Useimmat uusista elimistä toimivat istutteina, mutta keuhkoille ja munuaisille tarvitaan kassi.Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen


Ahtaumatautiselle keuhkot

n Keinokeuhkot muodostuvat elimistön ulkopuolisesta cd-levyn kokoisesta laitteesta, joka yhdistetään putkilla rintakehän, käsivarren tai jalan valtimoon ja laskimoon. Sydämestä tuleva veri kiertää laitteen kautta. Siinä on kalvo, joka siirtää tehokkaasti happea ilmasta vereen. Kalvon entsyymit myös kiihdyttävät hiilidioksidin poistumista verestä.

2009: Kehitteillä kaksi keinokeuhkolaitetta Biolung ja Novalung, joista jälkimmäinen kliinisissä kokeissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Keinomunuaiset kulkevat mukana

Keinomunuaiset ovat jatkuvatoiminen kannettava laite, joka sidotaan vyötärölle. Laite kierrättää verta ja vettä sekä poistaa epäpuhtaudet ja puhdistaa veden.

2009: Perinnäiset keinomunuaishoidot ovat olleet käytössä vuosikymmeniä. Dialyysihoito aikaavievää, laitteet isoja.

Michiganin yliopistossa kehitetty biologinen keinomunuaislaite on ensimmäisissä kliinissä kokeissa. Luovuttajalta saadut munuaissolut hoitavat aineenvaihdunnan, kun veri suodatetaan laitteen läpi.


Diabeetikolle keinohaima

Keinohaima on joko vyötärölle kiinnitettävä pieni laite tai niskalaskimoon asennettava istute, joka mittaa jatkuvasti verensokeria ja vapauttaa tarpeen mukaan insuliinia verenkiertoon. Diabeetikolle voidaan tehdä myös geeninsiirto, jolla suoliston tai haiman solut saadaan tuottamaan insuliinia.

2009: Kehitteillä on erilaisia keinohaimalaitteita, joista ensimmäiset ovat jo koekäytössä.
Geeninsiirroilla saatiin diabetesta sairastavien hiirten insuliinintuotanto käyntiin.


Aivotuhot korjataan kantasoluilla

Parkinsonin ja Alzheimerin taudin tai aivovamman vuoksi tuhoutuneita aivosoluja voidaan korvata kantasoluilla.

2009: Astonin yliopiston tutkijat ottivat syöpäsoluja ja ohjelmoivat ne kehittymään aivosoluiksi. Solurypäät toimivat kuten aivojen perusyksiköt: ne käsittelivät signaaleja, yhdistyivät toisiinsa ja viestivät keskenään.


Halvaantuneet raajat liikkeelle

Sairauden tai vamman vuoksi halvaantuneet kädet ja jalat saadaan toimimaan yhdistämällä aivojen liikeaivokuoren hermosoluja elektrodeilla yksittäisiin raajojen lihaksiin. Kun potilas aktivoi liikeaivokuoren hermosolun ajattelemalla, sähköinen impulssi kulkee suoraan lihakseen ja saa aikaan liikkeen.

Amputoidut raajat voidaan korvata kehittyneillä robottikäsillä ja -jaloilla, jotka toimivat normaaliin tapaan aivojen ohjaamina.

2009: Washingtonin yliopiston tutkijat ovat apinakokeissa saaneet halvaannutetun käden toimimaan, kun apinat oppivat aktivoimaan liikeaivokuoren hermoja.

Käytössä ovat ensimmäiset aivoilla ohjattavat robottikädet ja -jalat.

Sokea saa näkönsä

Tekoverkkokalvot koostuvat tuhansista mikroskooppisista valonilmaisimista, jotka aktivoivat silmän hermosoluja. Sähköinen impulssi kulkeutuu aivoihin tulkittavaksi.

2009: Harvardin tutkijat ovat saaneet synnynnäisesti sokeat koehenkilöt näkemään valoa keinotekoisen verkkokalvon avulla.


Kuuro kuulee

Toisen polven sisäkorvaistutteissa korvakäytävän mikrofoni poimii äänen ja lähettää sen korvan taakse ihon alle asennettuun puheprosessoriin. Prosessori muuntaa äänen sähköiseksi signaaliksi, joka johdetaan stimuloimaan kuulohermoa tai suoraan aivorunkoa. Kun aivot havaitsevat ärsykkeen, syntyy kuuloaistimus.

Istute voidaan asentaa jo vastasyntyneelle. Se toimii jatkuvasti ja kestää uimista. Akut ladataan kerran viikossa langattomasti, radiotaajuutta käyttäen. Akutkin kestävät koko eliniän.

2009: Sisäkorvaistutteet yleisesti käytössä, osat ulkopuolella, laitteet isoja, lataaminen tiheää.


Kaljulle hiukset geeninsiirrolla
Kaljuuntuneen kohdan soluihin siirretään karvantuotannossa tarvittavat geenit ja hoidettuun kohtaan sivellään kasvutekijäliuosta, jolloin hiukset lähtevät kasvamaan.

2009: Kaljuuntumista voidaan hoitaa hiussiirroin.


Uusi hammas omista soluista

Potilaan omista kantasoluista kasvatetaan laboratoriossa hampaan aihio, joka istutetaan paikalleen. Hampaaseen muodostuu luonnollinen juuri. Proteetikko viimeistelee hampaan koon ja värin.

2009: Leukaluuhun ruuvataan titaanista tai keraamista tekojuuri. Sen päälle kiinnitetään akryylimuovinen hammasproteesi.


Verensiirrossa siirtyy tekoveri

Aikuisen luuytimen kantasoluista tai kantasoluiksi palautetuista ihosoluista erilaistetaan verensiirroissa tarvittavia punasoluja.

2009: Illinoisin yliopiston tutkijat kykenivät erilaistamaan alkion kantasoluista punasoluja, jotka sitoivat happea normaalisti.

Mari Heikkilä on maatalous- ja metsätieteiden lisensiaatti, mikrobiologi ja Mediuutiset-lehden toimittaja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla