Vasenkätisillä on hankalaa maailmassa, joka suosii oikeakätisiä, ja terveyskin reistailee tavallista herkemmin. Tutkijat tahtovat tietää, miksi ihmeessä ominaisuus on säilynyt.Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Julkaistu Tiede-lehdessä 4/2005. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vasenkätisten määrä vaihtelee hieman väestöstä toiseen, mutta keskimäärin yksi tai kaksi kymmenestä maailman ihmisestä on vasenkätinen - on ollut ainakin niin kauan kuin meillä riittää näköalaa. Näin osoittavat tutkimukset, joita on tehnyt Ranskan Montpellier’n yliopiston Charlotte Faurie.


Faurie on kiertänyt yli 500 Ranskan ja Espanjan luolaa, jossa on 10 000-30 000 vanhoja maalauk-sia. Itse kuvat eivät tietenkään kerro, onko taiteilija ollut oikea- vai vasenkätinen, mutta muinaiset signeeraukset kertovat.


- Maalareilla oli tapana jättää merkki itsestään. He painoivat kätensä luolan seinään ja puhalsivat päälle väriä. Jos oikeaa kättään muottina käyttäneet olivat - kuten oletamme - vasenkätisiä, heitä oli noin 20 prosenttia, Faurie sanoo.


Hän pitää arviotaan uskottavana, sillä hän testasi oletuksen pitävyyttä pyytämällä satunnaisesti valittua joukkoa nykyranskalaisia puhaltamaan kädenkuvia. Vasenkätisiä maalareita oli viidennes.


Periytyy tai kehittyy


Charlotte Faurie ei ole arkeologi vaan biologi. Häntä kiinnostaa, miksi on olemassa oikea- ja vasenkätisiä. Yllättävää kyllä, kysymykseen ei ole selvää vastausta, vaikka kätisyyttä on tutkittu paljon.


Osittain kätisyys on periytyvä ominaisuus. Vasenkätisten vanhempien lapsista on vasenkätisiä 40 prosenttia, oikeakätisten jälkikasvusta heitä löytyy vain kahdeksan prosenttia.


- Kätisyyden periytymismekanismia ei kuitenkaan tunneta. On paikannettu geeni, joka vaikuttaa kätisyyteen, mutta en usko, että yksi geeni määrää asian, Faurie sanoo.


Osalla vasenkätisyys johtuu sikiönkehityksen ja synnytyksen aikaisista tapahtumista. Vasenkätisyys on näet tavallista yleisempää lapsilla, joiden äidillä on odotusaikana ollut komplikaatioita tai joiden synnytys on ollut vaikea. Tämä sopii yksiin sen kanssa, että vasenkätisillä on normaalia enemmän kehityshäiriöitä.


Mikä kumoaa haitat?


Vasenkätisyys on yleisemminkin kytketty terveys-ongelmiin. Vasenkätisillä on alttius hermoston ja elimistön puolustusjärjestelmän häiriöihin, ja eräiden tutkimusten mukaan he kuolevat nuorempina kuin oikeakätiset.


- Kun vasenkätisyydestä aiheutuu tällaisia riskejä, siitä täytyy olla myös etua, joka kumoaa haitat, Faurie sanoo.


Faurien tutkimusten mukaan vasenkätisillä on yhtä paljon lapsia ja lapsenlapsia kuin oikeakätisillä. Mikä tasapainottaa vaakakupit niin, että vasenkätisten kelpoisuus suvun jatkamiseen on pysynyt yhtä hyvänä kuin oikeakätisten?


Vasen suora yllättää


Faurie on tutkinut alkuperäiskansoja saadakseen vihiä vasenkätisyyden eduista. Hän on havainnut, että vasenkätisten osuus on kytköksissä murhien- määrään.


Vasenkätiset eivät ole keskimääräistä murhanhimoisempia, mutta he pärjäävät väkivaltaisessa yhteisössä paremmin kuin oikeakätiset, koska heillä on eräänlainen etulyöntiasema.


-Vasenkätiset ovat vähemmistö, joten oikeakätiset eivät harjaannu taistelemaan heidän kanssaan. Mitä väkivaltaisempi kulttuuri on, sitä enemmän vasenkätiset hyötyvät ja sitä suurempi on heidän osuutensa, Faurie summaa.


Länsimaisessa yhteiskunnassa väkivalta on usein erilaista, eikä vasenkätisyydestä ole etua, jos välejä selvitellään asein. - Käsirysyjen virkaa toimittaa meillä kamppailu-urheilu, Faurie sanoo.
- Vasenkätisiä on paljon esimerkiksi nyrkkeilijöissä ja miekkailijoissa, ja hyvin he menestyvät myös pallopeleissä. Näissä lajeissa vasenkätiset kuittaavat saman edun kuin alkuperäiskansojen taistelupukarit.


Suuri etu piilottelee


Urheilusta Faurie on löytänyt myös linkin suvunjatkamiseen: - Urheilumenestys vaikuttaa lisääntymismenestykseen. Urheilussa pärjäävät ja jopa urheilun harrastajat saavat enemmän seksikumppaneita kuin urheilua karttavat.


Faurien uusimpien tutkimusten mukaan vasenkätisillä on myös hieman parempi sosioekonominen asema kuin oikeakätisillä, mikä sekin vaikuttaa seksikumppaneiden ja jälkeläisten määrään. Ero on kuitenkin niin pieni, ettei se riitä siivittämään vasenkätisyyttä.


Vaikka Faurie ei ole keksinyt seikkaa, joka selittäisi vasenkätisyyden säilymisen, sellainen voi hyvin olla olemassa. Yleispätevien tekijöiden löytäminen on kuitenkin hankalaa, koska vasenkätisyyttä on erilaista. Kun ominaisuus on toisilla peritty, toisilla seurausta kehityshäiriöstä, niin edut kuin haitat vaihtelevat yksilöstä toiseen.


- Vasta kun tiedetään, miksi ihmiset ovat vasenkätisiä, heidät voidaan jakaa ryhmiin ja vasenkätisyyden merkitystä ryhtyä järjestelmällisesti etsimään, Faurie korostaa.

Mia Rönkä on vasenkätinen biologi., joka valmistelee väitöskirjaa Turun yliopistossa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla