Useimmat uusista elimistä toimivat istutteina, mutta keuhkoille ja munuaisille tarvitaan kassi.
Ahtaumatautiselle keuhkot

n Keinokeuhkot muodostuvat elimistön ulkopuolisesta cd-levyn kokoisesta laitteesta, joka yhdistetään putkilla rintakehän, käsivarren tai jalan valtimoon ja laskimoon. Sydämestä tuleva veri kiertää laitteen kautta. Siinä on kalvo, joka siirtää tehokkaasti happea ilmasta vereen. Kalvon entsyymit myös kiihdyttävät hiilidioksidin poistumista verestä.

2009: Kehitteillä kaksi keinokeuhkolaitetta Biolung ja Novalung, joista jälkimmäinen kliinisissä kokeissa.


Keinomunuaiset kulkevat mukana

Keinomunuaiset ovat jatkuvatoiminen kannettava laite, joka sidotaan vyötärölle. Laite kierrättää verta ja vettä sekä poistaa epäpuhtaudet ja puhdistaa veden.

2009: Perinnäiset keinomunuaishoidot ovat olleet käytössä vuosikymmeniä. Dialyysihoito aikaavievää, laitteet isoja.

Michiganin yliopistossa kehitetty biologinen keinomunuaislaite on ensimmäisissä kliinissä kokeissa. Luovuttajalta saadut munuaissolut hoitavat aineenvaihdunnan, kun veri suodatetaan laitteen läpi.


Diabeetikolle keinohaima

Keinohaima on joko vyötärölle kiinnitettävä pieni laite tai niskalaskimoon asennettava istute, joka mittaa jatkuvasti verensokeria ja vapauttaa tarpeen mukaan insuliinia verenkiertoon. Diabeetikolle voidaan tehdä myös geeninsiirto, jolla suoliston tai haiman solut saadaan tuottamaan insuliinia.

2009: Kehitteillä on erilaisia keinohaimalaitteita, joista ensimmäiset ovat jo koekäytössä.
Geeninsiirroilla saatiin diabetesta sairastavien hiirten insuliinintuotanto käyntiin.


Aivotuhot korjataan kantasoluilla

Parkinsonin ja Alzheimerin taudin tai aivovamman vuoksi tuhoutuneita aivosoluja voidaan korvata kantasoluilla.

2009: Astonin yliopiston tutkijat ottivat syöpäsoluja ja ohjelmoivat ne kehittymään aivosoluiksi. Solurypäät toimivat kuten aivojen perusyksiköt: ne käsittelivät signaaleja, yhdistyivät toisiinsa ja viestivät keskenään.


Halvaantuneet raajat liikkeelle

Sairauden tai vamman vuoksi halvaantuneet kädet ja jalat saadaan toimimaan yhdistämällä aivojen liikeaivokuoren hermosoluja elektrodeilla yksittäisiin raajojen lihaksiin. Kun potilas aktivoi liikeaivokuoren hermosolun ajattelemalla, sähköinen impulssi kulkee suoraan lihakseen ja saa aikaan liikkeen.

Amputoidut raajat voidaan korvata kehittyneillä robottikäsillä ja -jaloilla, jotka toimivat normaaliin tapaan aivojen ohjaamina.

2009: Washingtonin yliopiston tutkijat ovat apinakokeissa saaneet halvaannutetun käden toimimaan, kun apinat oppivat aktivoimaan liikeaivokuoren hermoja.

Käytössä ovat ensimmäiset aivoilla ohjattavat robottikädet ja -jalat.

Sokea saa näkönsä

Tekoverkkokalvot koostuvat tuhansista mikroskooppisista valonilmaisimista, jotka aktivoivat silmän hermosoluja. Sähköinen impulssi kulkeutuu aivoihin tulkittavaksi.

2009: Harvardin tutkijat ovat saaneet synnynnäisesti sokeat koehenkilöt näkemään valoa keinotekoisen verkkokalvon avulla.


Kuuro kuulee

Toisen polven sisäkorvaistutteissa korvakäytävän mikrofoni poimii äänen ja lähettää sen korvan taakse ihon alle asennettuun puheprosessoriin. Prosessori muuntaa äänen sähköiseksi signaaliksi, joka johdetaan stimuloimaan kuulohermoa tai suoraan aivorunkoa. Kun aivot havaitsevat ärsykkeen, syntyy kuuloaistimus.

Istute voidaan asentaa jo vastasyntyneelle. Se toimii jatkuvasti ja kestää uimista. Akut ladataan kerran viikossa langattomasti, radiotaajuutta käyttäen. Akutkin kestävät koko eliniän.

2009: Sisäkorvaistutteet yleisesti käytössä, osat ulkopuolella, laitteet isoja, lataaminen tiheää.


Kaljulle hiukset geeninsiirrolla
Kaljuuntuneen kohdan soluihin siirretään karvantuotannossa tarvittavat geenit ja hoidettuun kohtaan sivellään kasvutekijäliuosta, jolloin hiukset lähtevät kasvamaan.

2009: Kaljuuntumista voidaan hoitaa hiussiirroin.


Uusi hammas omista soluista

Potilaan omista kantasoluista kasvatetaan laboratoriossa hampaan aihio, joka istutetaan paikalleen. Hampaaseen muodostuu luonnollinen juuri. Proteetikko viimeistelee hampaan koon ja värin.

2009: Leukaluuhun ruuvataan titaanista tai keraamista tekojuuri. Sen päälle kiinnitetään akryylimuovinen hammasproteesi.


Verensiirrossa siirtyy tekoveri

Aikuisen luuytimen kantasoluista tai kantasoluiksi palautetuista ihosoluista erilaistetaan verensiirroissa tarvittavia punasoluja.

2009: Illinoisin yliopiston tutkijat kykenivät erilaistamaan alkion kantasoluista punasoluja, jotka sitoivat happea normaalisti.

Mari Heikkilä on maatalous- ja metsätieteiden lisensiaatti, mikrobiologi ja Mediuutiset-lehden toimittaja.

Kätevä sana on valunut moneen käyttöön.

Makea vesi kuuluu elämän perusedellytyksiin. Siksi tuntuu itsestään selvältä, että vesi-sana kuuluu suomen kielen vanhimpiin sanastokerroksiin.

Se ei kuitenkaan ole alun perin oma sana, vaan hyvin vanha laina indoeurooppalaisista kielistä, samaa juurta kuin saksan Wasser ja englannin water.

Suomensukuisissa kielissä on toinenkin vettä merkitsevä sana, jota edustaa esimerkiksi saamen čáhci, mutta sen vastine ei syystä tai toisesta ole säilynyt suomessa. Ehkäpä indoeurooppalainen tuontivesi on tuntunut muodikkaammalta ja käyttökelpoisemmalta.

Tarkemmin ajatellen vesi-sana on monimerkityksinen. Luonnon tavallisimman nesteen lisäksi se voi tarkoittaa muunkinlaisia nesteitä, kuten yhdyssanoissa hajuvesi, hiusvesi tai menovesi.

Vesiä voi erotella käsittelyn tai käyttötarkoituksen mukaan, vaikka Suomen oloissa juomavesi, kasteluvesi ja sammutusvesi ovatkin usein samaa tavaraa. Sade- ja sulamisvesistä tulee varsinkin asutuskeskuksissa viemäröitävää hulevettä. Murteissa hulevesi tarkoittaa tulvaa tai muuta väljää vettä, esimerkiksi sellaista, jota nousee sopivilla säillä jään päälle.

Luonnon osana vesi voi viitata erilaisiin vedenkokoumiin, etenkin järviin. Suomen peruskartasta löytyy satoja vesi-loppuisia paikannimiä, joista useimmat ovat vesistönnimiä, kuten Haukivesi, Hiidenvesi tai Puulavesi.

Useat vesien rannalla olevat asutuskeskukset ovat saaneet nimensä vesistön mukaan. Vesi-sana ei enää suoranaisesti viittaa veteen, kun puhutaan vaikkapa Petäjäveden kirkosta tai Ruoveden pappilasta.

Vesi-sanasta on aikojen kuluessa muodostettu valtava määrä johdoksia ja yhdyssanoja. Näistä suuri osa on vanhoja kansanomaisia murresanoja, kuten vetelä, vetinen, vetistää ja vettyä.

Vesikosta on muistona enää nimi, sillä tämä vesien äärellä ja vedessä viihtyvä näätäeläin on hävinnyt Suomesta 1900-luvun kuluessa. Myyttisiä veden asukkaita ovat olleet vetehinen ja vesu eli vesikyy, jotka mainitaan myös Kalevalassa.

Antiikista 1700-luvun loppupuolelle asti uskottiin veden olevan yksi maailman alkuaineista. Sitten selvisi, että se onkin vedyn ja hapen yhdiste. Oppitekoinen uudissana vety tuli suomen kielessä tarpeelliseksi kuitenkin vasta 1800-luvun puolimaissa, kun luonnontieteistä alettiin puhua ja kirjoittaa suomeksi.

Kaisa Häkkinen on suomen kielen emeritaprofessori Turun yliopistossa.

Julkaistu Tiede-lehden numerossa 11/2018

Alzheimerin tautiin tarkoitettu lääke auttoi unien hallintaa.

Jos haluat hallita uniasi, se voi onnistua muistisairauden hoitoon tarkoitetulla lääkkeellä. Lääke virittää ihmisen näkemään niin sanottuja selkounia, kertoo Helsingin Sanomat jutussaan.

Selkounessa ihminen tiedostaa näkevänsä unta ja pystyy jopa vaikuttamaan siihen.

Joka toinen ihminen on mielestään nähnyt selkounen ainakin kerran elämässään. Joka neljäs näkee niitä kuukausittain, arvioi parin vuoden takainen tutkimuskatsaus.

Alzheimerlääke auttoi tuoreessa yhdysvaltalaisessa tutkimuksessa koehenkilöitä selkouniin. Koehenkilöistä nuori nainen onnistui unessa rullaluistelemaan tavaratalossa, kun oli ensin suunnitellut sitä valveilla.

”Luistelimme ystäväni kanssa pitkin käytäviä. Oli niin hauskaa, että upposin täysillä uneen mukaan”, 25-vuotias nainen kuvailee.

Unet olivat koehenkilöiden mukaan lääkkeen vaikutuksesta todentuntuisempia kuin ilman lääkettä. Yhdysvaltalainen tutkimus julkaistiin Plos One -lehdessä.

Kokeessa tutkijat harjoittivat yli 120 eri ikäistä koehenkilöä näkemään selkounia. Ryhmään oli valkoitunut ihmisiä, jotka muistavat unensa hyvin ja ovat kiinnostuneita selkounista.

He opettelivat tekniikoita, joiden pitäisi helpottaa selkouneen pääsyä. Pitkin päivää ja ennen nukkumaan menoa voi esimerkiksi toistella itselleen, että kun näen unta, muistan näkeväni unta.

Unia voi visualisoida eli harjoitella mielessään etukäteen. Selkouneen päästyään voi tehdä todellisuustestejä, kuten onnistuuko seinän läpi käveleminen tai leijuminen.

Lääkekokeessa, jota johti selkounien uranuurtaja Stephen LaBerge, koehenkilöt saivat galantamiinia. Sitä käytetään lievän tai kohtalaisen vaikean Alzheimerin taudin hoitoon.

Lääke terästää asetyylikoliinin määrää aivoissa. Asetyylikoliini huolehtii viestien välityksestä aivosolujen välillä, virkistää muistia ja kiihdyttää rem-unta. Juuri remvaiheessa ihminen näkee yleisimmin unia.

Suurimman annoksen galantamiinia saaneista 42 prosenttia pystyi kuvauksensa mukaan selkouniin. Osuus oli huomattavasti suurempi osa kuin muissa koeryhmissä.

Koehenkilöiden unta ei mitattu unilaboratorioiden laitteilla, joilla tallennetaan silmien liikkeitä ja elintoimintoja. Tulokset perustuivat koehenkilöiden kertomaan.

LaBerge seurasi kuitenkin toisessa tuoreessa tutkimuksessaan silmien liikkeitä unennäön aikana. Silmien liikkeet kiihtyvät rem-unen aikana.

Kun koehenkilöt siirtyivät selkouneen, he liikuttivat silmiään ennalta sovitusti vasemmalta oikealle. Sitten heidän piti seurata unensa kohteita, joita he olivat ennalta visualisoineet.

Silmät liikkuivat sulavasti, samoin kuin ihmisen seuratessa katseella todellista kohdetta. Kuviteltua kohdetta seuratessa silmät liikkuvat nykäyksittäin.

Tutkimus julkaistiin Nature Communications -lehdessä.

Kysely

Oletko nähnyt selkounta?

mdmx
Seuraa 
Viestejä5250
Liittynyt23.11.2009

Viikon gallup: Oletko nähnyt selkounta?

Lucid unet näen ehkä vähän samantyyppisenä kuin hypnoosin, niiden avulla voinee käsitellä asioita jotka eivät tule suoraan tietoisuuteen ja vaikuttaa siihen miten tietyt piirteet itsessään kokee. Mulla ne kuulu tiettyyn elämänvaiheeseen, olisinko ollut joku 25vuotias tjsp. Painajaisia oli, aika rajujakin jotka toistui samanlaisena lukuisia kertoja, pomppasin unissani sängyssä istumaan ja huusin ja uni vaan jatku ja jatku, näin päällekkäin unta ja todellisuutta. Kesti pitkään ennenkö uni lakkasi...
Lue kommentti