Vesipihi teknovessa ottaa kakan ja pissan hyötykäyttöön.

Tekniikka-palsta

Teksti: Kalevi Rantanen

Vesipihi teknovessa ottaa kakan ja pissan hyötykäyttöön.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Julkaistu Tiede-lehdessä 6/2012

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Maailman ihmisistä noin joka kolmannella eli 2,6 miljardilla ihmisellä ei ole käytössään minkäänlaista vessaa. Sähkökin puuttuu paljon harvemmilta, noin 1,3 miljardilta ihmiseltä.

Vesiä saastuttamalla ihmisen jätökset tappavat yli kaksi miljoonaa ihmistä vuodessa. Ne ovat toiseksi suurin ympäristöongelma hiilidioksidin jälkeen.

Länsimainen vesiklosetti on kuitenkin huono vientituote maihin, joissa vedestä on pulaa. Maailma tarvitsee vettä säästäviä vessoja.

Innovaatioiden ansiosta tulevaisuuden vessanpönttö on pieni jätteenkäsittelylaitos, joka parhaimmillaan tuottaa energiaa enemmän kuin itse tarvitsee. Vesiklosetille on vaihtoehtoja.

Pöntöstä energiaa

Käymäläkehittely käy kuumana yliopistoissa ja yrityksissä ympäri maailman. Esimerkiksi Hollannissa Delftin tekninen yliopisto kehittää tekniikkaa, joka valmistaa kakasta sähköä.

Prosessien tehostamiseen erikoistuneen professori Georgios Stefanidisin idea perustuu mikroaaltoihin. Mikroaallot synnyttävät plasmaa, joka kaasuttaa ulosteet hiilimonoksidiksi ja vedyksi. Polttokennoon syötettynä kaasu tuottaa sähköä.

Sähköä käytetään edelleen prosessin omiin tarpeisiin eli plasman valmistamiseen. Tutkijoiden laskelmien mukaan laitos tuottaa itse tarvitsemansa energian ja on vieläpä edullinen. Tekniikka sopisi niin yhden kotitalouden kuin isommankin laitoksen tarpeisiin.

Polttokennoteknologiaan nojataan myös Kaliforniassa. Professori Michael Hoffman Kalifornian teknisestä yliopistosta kehittää aurinkoenergiaa hyödyntävää vessaa.

Aurinkopaneelin tuottama sähkö ruokkii sähkökemiallista reaktoria, joka valmistaa jätöksistä vetyä. Vety varastoidaan vetypolttokennoihin, jotka tuottavat sähköä silloin, kun aurinko ei paista: yöllä ja pilvisinä päivinä.

Ideoita armeijalta

Moni innovaatio on saanut alkunsa sotateollisuuden tarpeista, eikä saniteettitekniikka ole poikkeus. Intian armeijan kehittämä vessaidea on äskettäin päätetty kaupallistaa kaiken kansan käyttöön.

Jäätikkövessaksi nimetty keksintö syntyi Kashmirin lumisilla vuorilla, joilla sotilaat tekivät tarpeensa suoraan luontoon. Lumien sulaessa liete pilasi jokia ja tunnelmaa.

Ratkaisuksi löytyi biomädättämö, jossa työskentelee tarkasti valittu bakteerien armeija. Mikro-organismien hampaissa ihmisen jätöksistä syntyy vain vettä ja metaania.

Mikrobit löytyivät alun perin Antarktikselta, mutta uusittu cocktail toimii myös kuumassa ilmastossa, joka vallitsee valtaosassa Intiaa.

Kotimaa kompostoi

Myös vesirikas Suomi on innostunut kuivien vessojen kehittämisestä. Monet perinteiset pihanperät ovat jalostuneet moderneiksi kuivikekäymälöiksi. Kompostoivia käymälöitä markkinoidaan myös kesämökeille, mutta ne toimivat yhtä hyvin normaaleissa sisätiloissa. Kuivavessoja kehittävä Biolan on näyttänyt esimerkkiä rakentamalla Euraan pääkonttoriinsa ja yhteen tehtaistaan kierrätysvessat, jotka eivät tarvitse viemäriverkkoa.

Kehittyneimmät kompostivessat hävittävät myös keittiöjätteet, ja kotikäytössä säiliöiden tyhjennysväli on pitkä, jopa vuosi. Erottelevissa malleissa kiinteät ja nestemäiset jätteet käsitellään erikseen. Kompostipöntössä kuivike tehostaa kompostoitumista, suurin osa nesteistä haihtuu prosessin aikana ja ilmanvaihtojärjestelmä huolehtii hajuttomuudesta.

Biolan aikoo viedä kierrätystekniikkansa maailmanmarkkinoille vielä tänä vuonna.

Ongelmana ihailu

Suomalaiset levittävät kuivasanitaation ilosanomaa muutenkin, kun Tampereella pidetään elokuussa neljäs kansainvälinen kuivakäymäläkongressi, Dry Toilet 2012.

Kongressin tieteellisessä komiteassa puhetta johtaa vesihuollon asiantuntija, tutkijatohtori Pekka E. Pietilä Tampereen teknillisestä yliopistosta. Hän muistuttaa, että olot vaihtelevat eri puolilla maata ja maailmaa. Siksi tarvitaan monenlaisia vessaratkaisuja.

Kuivakäymälä on usein paras vaihtoehto niille miljoonalle suomalaiselle, jotka asuvat vakituisesti viemäriverkkoalueen ulkopuolella. Kiinteistökohtainen vedenpuhdistamo on vaikea huoltaa.

Eniten kuivakäymälälle olisi käyttöä vähävetisissä maissa, joissa on usein pulaa myös vessoista, mutta tekniikka ei ratkaise kaikkea. Myös kulttuuri vaikuttaa.

Koska Euroopassa kaikki käyttävät vesivessaa, kehittyvissä maissa se on vaurauden vertauskuva. Eurooppalainen neuvonantaja, joka suosittaa kuivaa laitosta mutta itse käyttää vesivessaa, herättää helposti epäluuloja, Pietilä muistuttaa.

Kalevi Rantanen on diplomi-insinööri, tietokirjoittaja ja Tiede-lehden vakituinen avustaja.

Vettä säästäviä vessainnovaatioitaErottelija. Uloste ja virtsa kerätään erikseen.– Alipaineinen. Veden sijaan huuhtelun hoitaa paineilma.– Paineavusteinen. Vettä syötetään paineilmalla. Esimerkiksi Kohler.– Kompostoija. Lämpöeristetty pönttö kompostoi myös biojätteet. Esimerkiksi Biolan.– Haihduttaja. Sähkölämmitin haihduttaa vettä ja jouduttaa kompostoitumista. Esimerkiksi MulToa.– Pakastaja. Pakkanen pitää hajut loitolla sisätiloissa ennen kompostoimista. Esimerkiksi Privetti.– Polttaja. Kiinteät jätteet tuhkataan sähköllä. Esimerkiksi Incinolet.– Sähkön tuottaja. Mikroaallot tuottavat jätteistä sähköä. Kehittäjä Delftin teknillinen yliopisto Hollannissa.– Hiiltäjä. Pyrolyysin sivutuotteena syntyy puhdasta vettä. Loughboroughin yliopisto, Stanfordin yliopisto.– Vedyn tuottaja. Aurinkosähkö tuottaa jätöksistä vetyä vetypolttokennoon. Caltech. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla