Sinäkin voit korruptoitua, jos saat tilaisuuden.

Ihminen-palsta

Teksti: Mikko Puttonen

Sinäkin voit korruptoitua, jos saat tilaisuuden.

Julkaistu Tiede-lehdessä 1/2012

Suomessa harva on koettanut lahjomalla saada opiskelupaikan, välttää liikennesakot tai päästä jonojen ohi lääkärin hoitoon. Niin sanottu katukorruptio on jokseenkin tuntematon näillä leveysasteilla. Arkea ei voi eikä tarvitse sujuvoittaa voitelurahalla.

Eurobarometrin mukaan vain kolme sadasta suomalaisesta sanoo törmänneensä lahjuspyyntöön. Koko unionissa keskimäärin yhdeksältä kansalaiselta sadasta on kärtetty lahjusta.

Vaalirahakohu herätti

Vaalirahaskandaali osoitti, että päättäjäportaassa maan tapa on meilläkin toisenlainen. Kohu ravisteli käsityksiä lintukodosta, ja mielikuvat korruptoituneisuudesta loikkasivat lähemmäksi eurooppalaista keskitasoa. Samalla Suomi menetti vähiten korruptoituneen valtion kärkisijan listalla, jota pitää kansainvälinen lahjonnanvastainen Transparency International -järjestö.

Poliitikot on tietenkin helppo ottaa silmätikuiksi. Sekin on maan tapa. Mutta sopii muistaa, että myös poliitikot ovat ihmisiä, ja ihminen ylipäänsä on altis käyttämään tilaisuuksia oman etunsa ajamiseen. Taannoin New Scientist -lehti todisteli tutkimuksiin vedoten, että kuka tahansa on korruptoitavissa käden käänteessä.

Junailu vaatii asemaa

Meitä suojelee vilunkihommiin lankeamiselta vallan puute. Korruption vakiintunut määritelmä kuuluu, että se on vallan värinkäyttöä yksityiseksi eduksi. Jos ei ole valtaa, ei sitä voi myöskään käyttää väärin.

– Tietty valta-asema täytyy olla, että voi junailla asioita, sanoo Poliisiammattikorkeakoulun erikoistutkija Vesa Muttilainen.

– Kyse voi olla korkeasta virkamiehestä, poliitikosta tai yritysjohtajasta, mutta junailla voi pienemmänkin vallan käyttäjä, kuten vaikkapa isännöitsijä tai urheiluseuran kassavarojen haltija.

Lordi osui oikeaan

Valta turmelee ja ehdoton valta turmelee ehdottomasti, lohkaisi brittiläinen lordi Acton aikoinaan. Psykologiset tutkimukset vahvistavat lordin havainnon oikeaksi. Koehenkilöihin tarvitsee vain iskostaa vallantunne, niin jo alkaa moraalinen selkäranka veltostua.

Hollantilainen sosiaalipsykologi Joris Lammers kirjoittaa Psychological Science -lehdessä, että valtaa saatuaan ihminen ei vain huiputa herkemmin omaksi edukseen, vaan hänestä tulee vieläpä kaksinaismoralisti.

Päättäjä soveltaa yksiä sääntöjä muille ja toisia itselleen. Hän edellyttää muilta pykälien tarkkaa noudattamista, mutta katsoo omia toimiaan sormiensa läpi. Kaikkihan me olemme vähän kaksinaismoralisteja, mutta jos saamme valtaa, piirre korostuu.

Mistä turmelus tulee?

Valta näyttää lisäävän estottomuutta monella muotoa: turhaan ei puhuta vallasta juopumisesta.

Valta-asemassa ihmisten mielessä väikkyvät enemmän palkinnot kuin riskit, mikä saa heidät tavoittelemaan omaa etua vähävaltaisia kärkkäämmin, kirjoittaa Lammers.

Vallantunnossaan ihminen ei myöskään piittaa muiden paheksunnasta, joten tämäkin pakote käyttäytyä säällisesti menettää otteensa.

Minäkuva jarruttaa

Tavallisin selitys korruptiolle on, että me ihmiset olemme hyötyä maksimoivia olentoja. Jos lahjonnasta tai lahjuksen vastaanottamisesta koituvat edut ylittävät haitat, taloudellista etuaan hakeva ihminen tarttuu tilaisuuteen. Siksi korruption kitkijät pyrkivät nostamaan haitat niin suuriksi ja todennäköisiksi, ettei korruptioon kannata ryhtyä. He poistavat tilaisuuden, joka tekisi varkaan.

Aivan näin yksinkertaisia emme sentään ole. Emme toimi vain ulkoisten palkkioiden toivossa ja rangaistuksen pelossa. Haluamme oikeasti säilyttää hyvän kuvan itsestämme, muistuttaa epärehellisyyden psykologiaa tutkinut käyttäytymisekonomisti Dan Ariely Journal of Marketing Research -lehdessä.

Ulkoisten porkkanoiden ja keppien lisäksi tottelemme sisäistä palkitsemis- ja rangaistusjärjestelmäämme. Jos tekomme eivät sovi minäkuvaamme, joudumme päivittämään sitä kielteisillä piirteillä, ja siitä emme pidä. Voimme jopa tehdä taloudellisia uhrauksia voidaksemme katsoa peiliin hyvillä mielin.

Kysymys näyttää tietä

Joskus rehellisyys vaatii, että meitä muistutetaan itsestämme. Kuuluisassa kokeessa pistettiin Halloween-juhlan aikaan karkkia tai kepposta kysymään tulleet lapset koetteille. Tutkija jätti lapset hetkeksi yksin makeisastian ääreen ja antoi luvan ottaa vain yhden karkin. Varmimmin yhteen tyytyivät lapset, jotka oli huomioitu yksilöinä kysymällä nimeä ja asuinpaikkaa. Yhden karkin todennäköisyys kasvoi entisestään, kun kulhon takana oli peili.

Peili auttaisi varmasti myös isompia ihmisiä pysymään kaidalla tiellä. Vesa Muttilainen siteeraa Namibian viranomaisten laatimia kysymyksiä, jotka kähmintää tuumaava voi esittää itselleen.

– Miltä tekosi näyttäisivät sanomalehdessä? Mitä lapsesi, äitisi tai heidän kaverinsa ajattelisivat niistä? Jos näitä kysymyksiä esittää, jossakin kohdassa kellot saattavat soida.

Hyvä harrastus – ja helppo. Lukemista löytyy aina. Kuva: Shutterstock

Kieli rikastuu, ajattelu syvenee ja sosiaalinen taju kehittyy.

Tietokirjan järki on selvä: saa tietoa, jolla jäsentää maailmaa ja vaientaa mutuilijat. Riittävästi tietoa hankkimalla tulee asiantuntijaksi, ja sillä on selvä hyötyarvo.

Entä missä on fiktion lukijan tulosvastuu? Mitä itua on kuluttaa aikaansa tuntitolkulla hatusta vedettyjen ihmisten hatusta vedettyihin edesottamuksiin? Paljonkin: romaani tai novelli opettaa toimimaan muiden ihmisten kanssa.

Fiktio simuloi sosiaalista maailmaa, esittää asiaa tutkinut Toronton yliopiston psykologian professori Keith Oatley. Niin kuin lentosimulaattori opettaa lentotaitoja, sosiaalisten tilanteiden simulaattori – romaani – opettaa sosiaalisia taitoja.

Kokeet vahvistavat, että fiktiota lukeneet tajuavat paremmin so­siaalisia kuvioita kuin tietotekstiä lukeneet. 

Suvaitsevaisuus kasvaa

Kuvitteellisesta tarinasta on sekin ilo, että pääsee väliaikaisesti jonkun toisen nahkoihin. Samastuminen tarinan henkilöön voi muuttaa lukijan käyttäytymistä ja pistää asenteet uusiksi, ovat kokeillaan osoittaneet Ohion yliopiston tutkijat.

Samastumisella on vaaransa. Romaanin aiheuttama itsemurha-aalto koettiin 1700-luvun lopulla, kun nuoret onnettomat miehet matkivat Johan Wolfgang von Goethen päähenkilön tekoa Nuoren Wertherin kärsimyksissä.

Ohiolaistutkimuksessa vaikutus oli rakentavampi: kun nuoret aikuiset olivat lukeneet tarinan miehestä, joka meni äänestämään, he menivät hanakammin vaaliuurnille vielä viikon kuluttua lukemisesta. He olivat saaneet kansalaishyvetartunnan.

Valkoihoisten suvaitsevaisuutta taas kasvattivat tarinat, joissa päähenkilö osoittautui homoseksuaaliksi tai afroamerikkalaiseksi. Lukijoilta karisi myös stereotypioita. Tämä kuitenkin edellytti, että päähenkilön ”erilaisuus” paljastui vasta tarinan myöhemmässä vaiheessa ja lukijat olivat ehtineet asettua hänen nahkoihinsa.

Stressi väistyy

Kun uppoutuu lukemaan, maailman meteli jää kauas ja paineet hellittävät. Tuttu tunne, josta on myös tieteelliset näytöt: lukeminen poistaa stressiä.

Terveystieteen opiskelijat saivat Yhdysvalloissa tehdyssä tutkimuksessa lukeakseen netistä ja aikakauslehdestä poimittuja artikkeleita, jotka käsittelivät historiallisia tapauksia ja tulevaisuuden innovaatioita. Aihepiirit olivat siis kaukana tenttikirjojen pakkolukemistosta.

Puolentunnin lukutuokio riitti laskemaan verenpainetta, sykettä ja stressin tuntua. Huojennus on yhtä suuri kuin samanpituisella joogahetkellä tai televisiohuumorin katselulla. Mikä parasta, apu löytyy helposti, lukemista kun on aina saatavilla.

Sanasto karttuu

Kirjoitettu kieli on ylivoimaisesti suurempi uusien sanojen lähde kuin puhuttu. Erot lasten sanavaraston runsaudessa voi johtaa suoraan siihen, miten paljon he altistuvat erilaisille teksteille, vakuuttavat lukemisen tutkijat Anne Cunningham ja Keith Stanovich.

Tiuhimmin uutta sanastoa kohtaa tieteellisten julkaisujen tiivistelmissä: tuhatta sanaa kohti harvinaisia on peräti 128. Sanoma- ja aikakauslehdissä harvinaisten sanojen tiheys nousee yli 65:n ja aikuisten kirjoissa yli 50:n.

Lastenkirjakin voittaa sanaston monipuolisuudessa televisio-ohjelman mennen tullen. Lapsilukija kohtaa kirjassa yli 30 harvinaista sanaa tuhatta kohti, kun aikuisten telkkariviihdettä katsoessa niitä tulee vastaan 23 ja lastenohjelmissa 20.

Juttelukaan ei pahemmin kartuta sanavarastoa. Aikuispuhe sisältää vain 17 epätavallista sanaa tuhatta kohti.

Syntyy omia ajatuksia

Ihmisen aivoja ei ole ohjelmoitu lukemaan. Kun taito kehittyi 5 500 vuotta sitten, näkemiseen, kuulemiseen, puhumiseen ja ajatteluun rakentuneet alueet alkoivat tehdä uudenlaista yhteistyötä.

Nyt olemme jälleen uudenlaisen lukukulttuurin alussa. Verkkolukeminen on tullut jäädäkseen, ja jotkut pelkäävät, että tyhmistymme, kun totutamme aivomme ärsyketulvaan ja pikaselailuun netissä. Tiedonvälitys on lisääntynyt räjähdysmäisesti mutta niin myös häly.

Syventyvän lukemisen kohtalosta kantaa huolta professori Maryanne Wolf Tufts-yliopistosta. Tapaa näet kannattaisi vaalia. Aivokuvaukset paljastavat, että paneutuva lukija käyttää laajasti molempia aivopuoliskojaan. Hän ei vain vastaanota kirjoittajan sanomaa vaan vertaa sitä aiemmin hankkimaansa tietoon, erittelee sitä ja rakentaa omaa ajatteluaan. Pintalukijalla ei tähän ole aikaa.

Mikko Puttonen on Tiede-lehden toimittaja.

Julkaistu Tiede-lehdessä 12/2012 

Täysin raittiiden suomalaisnuorten osuus on moninkertaistunut vuosituhannen alusta.

Nuoruus raitistuu, kertoo Helsingin Sanomat jutussaan.

Nuorten alkoholin käyttö kasvoi vuoteen 1999, joka oli myös kaikkein kostein vuosi. Silloin vain joka kymmenes yhdeksäsluokkalainen ilmoitti, ettei ollut koskaan käyttänyt alkoholia.

Sittemmin täysin raittiiden osuus on moninkertaistunut, ilmenee vuoteen 2015 ulottuneesta eurooppalaisesta, nuorten päihteidenkäyttöä käsittelevästä Espad-tutkimuksesta.

Jopa muut eurooppalaiset jäävät jälkeen. Suomessa täysin raittiita 15–16-vuotiaista nuorista on joka neljäs, kun Euroopassa heitä on keskimäärin joka viides.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n erikoistutkija Kirsimarja Raitasalo kollegoineen on ­koettanut tunnistaa niitä nuoruuden muutoksia, jotka voisivat selittää humalan hiipumista.

Ratkaisevaa näyttää olleen ainakin se, että alaikäisten on yhä vaikeampi saada alkoholia. Nykynuoret kokevat sen selvästi hankalammaksi kuin aiemmat ikäpolvet.

Kauppojen omavalvonta on osaltaan tehonnut. Kassoilla kysytään kaikilta alle 30-vuotiaan näköisiltä papereita.

Vanhemmat ja muutkin aikuiset ovat tiukentaneet asenteitaan nuorten juomiseen.

”Tietoisuus alkoholin haitoista on ehkä lisääntynyt. On tullut paljon tutkimustietoa esimerkiksi siitä, miten alkoholi vaikuttaa nuorten aivojen kehitykseen”, Raitasalo pohtii.

Nuorten omakin maailma on muuttunut toisenlaiseksi. Älylaitteet, pelit ja sosiaalinen media kyllästävät arkea. Pussikaljoittelu joutuu kilpailemaan monen muun kiinnostavan ajanvietteen kanssa ja on ehkä osittain hävinnyt niille.

Juovuksissa olemisesta on ehkä tullut myös tyylirikko. Nuoret eivät enää näytä arvostavan kännissä örveltämistä.

Kysely

Mikä mielestäsi raitistaa nuoria?

Neutroni
Seuraa 
Viestejä25784
Liittynyt16.3.2005

Viikon gallup: Mikä mielestäsi raitistaa nuoria?

Käyttäjä4809 kirjoitti: Eiköhän syy ole -90 luvulla alkaneen laman menetetyt työpaikat ja samalla supistettu koulutus, minkä seurauksena vuodestä -99 alkaen vanhemmilla ei enää ole ollut niin paljon rahaa annettavaksi nuorisolle. Sekä myös nuorisolle soveltuvien työpaikkojen vähentyminen ja samaan aikaan tapahtunut kohtuuton vuokrien nousu, vasinkin pääkaupunkiseudulla. En tiedä, mutta en usko rahaan. Esimerkiksi kilju, 10 % juoma joka maksaa joitain senttejä litralta, tuntuu olevan...
Lue kommentti
molaine
Seuraa 
Viestejä1189
Liittynyt3.8.2011

Viikon gallup: Mikä mielestäsi raitistaa nuoria?

En kyllä usko, että rahalla on iso merkitys ja veikkaan, että käytettävissä olevat rahat on vain kasvaneet, jos verrataan vaikka omaan nuoruuteen. Ei viina suomessa ole niin kallista, etteikö köyhälläkin olisi varaa dokailla. Oma junnu ei läträä lainkaan viinan kanssa. Iso osa kavereistakaan ei, vaikka osa ilmeisesti jonkin verran lipittelee. Kyllä nuorten asenteet on mielestäni muuttuneet ihan selkeästi. Ehkä alkoholipolitiikka on toiminut? Kotoa ei meillä kyllä tällaista ole opittu...
Lue kommentti

Panterarosa: On selvää, että "Partitava kisaa kurupati-kuvaa" ei oikein aukene kehitysmaalaisille N1c- kalmukinperseille.