Neuvostoliitto oli avaruusmahti ja tavan takaa avaruusuutisissa. Sen perillisellä Venäjällä ei tunnu olevan kuin Sojuz, joka ahkeroi Kansainvälisen avaruusaseman liikenteessä. Maa ei kuitenkaan aio jäädä kuljetuspalveluksi. Se suunnittelee suuria.


Sen perillisellä Venäjällä ei tunnu olevan kuin Sojuz, joka ahkeroi
Kansainvälisen avaruusaseman liikenteessä. Maa ei kuitenkaan
aio jäädä kuljetuspalveluksi. Se suunnittelee suuria.
Vuosi sitten kosmonautti Valeri Tokarev ja astronautti Bill McArthur olivat kävelyllä Kansainvälisen avaruusaseman ulkopuolella. Muiden askareidensa ohessa he heittivät menemään venäläisen avaruuspuvun.

Kyse ei ollut avaruuden roskaamisesta, sillä puku oli muunnettu radiosatelliitiksi. Sen piti kiertää muutaman kerran maapallon ympäri, vajota vähitellen alemmaksi ja lopulta palaa poroksi. Näin haluttiin selvittää muun muassa sitä, miten kitka hidastaa menoa avaruudessa. Ehkä tieto joskus auttaisi pelastamaan avaruuden armoille ajautuneen! 

SuitSatiksi nimetty pukusatelliitti oli venäläisten idea. Kekseliästä, mutta ei yhtä hohdokasta avaruustutkimusta kuin itärajan takana harjoitettiin Neuvostoliiton aikana. Joku voisi kysyä, onko naapurin avaruustutkimus tosiaan niin huonossa jamassa, että kosmonauttien puvut joutavat pikkuprojektien osiksi. Ei ole.


Neuvostoliitto teki historiaa

Tasan 50 vuotta sitten neuvostoliittolaiset yllättivät koko maailman lähettämällä avaruuteen Sputnik-satelliitin. Jo samana vuonna he pakkasivat avaruusalukseen Laika-koiran. Pari vuotta myöhemmin he osuivat raketillaan Kuuhun. 1961 he lähettivät avaruuteen miehen ja kahden vuoden kuluttua jo naisenkin.

Lehtien ja television välittämät uutiset Neuvostoliiton avaruusherruudesta pelottivat etenkin yhdysvaltalaisia.

Nämä olisivat todennäköisesti kuolleet joukkopaniikkiin, jos olisivat ymmärtäneet kosmonauttien lentelevän maansa yläpuolella.

Sitten yhdysvaltalaiset sisuuntuivat, ja vuosien 1969-1972 Kuussa käynnit menivätkin heidän poliittisen tahtonsa piikkiin.

Neuvostoliitto puolestaan kunnostautui rakentamalla avaruusasemia. Vuodesta 1973 lähtien kosmonautit matkustivat tiuhaan tahtiin Saljuteille 3, 4, 5, 6 ja 7. Vuonna 1986 käyttöön otettu Mir-asema oli oikea Neuvostoliiton riemuvoitto. Se palveli viisitoista vuotta ja oli lähes koko ajan maailman ainoa avaruusasema.
Mir toimi siis silloinkin, kun Neuvostoliitto vuonna 1991 hajosi ja sen seuraajaksi nousi Venäjä. Hetkeen asemalla olleet kosmonautit eivät tienneet, kuka heidät toimittaa alas - jos kukaan.

Maailman avaruusvallat uskovat nyt yhteistyön siunauksellisuuteen. Ne haluavat karsia päällekkäisyydet laitesuunnittelusta, standardoida tekniset ratkaisut yhteensopiviksi ja toteuttaa tutkimushankkeita porukalla. Suuntaviivat sovittiin toukokuussa neljäntoista* avaruusjärjestön neuvonpidossa.

TAVOITE TOTEUTUS
Australia, Britannia, Etelä-Korea, Eurooppa, Intia, Italia, Japani, Kanada, Kiina, Ranska, Saksa, Ukraina, Venäjä ja Yhdysvallat


, The Framework for Coordination: www.nasa.gov/home/hqnews/2007/may/HQ_07126_Exploration_Framework.html


Venäjä on rakettikuningas

Kosmonautit pääsivät alas, ja Venäjän avaruustutkimus järjestäytyi. Siviiliavaruushallintoa hoitaa nyt Roskosmos (Federalnoe kosmitšeskoe agentstvo rossii), jota me tässä lehdessä olemme kutsuneet napakasti myös Rusaksi järjestön englanninkielisen nimen perusteella (Russian Federal Space Agengy).

Roskosmos ei juuri ole tehnyt avaruustiedettä. Se on rakentanut vain muutaman Aurinkoa ja Maata tutkivan satelliitin. Se ei ole myöskään pyrkinyt muille planeetoille - jollei oteta huomioon jo neuvostoaikana suunniteltua Mars 96 -luotainta. Hanke ei kuitenkaan päässyt alkua pidemmälle, sillä luotain tuhoutui laukaisuvaiheessa.  

Neuvostoliitolta peritty kantorakettikokemus on sen sijaan kovassa käytössä. Viime vuonna peräti 26 avaruusalusta, luotainta ja satelliittia - noin puolet kaikista lennoista - lähetettiin matkaan venäläisellä kantoraketilla. Tämän vuoden ohjelmassa on lähes yhtä monta laukaisua.


Mukana ISS:n rakennustyössä

Kaksi muuta Venäjän avaruusjärjestön työhevosta palvelevat Kansainvälistä avaruusasemaa. Huoltoalus Progress vie sinne ruokaa ja tavaraa, Sojuz-matkustaja-alus lennättää astro- ja kosmonautteja ja nykyään myös avaruusturisteja. Roskosmos haluaisi varata yhden aluksen kolmesta matkustajapaikasta vain turisteille, mutta heitä ei saada joka lennolle, sillä parinkymmenen miljoonan euron lippu kaventaa asiakaskuntaa.

Vaikka Roskosmos on viime aikoina pysynyt uutisten syrjässä nimenomaan avaruusaseman kuljetuspalveluna, se osallistuu myös sen rakentamiseen ja ylläpitoon viiden muun avaruusjärjestön kanssa. Itse asiassa koko ISS:n rakentaminen alkoi venäläisvalmisteisesta moduulista.

ISS on opettanut avaruusvaltioille yhteistyötä, jota ne haluavat jatkaa muussakin avaruustoiminnassa.

Toukokuussa 14 avaruusjärjestöä, joukossa mukana Nasa, Roskosmos ja Esa, kirjasivat yhteiset yleistavoitteensa yhteiseen avaruusstrategiaan.

Kansainvälinen yhteistyö taannee myös sen, etteivät muiden saavutukset pelota samalla tavalla kuin avaruusajan alkuaikoina. Silloin Neuvostoliitto joutui muun muassa vakuuttamaan maailmalle, ettei se aikonut esittää aluevaatimuksia Kuusta.


Tavoitteena Kuu ja Mars

Aluevaatimuksista ei puhuta, mutta jokaisen oikean avaruusvallan ohjelmaan kuuluu Kuuhun meno, niin myös Venäjän.

Venäjä aikoo rakentaa miehittämättömiä kuualuksia ja lähettää ne kiertolaiseemme vuoden 2012 paikkeilla. Silloin siellä saattaa jo olla töissä joukko kiinalaisia taikonautteja; yhdysvaltalaiset tullevat paikalle noin 2020.

Malttavatko kosmonautit siis todella ohittaa Kuun ja pyrkiä suoraan Marsiin, minne he joidenkin tietojen mukaan aikovat astua vuonna 2025?

Ehkä saamme vastauksen tähän kysymykseen, kun Roskosmos myöhemmin tänä vuonna julkaisee vuoteen 2040 ulottuvan suunnitelman avaruushankkeistaan. Vielä nyt on tyytyminen nykyiseen ohjelmaan, joka ulottuu vuoteen 2015.

Sen mukaan yksi planeettaluotain, Phobos-Grunt, lähtee matkaan 2009. Muutoin Venäjä keskittyy laukaisuihin, Sojuz-kuljetuksiin ja pariinkymmeneen vaatimattomaan perustutkimushankkeeseen.

SuitSat ei kuitenkaan kuulunut niihin. Se oli lähinnä hauska mainostemppu, joka toteutettiin käyttökelvottomalla avaruuspuvulla.Palstan pitäjä Leena Tähtinen on tähtitieteen dosentti, vapaa tiedetoimittaja ja Tiede-lehden vakituinen avustaja.


Venäjän avaruusjärjestö Roskosmos: www.federalspace.ru/index.asp?Lang=ENG (venäjäksi, vaikka toisin luvataan)

Kätevä sana on valunut moneen käyttöön.

Makea vesi kuuluu elämän perusedellytyksiin. Siksi tuntuu itsestään selvältä, että vesi-sana kuuluu suomen kielen vanhimpiin sanastokerroksiin.

Se ei kuitenkaan ole alun perin oma sana, vaan hyvin vanha laina indoeurooppalaisista kielistä, samaa juurta kuin saksan Wasser ja englannin water.

Suomensukuisissa kielissä on toinenkin vettä merkitsevä sana, jota edustaa esimerkiksi saamen čáhci, mutta sen vastine ei syystä tai toisesta ole säilynyt suomessa. Ehkäpä indoeurooppalainen tuontivesi on tuntunut muodikkaammalta ja käyttökelpoisemmalta.

Tarkemmin ajatellen vesi-sana on monimerkityksinen. Luonnon tavallisimman nesteen lisäksi se voi tarkoittaa muunkinlaisia nesteitä, kuten yhdyssanoissa hajuvesi, hiusvesi tai menovesi.

Vesiä voi erotella käsittelyn tai käyttötarkoituksen mukaan, vaikka Suomen oloissa juomavesi, kasteluvesi ja sammutusvesi ovatkin usein samaa tavaraa. Sade- ja sulamisvesistä tulee varsinkin asutuskeskuksissa viemäröitävää hulevettä. Murteissa hulevesi tarkoittaa tulvaa tai muuta väljää vettä, esimerkiksi sellaista, jota nousee sopivilla säillä jään päälle.

Luonnon osana vesi voi viitata erilaisiin vedenkokoumiin, etenkin järviin. Suomen peruskartasta löytyy satoja vesi-loppuisia paikannimiä, joista useimmat ovat vesistönnimiä, kuten Haukivesi, Hiidenvesi tai Puulavesi.

Useat vesien rannalla olevat asutuskeskukset ovat saaneet nimensä vesistön mukaan. Vesi-sana ei enää suoranaisesti viittaa veteen, kun puhutaan vaikkapa Petäjäveden kirkosta tai Ruoveden pappilasta.

Vesi-sanasta on aikojen kuluessa muodostettu valtava määrä johdoksia ja yhdyssanoja. Näistä suuri osa on vanhoja kansanomaisia murresanoja, kuten vetelä, vetinen, vetistää ja vettyä.

Vesikosta on muistona enää nimi, sillä tämä vesien äärellä ja vedessä viihtyvä näätäeläin on hävinnyt Suomesta 1900-luvun kuluessa. Myyttisiä veden asukkaita ovat olleet vetehinen ja vesu eli vesikyy, jotka mainitaan myös Kalevalassa.

Antiikista 1700-luvun loppupuolelle asti uskottiin veden olevan yksi maailman alkuaineista. Sitten selvisi, että se onkin vedyn ja hapen yhdiste. Oppitekoinen uudissana vety tuli suomen kielessä tarpeelliseksi kuitenkin vasta 1800-luvun puolimaissa, kun luonnontieteistä alettiin puhua ja kirjoittaa suomeksi.

Kaisa Häkkinen on suomen kielen emeritaprofessori Turun yliopistossa.

Julkaistu Tiede-lehden numerossa 11/2018

Alzheimerin tautiin tarkoitettu lääke auttoi unien hallintaa.

Jos haluat hallita uniasi, se voi onnistua muistisairauden hoitoon tarkoitetulla lääkkeellä. Lääke virittää ihmisen näkemään niin sanottuja selkounia, kertoo Helsingin Sanomat jutussaan.

Selkounessa ihminen tiedostaa näkevänsä unta ja pystyy jopa vaikuttamaan siihen.

Joka toinen ihminen on mielestään nähnyt selkounen ainakin kerran elämässään. Joka neljäs näkee niitä kuukausittain, arvioi parin vuoden takainen tutkimuskatsaus.

Alzheimerlääke auttoi tuoreessa yhdysvaltalaisessa tutkimuksessa koehenkilöitä selkouniin. Koehenkilöistä nuori nainen onnistui unessa rullaluistelemaan tavaratalossa, kun oli ensin suunnitellut sitä valveilla.

”Luistelimme ystäväni kanssa pitkin käytäviä. Oli niin hauskaa, että upposin täysillä uneen mukaan”, 25-vuotias nainen kuvailee.

Unet olivat koehenkilöiden mukaan lääkkeen vaikutuksesta todentuntuisempia kuin ilman lääkettä. Yhdysvaltalainen tutkimus julkaistiin Plos One -lehdessä.

Kokeessa tutkijat harjoittivat yli 120 eri ikäistä koehenkilöä näkemään selkounia. Ryhmään oli valkoitunut ihmisiä, jotka muistavat unensa hyvin ja ovat kiinnostuneita selkounista.

He opettelivat tekniikoita, joiden pitäisi helpottaa selkouneen pääsyä. Pitkin päivää ja ennen nukkumaan menoa voi esimerkiksi toistella itselleen, että kun näen unta, muistan näkeväni unta.

Unia voi visualisoida eli harjoitella mielessään etukäteen. Selkouneen päästyään voi tehdä todellisuustestejä, kuten onnistuuko seinän läpi käveleminen tai leijuminen.

Lääkekokeessa, jota johti selkounien uranuurtaja Stephen LaBerge, koehenkilöt saivat galantamiinia. Sitä käytetään lievän tai kohtalaisen vaikean Alzheimerin taudin hoitoon.

Lääke terästää asetyylikoliinin määrää aivoissa. Asetyylikoliini huolehtii viestien välityksestä aivosolujen välillä, virkistää muistia ja kiihdyttää rem-unta. Juuri remvaiheessa ihminen näkee yleisimmin unia.

Suurimman annoksen galantamiinia saaneista 42 prosenttia pystyi kuvauksensa mukaan selkouniin. Osuus oli huomattavasti suurempi osa kuin muissa koeryhmissä.

Koehenkilöiden unta ei mitattu unilaboratorioiden laitteilla, joilla tallennetaan silmien liikkeitä ja elintoimintoja. Tulokset perustuivat koehenkilöiden kertomaan.

LaBerge seurasi kuitenkin toisessa tuoreessa tutkimuksessaan silmien liikkeitä unennäön aikana. Silmien liikkeet kiihtyvät rem-unen aikana.

Kun koehenkilöt siirtyivät selkouneen, he liikuttivat silmiään ennalta sovitusti vasemmalta oikealle. Sitten heidän piti seurata unensa kohteita, joita he olivat ennalta visualisoineet.

Silmät liikkuivat sulavasti, samoin kuin ihmisen seuratessa katseella todellista kohdetta. Kuviteltua kohdetta seuratessa silmät liikkuvat nykäyksittäin.

Tutkimus julkaistiin Nature Communications -lehdessä.

Kysely

Oletko nähnyt selkounta?

mdmx
Seuraa 
Viestejä5216
Liittynyt23.11.2009

Viikon gallup: Oletko nähnyt selkounta?

Käyttäjä4499 kirjoitti: Mikä on mt häiriö? Kuten sanoin, minusta lääkkeen käyttö tuohon tarkoitukseen on arveluttavaa. Siinä mennään ehkä peruuttamattomasti alueelle, jonne ei pitäisi mielestäni olla mitään asiaa suoranaisesti. Ehkä en nyt vain ymmärrä tarvetta nähdä hallittua "unta" - miksi ei vain kuvitella? Jos "hourailet" saman, tunnet sen varmaan voimakkaammin. Mutta toisaalta et ole siitä niin tietoinen kuin hereillä ollessa, vai mitä? Niin siis, siinä nimenomaan on täysin tietoinen että...
Lue kommentti