänsä, ei anna tasapainoista mallia identiteettiään rakentavalle teini-ikäiselle, vastaa sosiologi Sylvain Aquatias.

- Mitä vaativammalla tasolla kilpaillaan, sitä todennäköisemmin joudutaan jossain vaiheessa tekemisiin esimerkiksi dopingaineiden kanssa, tiivistää psykiatri William Lowenstein. Hänen tutkimustensa mukaan moni entinen huippu-urheilijatoivo kärsii jonkinlaisesta päihderiippuvuudesta. Päihdeongelmaisia on etenkin uimareissa ja pyöräilijöissä.

Lowenstein pitää mahdollisena, että ongelmien takaa löytyy urheilun synnyttämä liikeriippuvuus. - Pienestä pitäen toistetut liikkeet ikään kuin hypnotisoivat aivojen motoriset alueet. Kova fyysinen rasitus taas näyttää eläinkokeiden perusteella kiihottavan stressiä ja tunne-elämää säätelevien välittäjäaineiden, dopamiinin ja serotoniinin, eritystä. Kun tällainen hyperaktiivisuus lakkaa, syntyy vieroitusoireita, Lowenstein kuvailee mahdollista fysiologista selitystä.

- Urheilun ja häiriökäyttäytymisen yhteyttä ei todellakaan osata toistaiseksi selittää tyhjentävästi, Marie Choquet painottaa.

- Ihminen on sosiaalinen eläin, joten syy-seuraus-suhteet ovat yleensä monimutkaiset. Kytköksen selvittäminen vaatii monitieteisiä jatkotutkimuksia.

Anneli Airaksinen on Ranskassa työskentelevä vapaa toimittaja.


Vomies
Seuraa 
Viestejä2888
Yoken Suru
Vomies

Urheilu on sivistystä. Siinä on pelisäännöt ja ikäryhmät.

Tämän mukaan armeija olisi sivistyksen huippu.

Siellähän on tiukat säännöt ja tarkkaan määritetyt ikäryhmät.

Armeijassa on tiukat säännöt, jotta rivit pysyisivät yhtenäisinä. Nuoret ovat fyysisesti kykenevämpiä taistelemaan. Myös kokemuksesta on hyötyä.

Vaka vanha Väinämöinen, tietäjä iänikuinen.

Vierailija
Vomies

Urheilu on sivistystä. Siinä on pelisäännöt ja ikäryhmät.

Tämän mukaan armeija olisi sivistyksen huippu.

Siellähän on tiukat säännöt ja tarkkaan määritetyt ikäryhmät.

Sisältö jatkuu mainoksen alla