Seitsemän vuoden päästä teräväpiirto sekoittaa taas pakan.Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sisältö jatkuu mainoksen alla


"Heitä pois" -yhteiskunnan kriitikko Giles Slate pelottelee jätekasalla, joka syntyy, kun Yhdysvallat vuonna 2009 siirtyy teräväpiirtotelevisioon eli hdtv:hen ja saman tien melkein huomaamatta digi-tv-aikaan. Slaten mukaan ongelmajätteiden määrä kaksinkertaistuu Pohjois-Amerikassa, kun analogiset televisiot kärrätään kaatopaikalle.

Me suomalaiset menemme teräväpiirtoon kahdessa tai oikeastaan kolmessa vaiheessa. Ensin tulee digi-tv, sitten teräväpiirtovalmius eli HD Ready -televisio, ja lopuksi täysi teräväpiirto, FullHD. Lisämurheina meillä on ikiomat digi-tv-ongelmamme.

Käsitykset uudistuksen sujumisesta lähivuosina poikkeavat jyrkästi toisistaan.


Kyllä toimii, vakuuttaa myyjä

Teknisesti uudet televisiovastaanottimet kestävät yhtä pitkään ja pitempäänkin kuin vanhat. Valmistajat lupaavat, että lcd- eli nestekidenäyttötelevisiot kestävät 60 000 ja plasmatelevisiot 30 000 tuntia. Jos televisiota katsoo kahdeksan tuntia päivässä, kuvaruutu kestää ainakin kymmenen vuotta.

- Digiboksin käyttöikä on sama kuin television, rauhoittaa kulutuselektroniikan johtaja Elina Yrjänheikki Philipsiltä.

- Boksit ovat jopa helpompia huoltaa, ja niitä pystyy päivittämään.

Teollisuuden ja kaupan mukaan kaikki menee mutkattomasti. Hdtv-lähetysten alkaessa tarvitaan uusi digiboksi, mutta laitteiden vaihdosta on turha vielä huolehtia.

- Ylen teräväpiirtolähetysten alkuun on aikaa, on puhuttu vuodesta 2014, Yrjänheikki sanoo.

- Myytävistä televisioista noin 80 prosenttia on nykyään hd-valmiita (HD Ready). Kuluttajat ovat ennakoineet tilanteen. Nytkin teräväpiirtolähetyksiä voi vastaanottaa satelliitista. Tarvittava digiviritin on saatavilla.

Entä sitten, kun tulee täysi teräväpiirto eli FullHD-televisio?

- HD Ready riittää teräväpiirtolähetysten ja myös teräväpiirtoelokuvien katsomiseen. FullHD vain toistaa kuvan täydellisemmin, Yrjänheikki vakuuttaa.

- Laitteet teräväpiirtoelokuvien katsomista varten toimivat myös HD Ready -televisioissa, eli kaikissa on tarvittava hdmi-liitäntä.


Mutta kelpaako kuva kuluttajalle?

Tietokoneasiantuntija Petteri Järvinen ja muut kriitikot näkevät tilanteen toisenlaisena. Heidän mielestään hd-valmiit televisiot menevät vaihtoon, kun teräväpiirto-dvd-elokuvat tulevat markkinoille.

Kriitikot sanovat myös, ettei mikään välttämättä pelaa yhteen minkään kanssa. Esimerkiksi jos ostaja on unohtanut varmistaa, että televisio tukee niin sanottua hdcp-protokollaa, teräväpiirto-dvd:n katsominen ei välttämättä onnistu.

Lopullinen totuus selviää vuosien päästä, kuin laitteita tulee. Paljon riippuu vaatimuksista, joita katsojat kuvalle asettavat. Jotkut uusia laitteita testanneet ovat sanoneet, että kun pääsee näkemään aitoa teräväpiirtokuvaa, perinteinen televisiokuva - jopa HD Ready - tuntuu sietämättömän surkealta. Jos koko kansa ajattelee näin, suuri joukko lähes uusia televisioita vanhenee hetkessä.

Tapahtui kehitys miten tahansa, pölyn laskeuduttua moni kysyy, tarvittiinko digitelevision välivaihetta ennen teräväpiirtoon siirtymistä. Nyt voi jo hyvin kysyä, kannattaako jokaisen nopean mutta usein näennäisen uudistuksen perässä juosta. Pitäisikö joskus pitkittää vanhan tekniikan elinaikaa, kunnes aidosti parempi uutuus on tarjolla?

Kulutustutkija Tim Cooper on puhunut hitaasta kulutuksesta (slow consumption), hitaan ruokailun (slow food) mallin mukaan. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla