Vanhin ihmisen heimolainen; Joko rokote Ebolaan?; Orgasmeista sydänsuojaa; Nazcassa todella vesien kartta; Marsissa järvien jälkiä; Tuhansia merieläimiä satelliittiseurantaan; Selvitetään koko maapallon lajirikkaus!; Tähdet hämäsivät pyramidien rakentajia; Ensimmäinen kasvin genomi selvitettiin
Musta surma varmistui rutoksi
Kolikot säteilymittareina
Universumin voimakkain räjähdys
Paksusuolen syöpä esiin dna-testillä
Katse auringonpilkkujen viereen
Aivasta lapsen päälle!
Tongalaisten geenit kaupattiin
Akuneulalla irti koukusta
Kraatterijärven pohja kartoitettiin

Julkaistu Tiede-lehdessä 1/2001

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vanhin ihmisen heimolainen

• fossiilit


Noin kuusi miljoonaa vuotta sitten nykyisen Kenian Baringon alueella tallusteli kahdella jalalla simpanssin kokoinen hominidi, joka epäonnekseen jäi ison kissapedon saaliiksi. Kissa raahasi uhrinsa puun oksalle. Sieltä kalutut luut putoilivat alla olevaan veteen ja vajosivat pohjasedimenttiin, missä ne ajan mittaan fossilisoituivat.

Näin ranskalaiset ja kenialaiset tutkijat tulkitsevat lokakuun lopulla löytämänsä kivettyneen reisiluun tarinan. Luussa on pedon hampaiden jälkiä, ja luun muoto paljastaa sen omistajan kävelleen ihmisen tavoin pystyssä. Löytäjien mukaan kysessä on muinaisin koskaan löydetty ihmisen heimolainen. Uutisen kertoi BBC verkkosivuillaan.


Joko rokote Ebolaan?

• lääketiede


Amerikkalaistutkijoiden rokote suojaa apinoita Ebola-virustartunnalta. Virus häätyi oireita aiheuttamatta neljän makakiapinan elimistöstä kahdessa viikossa. Verrokit - neljä rokottamatonta apinaa - menehtyivät 4-7 päivän kuluessa tartunnasta.

Havainto pitää vielä toistaa suuremmilla virusannoksilla ennen kuin rokotteella on asiaa ihmiskokeisiin, huomauttavat kalifornialaistutkijat Dennis Burton ja Paul Parren Nature -lehden julkaisemassa kommentissa.

Orgasmeista sydänsuojaa

• terveys


Professori Shah Ebrahimilla on lohdullinen viesti miehille: sydämen helliminen ei välttämättä vaadi hikoilua pururadalla tai punttisalilla, vaan sitä voi harrastaa myös makuukammarissa.

Ebrahimin mukaan sydän- ja aivoinfarktin vaara puolittuu niillä miehillä, jotka harrastavat seksiä kolmasti tai neljästi viikossa.

- Havainto osoittaa, että jopa vähäinen liikunta torjuu sydän- ja verisuonitauteja, sanoo uutistoimisto Reutersin haastatteleman brittiprofessori.

Tutkimus tehtiin Bristolin yliopistossa, missä seurattiin 2 400:aa walesilaista 10 vuoden ajan.

Nazcassa todella vesien kartta

• arkeologia & geologia


  kartoittaneet alueen geologiaa ja pohjavesiä, sanovat yhä enemmän uskovansa mahdollisuuteen, että ainakin osa linjoista muodostaa maanalaisten vesivarojen kartan.

Karttaideaa on tutkittu siitä pitäen, kun antropologi David Johnson 1996 alkoi epäillä, etteivät linjojen rakentajat nazcat eläneet vain vähäisten jokivesien varassa vaan tiesivät, missä virtasivat pohjavedet ja hyödynsivät niitä kastelukanavissaan. Hiljattain julkaistujen ensimmäisten tutkimustulosten mukaan maanalaisten vesisuonien ja geoglyfien kytkös näyttää pitävän paikkansa ainakin viidellä tähän mennessä tutkitulla alueella.

- Suorat linjat osoittavat kukkoille kohtiin, joissa Andeilta saapuva vesi kerääntyy peruskallion murtumiin ja edelleen laaksoon johtaviin pohjavesiuomiin. Lisäksi jokaisen tutkimani pohjavesilähteen kohdalla on geoglyfejä, etenkin suunnikkaita, Johnson kertoo Discover-lehdessä.

Massachusettsilaisten projekti on ensimmäinen yritys liittää Nazcan linjat ja vesi yhteen geotieteellisesti. Aiemmissa tulkinnoissa vesi on kytketty vesikulttiin (ks. Tiede 2000 4/2000, s. 18-27). Edelleenkin monet pitävät rituaalista sidosta karttaa uskottavampana vaihtoehtona.

- Davella on hieno idea, mutta tarvitaan lisää todisteita, toteaa kartan jäljittäjiin kuuluva hydrogeologi Stephen Mabee. Hän on valmis sanomaan lopullisen arvionsa vasta sitten, kun Nazcasta on laadittu kaksi karttaa, joista toiseen on merkitty joka ikinen vesilähde ja toiseen joka ikinen geoglyfi, ja niitä verrattu keskenään.

Marsissa järvien jälkiä

• tähtitiede


- Kun näin ensimmäiset kuvat Marsin Candor Chasmasta, olin poissa tolaltani, sillä tasapaksut sedimenttikerrostumat on lähes mahdotonta selittää ilman vettä, kertoo tutkija Michael Malin BBC:n uutisissa.

Sedimenttikerrostumat näkyvät Mars Global Surveyor -luotaimen ottamissa kuvissa. Ne ovat yhtä tarkkoja kuin ilmakuvat, joita Maata tutkivat geologit käyttävät suunnitellessaan kenttätöitään. Jos kuvat olisivat Maasta, ne tulkittaisiin ilman muuta entisiksi järviksi.

Punaisen planeetan kraattereissa ja rotkoissa näkyy eroosion paljastamia kerrostumia, jotka saattavat olla jäänteitä Marsin muinaisesta lämpimästä ilmastosta ja kraatterijärvistä. Tutkijat eivät kuitenkaan voi vielä olla aivan varmoja siitä, että muovaajana on ollut juuri vesi.

Täysin päinvastaiset olot voisivat selittää saman, muistuttaa Malin Space Science Systemsin tiedote. Ilmaston vaihtelu voi nimittäin muodostaa pinnalla leijuvasta pölystä kerrostumia, jos paikalla on hyvin kylmää ja kuivaa.

Joka tapauksessa uudet kuvat kertovat, että Marsissa on ollut aikanaan erilaista kuin nyt. Se, millä tavalla erilaista, saattaa selvitä, kun veden jäljistä vihjaaville paikoille lähetetään näytteitä keräävä robotti. Vuorenvarmasti asia ratkeaa, kun paikalle matkaa ihminen.

Tuhansia merieläimiä satelliittiseurantaan

• ekologia


Kahden vuoden päästä Tyynessämeressä ui parvittain muun muassa tonnikaloja, sinihaita, merinorsuja, merikilpikonnia, sinivalaita ja mustekaloja, joihin on kiinnitetty tutkijoiden mittalaitteita. Meren yllä laitteet kiitävät albatrossien matkassa.

Elämme biologisten jättiprojektien aikaa, ja nyt merieläinten tutkimus on saanut omansa. Parhaillaan suunniteltava, vuonna 2002 alkava ja 2010 valmistuva noin 7 miljardin markan hanke The Census of Marine Life aikoo 15 valtion ja yli 60 tutkimuslaitoksen yhteistyönä selvittää:

- mitä kaikkea merissä elää (esimerkiksi merten kalalajeista arviolta vasta 3/4 tunnetaan)


- miten meren rikkauksia voidaan paremmin hyödyntää


- miten merielämän monimuotoisuutta voidaan suojella.

Yksi osaprojekti on satelliittiseuranta, joka selvittää pohjoisen Tyynenmeren eläinten tulemiset ja menemiset. 3000-4000 eläimeen kiinnitetään mittalaitteita, jotka lähettävät tuloksensa satelliitteihin.

- Tavoitteena on selvittää muun muassa vaellusreittejä, meren suuria laidunalueita, eri lajien vaikutusta toistensa käyttäytymiseen ja valtameren lajirikkaimpien alueiden sijaintia, kertoo yksi hankkeen johtajista, kalifornialaisen Stanfordin yliopiston Barbara Block, National Geographicin verkkouutisessa.

Satelliittiprojektin on tehnyt mahdolliseksi seurantatekniikan kehitys viiden viime vuoden aikana. Nyt on käytössä noin viisi grammaa painavia mittalaitteita, jotka keräävät tietoa muistiinsa, irtoavat eläimestä automaattisesti tietyn ajan kuluttua, kohoavat pintaan ja lähettävät keräämänsä tiedot satelliittiin.

Tulokset luvataan tämän vuosikymmenen aikana internetiin kaikkien kiinnostuneiden tutkiskeltaviksi. On määrä tehdä karttoja, joita klikkaamalla näkee, mitä missäkin elää.

Selvitetään koko maapallon lajirikkaus!

• luonnon monimuotoisuus

Tähdet hämäsivät pyramidien rakentajia

• arkeologia


Egyptin Gizan suurten pyramidien jalustat on linjattu melko tarkasti pohjois-etelä-suuntaan - mutta ei aivan. Oudointa on se, että eri pyramideissa on hieman eri suuntaukset, vieläpä niin, että suuntauksen virhe kasvaa pyramidien ikäjärjestyksessä tasaisesti samaan suuntaan. Brittiläisen Cambridgen yliopiston tutkija Kate Spence esittää Nature-lehdessä uuden teorian, joka selittäisi nämä arvoitukset. Jos teoria pitää paikkansa, se antaa myös entistä paljon tarkemman arvion pyramidien iästä.

Pyramidiarkkitehdit eivät voineet ottaa suuntaa Pohjantähdestä. Nykyisin Pohjantähti on lähellä taivaan pohjoisnapaa, mutta pyramidien rakentamisaikaan yli 4 000 vuotta sitten tuolla paikalla ei ollut yhtään tähteä. Tämä johtuu siitä, että Maan akselin suunta oli silloin erilainen. (Nykyisin tämä asia tunnetaan tarkasti, ja akselin suunnan muutokset osataan laskea pitkälle historiaan ja tulevaisuuteen.)

Spence esittääkin, että rakentajat käyttivät kahta eri tähteä pyramidien jalustan suuntaamiseen pohjois-etelä-linjalle. Nämä tähdet olivat Ison karhun eli Otavan Mizar ja Pienen karhun Kochab. Vuonna 2467 eKr. taivaan pohjoisnapa jäi täsmälleen näiden tähtien kautta kulkevalle linjalle.

Muinaiset egyptiläiset eivät kuitenkaan tienneet, että taivaan pohjoisnapa vaeltaa, kun Maan pyörimisakselin kallistuskulma ajan mittaan muuttuu. Pahaa aavistamatta he käyttivät samaa tähtilinjaa yhä uudestaan, ja siksi eri pyramidien suuntaus on hieman erilainen.

Jos Spencerin teoria pitää paikkansa, niin täsmällisimmin eli 0,05 asteen tarkkuudella pohjoiseen suunnattua pyramidia alettiin rakentaa vuoden 2467 eKr. tietämissä ja vanhinta eli Keopsin pyramidia todennäköisesti vuosien 2485-2475 välillä.

Eri pyramidien suhteelliset rakennusajat on voitu tähän mennessä arvioida faraoiden hallintokausien perusteella, mutta koko ajanjakso on osattu sijoittaa historiaan vain vuosisadan tarkkuudella.

