Tähän aikaan pohjoisessa Auringon valo-hiukkasia on ihan pakko tukea keinovalon kvanteilla.

Faktan paikka -sarja

Teksti: Maria Korteila

Tähän aikaan pohjoisessa Auringon valo-hiukkasia on ihan pakko tukea keinovalon kvanteilla.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Julkaistu Tiede-lehdessä 10/2012

Sisältö jatkuu mainoksen alla

350–700 nanometrin aallonpituusalue eli näkyvä valo muodostaa vain pienen kaistan sähkömagneettisesta säteilystä, aaltoliikkeestä, jolla on myös hiukkasluonne. Valohiukkanen eli fotoni on pienin mahdollinen määrä valoa, ja hiukkasen energia on kääntäen verrannollinen aallonpituuteen.

8,3 minuuttia on aika, jossa Auringon pinnasta lähtevät fotonit tavoittavat meidät. Hiukkaset kuitenkin sikisivät Auringon ytimessä jopa miljoonia vuosia aiemmin.

299 792 458 m/s on valon nopeus tyhjiössä. Aineessa valon nopeus riippuu aineen taitekertoimesta. Esimerkiksi vedessä nopeus on 225 407 863 m/s ja timantissa vain 123 881 180 m/s.

1882 syttyi Suomen ensimmäinen sähkövalo Finlaysonin tehtaan kutomosalissa Tampereella. Hehkulamppu, jonka isänä pidetään sen ensimmäistä patentoijaa Thomas Alva Edisonia, oli esitelty Pariisin maailmannäyttelyssä vain  neljä vuotta aikaisemmin.

Vain 3–10 % hehkulampun käyttämästä energiasta muuttuu valoksi, kaikki muu lämmöksi. Siksi tavallisten hehkulamppujen valmistus ja maahantuonti on kielletty EU-alueella 1.9.2012 lähtien.

Noin 5 kertaa parempaan hyötysuhteeseen päästään energiansäästölampuissa.

1 kandela vastaa tavallisen kynttilän kirkkautta. Valovoiman yksikön nimi tuleekin latinan kynttilää tarkoittavasta sanasta.

1 luksi vastaa valaistusta, jonka yhden kandelan valonlähde tuottaa metrin etäisyydelle. Luksit (lx) tarkoittavat valaistuksen voimakkuutta eli kuinka paljon valoa osuu tietylle pinnalle. Valovirran yksikkö lumen (lm) ilmaisee puolestaan, kuinka paljon valoa valonlähteestä lähtee.

1 500 luksia on hyvän työ- tai lukuvalaistuksen voimakkuus. Vertailun vuoksi: pilvinen päivä valaisee noin 10 000 luksin edestä, kirkkaassa auringonpaisteessa voi olla jopa 100 000 luksia. Kirkas kuutamo antaa vain 0,2 luksia. Kirkasvalolampun vierellä voi nautiskella tuhansista lukseista.

9 % maailman sähköntuotannosta menee valaistukseen – tai meni ainakin 2005, jolloin Maailman energiajärjestö tutki maailman valaistusta. Se on enemmän kuin kaikkien ydinvoimaloiden yhteenlaskettu tuotanto.

3 % auton polttoaineesta kuluttavat valot. Vuosittain se vastaa koko maailmassa noin 55 miljardia litraa bensiiniä tai dieseliä.

Maria Korteila otti kirkasvalolampun kaapista syyspäiväntasauksena.

Sisältö jatkuu mainoksen alla