Ensimmäinen kasvin genomi selvitettiin

• geenit


Pikkuruisesta kaalin heimolaisesta, lituruohosta, tuli ensimmäinen kasvi, jonka koko genomi on luettu. Kansainvälinen tutkijaryhmä raportoi saavutuksestaan Naturessa viime kuussa.

Lituruoho eli Arabidopsis thaliana on tutkijoiden suosikki, koska se kasvaa helposti laboratoriopulloissa. Lituruohosta on jo löydetty geenejä, jotka vaikuttavat muun muassa kukinnan alkamisaikaan, korren pituuteen tai kykyyn vastustaa tauteja.

Musta surma varmistui rutoksi

• lääketiede & historia


Ikivanhat hampaat vahvistavat sen, että Yersinia pestis -bakteeri tappoi 25 miljoonaa eurooppalaista 1300-luvun puolivälissä.

Ranskalaistutkijat löysivät kolmen mustan surman uhrin hammasytimistä palasia ruttobakteerin dna:sta. Muista mikrobeista ei havaittu merkkiäkään.

Keski-Aasiasta levinneen hirmutaudin aiheuttajaksi on aiemmin epäilty myös Ebola-virusta ja pernaruttobakteeria.

Havainnosta kertoivat Proceedings of the National Academy of Sciences ja New Scientist -lehdet.

Kolikot säteilymittareina

Fysiikka Lähiympäristön asukkaat evakuoitiin, kun Tokaimurassa Japanissa käynnistyi vahingossa uraanin ketjureaktio syyskuussa 1999. Neutronisäteilyä pääsi uraania käsittelevän laitoksen ulkopuolelle, mutta säteilyn voimakkuudesta eri etäisyyksillä voitiin esittää vain laskennallisia arvioita.

Ydinfyysikot Masuchika Kohno ja Yoshinobu Koizumi keksivät kuitenkin keinon, jolla todellinen säteilyn määrä voitiin selvittää. Heidän raporttinsa on julkaistu Naturessa.

Kohno ja Koizumi alkoivat kerätä onnettomuuspaikan ympäriltä viiden jenin kolikoita, joiden metalliseoksessa on 1,5 grammaa sinkkiä. Sinkkiin oli jäänyt jälkiä neutronisäteilystä, koska tavalliseen sinkkiytimeen Zn-64 osuva neutroni muuttaa sen ytimeksi Zn-65, joka on radioaktiivinen ja lähettää gammasäteilyä.

Mittaamalla eri kolikoiden gammasäteilyä Kohno ja Koizumi saattoivat laskea, miten voimakasta neutronisäteily oli eri etäisyyksillä ollut.

Tulokset vastasivat aiemmin laskettuja ennusteita: 220 millisievertiä 100 metrin päässä, 6 mSv 350 metrin päässä ja 1,8 mSv 550 metrin päässä. Luonnosta tuleva taustasäteilyannos vaihtelee paljon, mutta kelvollinen sormituntuma-arvio on noin yksi millisievert vuodessa.

Universumin voimakkain räjähdys

• tähtitiede


Rossi-röntgensatelliitti havaitsi hiljattain universumin voimakkaimman purkauksen. Räjähdyksessä vapautui niin paljon energiaa, että ihmiskunnalta menisi nykyvauhdilla yli sata miljardia vuotta sen kuluttamiseen!

Röntgenleimahdus sattui 20 000 valovuoden päässä olevassa kaksoistähdessä, jossa neutronitähti 4U 1820-30 kiertää valkoista kääpiötä kerran 11 minuutissa. Neutronitähti repii pinnalleen kääpiötähden heliumia. Kasaantuvan kaasun paine kasvaa, kunnes sen energia vapautuu ydinräjähdyksessä. Asiasta kertoi New Scientist.

Paksusuolen syöpä esiin dna-testillä

• syöpä


Paksusuolen syöpää seulotaan nykyisin tähystyksellä ja ulosteveritestillä, mutta parempaa on luvassa.


Gastroenterology -lehden tutkimuksen mukaan uusi dna-testi tunnistaa jopa 91 prosenttia syövistä.


Koeryhmän potilaista 22:lla oli syöpä, 11:llä hyvänlaatuinen kasvain ja 28 oli terveitä.

Kokeiltavana oleva testi etsii ulostenäytteen seassa olevista suolen irtosoluista syövälle ominaisia geenimutaatioita. Se löytää myös kasvaimet, joista osa muuttuu myöhemmin pahanlaatuisiksi.

Dna-testin käyttöönotto tarjoaisi vaihtoehdon epätarkalle ulosteveritestille ja vähentäisi tarpeettomia tähystyksiä.

Katse auringonpilkkujen viereen

• geofysiikka


Auringon magneettikenttä, joka ulottuu koko aurinkokuntaan, suojaa Maan ilmakehää kosmiselta säteilyltä. Hiljattain huomattiin, että sadan viime vuoden aikana Auringon magneettikentän voimakkuus on kaksinkertaistunut. Havainto yllätti tutkijat, koska sitä ei osattu selittää muiden Auringon magneettikenttään liittyvien ilmiöiden perusteella.

Nyt sveitsiläinen tutkija S. K. Solanki ryhmineen keksi mahdollisen selityksen Auringon magneettikentän voimistumiseen. Selitys löytyi auringonpilkkualueiden vierestä.

Auringonpilkut ovat Auringon aktiivisuuden keskittymiä, ja niistä leviää rauhallisemmille ympäristöalueille magneettinen vuo. Solanki esittää, että magneettinen vuo säilyy jopa neljä vuotta, vaikka näkyvät pilkut katoavat päivissä tai viikoissa.

Auringolla on keskimäärin 11 vuoden mittainen aktiivisuussykli, jonka aikana auringonpilkkujen määrä kasvaa ja kääntyy taas laskuun. Käytännössä syklin pituus kuitenkin vaihtelee 9-13 vuoteen. Tämä syklivaihtelu puolestaan vaihtelee pitkissä, noin sadan vuoden jaksoissa.

Mitä lyhyempi aktiivisuussykli on, sitä suurempi on auringonpilkkualueita ympäröivän "rauhallisen" alueen magneettivuo.

Sadan viime vuoden kuluessa aktiivisuussykli on keskimäärin lyhentynyt. Solanki arvioi, että jos magneettivuon neljän vuoden vaikutusaika pitää paikkansa, syklin lyheneminen voisi riittää selittämään magneettikentän voimakkuuden tuplaantumisen.

Enää tarvittiin vain keino mitata, oliko magneettivuon vaihtelu tosiaan ollut Solankin neljän vuoden teorian mukainen. Keino löytyi Grönlannin jäätiköiltä.

Auringon magneettikenttä suojelee Maan ilmakehää kosmisten hiukkasten törmäyksiltä. Kun tällaiset hiukkaset osuvat ilmakehän typpeen ja happeen, muodostuu berylliumin isotooppia Be-10. Näitä isotooppeja tallentuu suurten jäätiköiden uumeniin. Mitä voimakkaampi magneettikenttä on sitä vähemmän hiukkasia kertyy.

Grönlannista kairatun jäänäytteen Be-10-pitoisuuden ja tunnettujen auringonpilkkumäärien perusteella Solanki laski, että hänen neljän vuoden sääntönsä on todellakin oikea. Tuloksen hän julkaisi Naturessa.

Aivasta lapsen päälle!

• terveys


Maailman arvostetuimman lääketieteen lehden pääkirjoittajan neuvo kuulostaa hurjalta, mutta saattaa säästää jälkeläisen astmalta.

New England Journal of Medicine -lehdessä julkaistu tutkimus osoittaa, että varhain päiväkodin tai sisarusparven räkätautiralliin joutuneet sairastavat harvemmin astmaa 6-13 vuoden iässä. Kyselytutkimukseen haalittiin yli 1 000 lasta.

Tutkijat päättelevät, että varhainen virus- ja bakteeripommitus ohjaa immuunijärjestelmää astmalta suojaavaan suuntaan.

Elimistön puolustussolujen kouluttaminen pitäisi aloittaa mahdollisimman varhain. Tutkimuksen mukaan paras suoja oli niillä, jotka viedään päiväkotiin puolivuotiaana. Suomalaisnaperot pääsevät trimmaamaan immuunivastettaan liian myöhään, huomauttaa Merja Ashorn Duodecim-lehdessä.

Tongalaisten geenit kaupattiin

• geenit


Tyynellämerellä sijaitsevan Tongan hallitus teki viime marraskuussa "islannit" (ks. Tiede 2000 3/2000, s. 17). Se myi kaikkien 102 000:n kansalaisensa geeni- ja terveystiedot Autogen-nimiselle australialaisyritykselle. Yritys etsii geenejä, jotka altistavat kansantaudeille, kuten diabetekselle, sydänsairauksille ja lihavuudelle.

Historiallisesti ja maantieteellisesti eristyneiden tongalaisten geeniperimä on hyvin yhtenäinen ja kiehtoo siksi tutkijoita.

New Scientistin mukaan yritys haikailee lisää kauppakumppaneita Tyynenmeren alueelta.

Akuneulalla irti koukusta

• huumeet


Akupunktio lievittää kipuja ja vaihtelevalla menestyksellä myös tupakantuskaa. Nyt se on osoittanut kyntensä myös huumevieroituksessa.

Archives of Internal Medicine -lehdessä julkaistiin 82:n koehenkilön tutkimus, jossa neulat osoittautuivat rentoutusterapiaa ja valeakupunktiota tehokkaammaksi kokaiiniriippuvuuden hoidossa. Valehoidossa vieroitettavaa pistellään neuloilla vääriin ihokohtiin.

Joukkoa hoidettiin viidesti viikossa kahdeksan viikon ajan ja pistosten tehoa seurattiin virtsanäytteestä. Oikeaa akupunktiota saaneiden näytteet olivat muita useammin puhtaita tutkimuksen aikana.

Akupunktion biologisia vaikutuksia ei täysin tunneta. Neulojen pistelyn tiedetään vapauttavan elimistössä morfiinin tapaan vaikuttavia aineita, opioideja, jotka lievittävät kipua.

Kraatterijärven pohja kartoitettiin

• geologia


Moderni tekniikka tuo kätevästi nähtäväksi monia paikkoja, joiden tutkiminen perinnäisin menetelmin olisi työlästä ja aikaa viepää. Tällä kertaa salaisuutensa on joutunut paljastamaan Yhdysvaltain syvin ja arvoituksellisimmaksi sanottu järvi, Kaskadivuorilla Oregonissa sijaitseva Crater Lake. Sikäläisen Geologian tutkimuslaitoksen tutkijat ovat laatineet järven pohjasta kolmiulotteisen kartan, joka perustuu erityisen tarkan kaikuluotaimen tekemään 50 miljoonaan mittaukseen, kertoo tiedeuutisia ja -kuvia välittävä Science Photo Library.

Crater Lake on poikkeuksellisen kiinnostava järvi syntyhistoriansa takia. Se muodostui noin 7 700 vuotta sitten rajussa tulivuoren purkauksessa. Mount Mazaman ärjäisy synnytti maankamaraan kraatterin, jonka halkaisija on 10 kilometriä ja syvyys yli 600 metriä.

Epätavallisen järvestä tekee myös harvinaisen kirkas vesi: kraatterin laidalta alas katsottaessa näkyy ainakin 40 metrin syvyyteen. Kirkkauden selittää vesien alkuperä. Crater Lakeen ei laske ainoataan jokea, vaan vedet kertyvät sateista ja sulavista lumista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla