Kiinassa venäläisten tavalla. Presidentti Vladimir Putin nosti kaasusopimuksen kunniaksi votkaryypyn Shanghaissa. Kuva Gettyimages.
Kiinassa venäläisten tavalla. Presidentti Vladimir Putin nosti kaasusopimuksen kunniaksi votkaryypyn Shanghaissa. Kuva Gettyimages.
Iivana Julma perusti kruunun kapakoita ja järjesti hillittömiä ryyppäjäisiä,  joissa monelta lähti henki. Kuva Wikimedia Commons.
Iivana Julma perusti kruunun kapakoita ja järjesti hillittömiä ryyppäjäisiä,  joissa monelta lähti henki. Kuva Wikimedia Commons.
Katariina Suuri päätteli, että humalaista kansaa oli helpompi hallita. Kuva Wikimedia Commons.
Katariina Suuri päätteli, että humalaista kansaa oli helpompi hallita. Kuva Wikimedia Commons.
Neuvostojohtaja Leonid Brežnev tarjosi  1961 illallisen,  jolla presidentti  Urho Kekkosen ei tarvinnut istua kuivin suin. Kuva Lehtikuva.
Neuvostojohtaja Leonid Brežnev tarjosi  1961 illallisen,  jolla presidentti  Urho Kekkosen ei tarvinnut istua kuivin suin. Kuva Lehtikuva.
Presidentti  Boris Jeltsin otti 1995 lasillisen kollegansa Bill Clintonin seurassa. Kuva Lehtikuva.
Presidentti  Boris Jeltsin otti 1995 lasillisen kollegansa Bill Clintonin seurassa. Kuva Lehtikuva.

Suuri itänaapuri on rakennettu votkalla, ja votkaan se pian hukkuu. Hurja alkoholinkäyttö kaataa miestä kuin heinää.

Mikä on kohtuuden raja votkan nauttimisessa? Ämpärillinen, mutta ei tippaakaan enempää. (venäläinen sanonta)
Venäläisessä kansanperinteessä on valtava määrä viinaan ja juomiseen liittyviä viisauksia, sutkauksia ja anekdootteja. Rakkaalla lapsella on myös monta nimeä. Kansankielessä viina on muun muas­sa ”voiteluaine”, ”pakkasneste” ja ”rakettien polttoaine”, kertoo Venäjän tuntija Ilmari Susiluoto teoksessaan Vilpittömän ilon valtakunta (2007).

Pelkän päihtymyksen lisäksi alkoholin käytöllä on vaikutuksia ainakin vallan, väkivallan ja talouden alueilla. Neuvostoaikana viinasta tuli jopa rahan korvike.

Kautta historian venäläisten hallitsijoiden mahti on laskettu votkan varaan, sillä se on auttanut pitämään kansan passiivisena ja helposti hallittavana, väittää yhdysvaltalainen valtio-opin professori Mark Schrad kirjassaan Vodka Politics (2014).

Toisaalta väkijuomat ovat virranneet vuolaasti vallankumousten tiimellyksessä ja suorastaan vauhdittaneet niitä. Neuvostoliitto syntyi viinan voimalla mutta myös tuhoutui sen vuoksi.

Yhä edelleen votka on Venäjän talouden polttoainetta ja kelpaa Venäjän symboliksi siinä missä kaksoiskotkakin.

Ilo, lämpö ja vapaus

”Venäjän ilo on juopotella, ilman sitä meitä ei ole.”
 Näin lausui 1000-luvulla elänyt Vladimir Suuri muistiin kirjoitetun anekdootin mukaan.

On väitetty, että tällä perusteella Venäjälle valittiin ”oikea usko” eli ortodoksisuus. Siinä kun suhtaudutaan vapaamielisesti alkoholin käyttöön. Legendat kertovat, että Vladimir Suuri hylkäsi islamin uskon siitä syystä, että islam suhtautuu alkoholiin jyrkän kielteisesti.

Suositun uskomuksen mukaan venäläiset, skandinaavit ja muut kylmillä alueil­la eläneet kansat ovat mieltyneet kirkkaisiin, koska vanhoissa viisauksissa viina on verta liikuttava ”lämmike”.

Jopa ranskalaisfilosofi Montesquieu kirjoitti teoksessaan De l’esprit des lois (Lakien henki, 1748), että ilmasto-olot määrittävät kansakuntien juoppoutta: mitä pohjoisempana ollaan, sitä väkevämpiä juomia juodaan ja sitä tukevampaan humalaan tullaan.

Votka saapui Venäjälle suhteellisen myöhään, vuonna 1428. Eurooppaan votka oli tullut lääkkeenä arabien kyydissä jo vuoden 1290 tienoilla. Samoihin aikoihin kun votka kulkeutui Venäjälle, maa alkoi vapautua sitä pahoin järkyttäneestä, vuonna 1240 alkaneesta mongolivallasta. Votkasta tuli Venäjälle eräänlainen vapautumisen symboli.

Kapakoita kansalle

Vuonna 1547 tsaariksi kruunattiin Iivana IV, paremmin Iivana Julmana tunnettu hallitsija. Hän tarjosi merkittäviä kiihokkeita venäläisten juomingeille. Iivana oli valloitusretkellään Kazanin alueella Volgan rannalla ihastunut hallituksen pyörittämiin juomapaikkoihin, joita tataarit kutsuivat nimellä kabak.

Palattuaan veriseltä retkeltään Iivana alkoi vuonna 1553 perustaa suuriin kaupunkeihin kruunun kapakoita, joihin votka tuli yhdeksi juomavaihtoehdoksi. Näin tsaari vahvisti samalla viinamonopoliaan.

”Poltettu viini” tai ”leipäviini”, joina votka alkujaan tunnettiin, oli erittäin tuottoisa bisnes. Votkan tislaaminen oli helppoa ja aineksia oli yllin kyllin: vettä sai joista ja vehnää tai ruista paikallisilta pelloilta. Votkan etuihin kuului, että se ei pilaantunut, toisin kuin esimerkiksi olut tai sahti.

Iivana järjesti hillittömiä juomaorgioita, joissa hän puki vallankäyttöään näytelmien muotoon. Iivana luki naurussa suin kirkollisia tekstejä pidättäytymisestä ja paastosta sekä saarnasi lakia kidutuspenkin äärellä. Juhlat päättyivät usein jonkun aatelisen tai jopa perheenjäsenen kuolemaan.

Pahasti alkoholisoitunut Iivana oli erittäin väkivaltainen hallitsija. Hänelle ei riittänyt yksittäisen ihmisen kiduttaminen. Tuhottavaksi saattoi joutua koko suku ja vielä lähitienoon talonpojatkin.

Juoppohullusta Iivanasta imivät vaikutteita myöhemmät hallitsijat, joiden mielestä Venäjää piti hallita erityisen kovakouraisesti.

Suuren kotkan malja

1600-luvun puoliväliin mennessä votkaoli valloittanut laajat kansanjoukot ympäri valtakunnan. Kolmannes miespuolisista kansalaisista oli velkaa tsaarin kapakoille. Kun Moskova alkoi periä velkojaan, talonpojat vastasivat tislaamalla votkaa kotioloissa.

Vuonna 1682 valtaistuimelle kohonnut Pietari Suuri – jonka huhuttiin ryyppäävän kaksi litraa votkaa päivässä – pani kotipolton kuriin luomalla viinalisenssit. Ilman niitä votkaa ei saanut myydä.

Pietari Suuri jatkoi Iivana Julman luomaa bakkanaaliperinnettä, ja hänen juhlissaan viinaa juotiin valtavasti. Juhlien erikoisuuksiin kuului, että joskus laseja ja tuoleja oli vähemmän kuin osanottajia. Pietari nautti ihmisten hämmennyksestä.

Pietarin tavaramerkkejä oli ”suuren kotkan malja”, jossa saattoi olla kolmekin litraa viinaa. Moni juhlijoista kaatui tajuttomana lattialle, kun tsaari pakotti juomaan maljaa tyhjäksi. Hallitsijan esimerkkiä seuraten aateliset juottivat ulkomaisia vieraita sekä korkeita diplomaatteja niin vahvaan humalaan kuin mahdollista.

Samalla kun Pietari järjesti hoville ja yläluokalle kosteita juhlia, hän vaati tiukkaa alkoholikuria venäläisessä yhteiskunnassa. Jos joku sattui menettämään henkensä kapakassa, kapakoitsija piestiin ja hänen piti maksaa valtavat korvaukset uhrin perheelle.

Pidä kansa humalaisena

Sitä mukaa kuin votkan tislausmenetelmät kehittyivät, valtion viinatulot paisuivat. Vuoteen 1860 mennessä jo 40 prosenttia valtion tuloista oli peräisin votkasta.

Venäläisten alkoholinkulutus ei kuitenkaan ollut vielä 1900-luvun alussakaan hälyttävän korkealla. Tilastojen mukaan ranskalaiset ja italialaiset joivat huomattavasti enemmän kuin venäläiset. Juo­mien laadussa oli kuitenkin selvä ero: siinä missä länsi- ja eteläeurooppalaiset nauttivat viiniä ja olutta, Venäjän kulutuksesta 90 prosenttia oli votkaa.

1900-luvun alussa valtion tuottoisaa viinabisnestä vastaan asettuivat raittiusyhdistykset. Venäjän valtionjohto suhtautui raittiusyhdistyksiin varauksellisesti, koska epäili niiden olevan vallankumouksellisia. Oli edullisempaa turvautua Katariina II:n suosimaan periaatteeseen: humalaista kansaa on helpompi hallita.

Kuvaavaa on, että kun autonomisessa Suomessa eduskunta yritti säätää kieltolain vuonna 1907, tsaari esti sen.

Raittiusliikettä ei auttanut ortodoksisen kirkon ymmärtävä kanta viinanjuontiin. Monissa aikalaiskuvauksissa ortodoksiset maalaispapit esiintyivät vähemmän esimerkillisesti, kuten anekdootti kyläpapista häissä kertoo:
Isäntä: Otatteko votkaa vai olutta? Pappi: Kiitos, myös olutta…

”Viina on luokka-ase”

Ensimmäisen maailmansodan alettua vuonna 1914 tsaari Nikolai II teki jyrkän poikkeuksen edeltäjiensä linjaan ja sääti kieltolain. Se johti katastrofaalisiin seurauksiin: valtion tulot romahtivat, ja ruplia jouduttiin painamaan lisää. Seurasi hyperinflaatio, joka ajoi tsaarinvallan pahasti nurkkaan.

Monet kokivat, että heidän elämästään oltiin viemässä viimeinenkin piristysruiske. Kuten odottaa saattoi, kaikenlaisten korvikkeiden ja pontikan keitto lisääntyi nopeasti.

Tavallisen kansalaisen kyynisyyttä ei vähentänyt se, että hienoimmat ravintolat saivat kieltolainkin aikana tarjoilla alkoholia. Historioitsijat ovat arvioineet, että kaikkine seurauksineen kieltolaki  lopulta johti tsaarin suosion romahdukseen ja ruokki poliittista radikalismia.

Lokakuussa 1917 vallankahvaan tarttuneet bolsevikit olivat virallisissa linjauksissaan jyrkästi alkoholia vastaan. He kielsivät kokonaan viinan tuotannon ja myynnin. Lenin julisti, että viina oli ollut ase alempien yhteiskuntaluokkien alentamiseen ja kontrollointiin.

Kommunistisessa paratiisissa votkaa ei kaivattaisi, Lenin visioi. Uusi uljas ihmislaji, Homo sovieticus, olisi vaatimaton, uuttera, rehellinen ja raitis. Valtio tarjoaisi viinojen tilalle elokuvia, teatteria, koulutusta ja urheilua.

40-prosenttinen villitsijä

Teorioiden takaa paljastuivat bolsevik­kien toisenlaiset kasvot. Samaan aikaan kun alkoholisäädöksiä rikkoneita talonpoikia ja tavallista kansaa passitettiin sotilastuomioistuimiin, jotkut politbyroon jäsenistä joivat itsensä pökerryksiin.

Esimerkiksi puolueen keskuskomi­tean jäsen Aleksei Rykov rakasti votkaa, ja hänellä oli aina pullo mukanaan, jotta voitaisiin nostaa malja vallankumouksen menestykselle.

Elokuussa vuonna 1925, hieman Leninin kuoleman jälkeen, alkoholipolitiikan kurssi kääntyi totaalisesti. Valtio otti käsiinsä alkoholin tuotannon, ja samalla 40-prosenttisen votkan myynti sallittiin. Vahvaa votkaa perusteltiin sillä, että näin suojeltaisiin talonpoikien viljavarastoja, tarjottaisiin väestölle puhdasta votkaa sekä kerättäisiin samalla verotuloja valtion kassaan.

Uusi 40-prosenttinen stimulantti ai­heutti heti hurjan humalapiikin. Seuraavina viikkoina seurasi lukuisia kuolemia, ja poliisilla oli täysi työ pitää äänekkäitä juhlijoita aisoissa.

Neuvostojohtaja Josif Stalinin valtakaudella alkoholin osuus budjettituloista nousi 25–30 prosenttiin. Venäjän tuntija Ilmari Susiluoto kertoo, että alkoholin kierto taloudessa oli ratkaisevassa asemassa, kun maan raskasta teollisuutta rakennettiin ensimmäisen viisivuotissuunnitelman aikana.

Neuvostosotilaan rohkaisu

Stalinin viinapolitiikassa tärkeää ei ollut se, kuka joi ja mitä joi, vaan ennen kaikkea se, kuka viinat myi ja keräsi voitot. Stalin totesi pragmaattiseen sävyyn: ”Kumpi on parempi, orjuus vieraalle pääomalle vai valtiollisen votkan salliminen? Luonnollisesti me valitsemme votkan.”

Stalin näki alkoholin merkityksen laajana yhteiskunnallisena kysymyksenä. 1930-luvun lopulta lähtien kansaa varten alettiin tuottaa niin kutsuttua työ­väen­luokan samppanjaa, merkiltään Sovetskoje šampanskoje. Myöhemmin massojen saataville tuli muun muassa sherryä. Tällaisilla toimenpiteillä Stalin saavutti suurta suosiota.

Kun Stalin halusi Länsi-Ukrainan ja Leningradin turvallisuuden takeeksi vahvistaa neuvostoarmeijaa 40–50 divisioonalla, hänellä oli varojen keruuseen perinteinen keino. Syyskuussa 1930 hän kirjoitti Vjatšeslav Molotoville:

”Mistä rahat? Luulen, että votkan tuotantoa on lisättävä (niin paljon kuin mahdollista). Meidän täytyy päästä eroon valheellisesta häpeästä ja suoraan ja avoimesti edistää mitä suurinta votkan tuotantoa maamme todellisen ja vakavan puolustuksen tähden.”

Siellä missä venäläinen soti, oli lähes poikkeuksetta myös votkaa tarjolla. Toisessa maailmansodassa koko maan armeija sai päivittäisen votka-annoksen puhdistavana ”terveysjuomana” sekä rohkaisuna. Suomea vastaan käydyssä talvisodassa jokainen neuvostosotilas sai rintamalla päiväannoksena sata grammaa votkaa.

Brežnevin päivärytmi

Aikaisempien johtajien tapaan juhlat olivat Stalinille hallitsemisen väline. Siinä missä Pietari Suuri itsekin juhli, Stalinin metodeihin kuului juhlituttaa alaisiaan. Hän epäili, että jos joku ei juonut, tällä saattoi olla jotakin salattavaa.

Stalinin pidoista kieltäytyminen oli raskas virhe, mutta toisaalta itsensä juominen tokkuraan ei sekään ollut turvallista. Stalinin seuraaja Nikita Hruštšov kirjoitti muistelmiinsa, että ”Stalinin pöytään sammuneille tapahtui huonoja asioita”.

Hruštšov itse oli luontainen juhlija. Hän järjesti Kremlissä tapahtumien ja muistopäivien kunniaksi suurenmoisia ”kyläjuhlia”, joilla hän pyrki maalaamaan itsestään kuvaa kansanmiehenä.

Hruštšovin seuraaja Leonid Brežnev oli votkan ja lääkkeiden sekakäyttäjä, minkä piti olla tarkoin varjeltu valtiollinen salaisuus. Kun kansalle selvisi, mistä on kyse, syntyi päämiehestä lukematon määrä anekdootteja. Eräs niistä tiivisti päämiehen päivärytmin:
9.00 henkiin herättäminen. 10.00 aamiaisen syöttäminen. 11.00 naamioiminen juhlapäivällistä varten. 13.00 kunniamerkkien jako. 14.00 kunniamerkkien vastaanotto. 15.00–17.00 patterien uudelleenlataus. 18.00 juhlaillallinen 20.00 kliininen kuolema. 9.00 henkiin herättäminen…

Se, että neuvostojohtajat joivat kuin sienet, kuvasti koko yhteiskunnan suhdetta alkoholiin. Yksi tunnetuimmista votkakriitikoista, kirjailija Aleksandr Solženitsyn, totesi vuonna 1973 kirjeessään Brežneville: ”Niin kauan kun votka on tärkeä tulolähde valtiolle, mikään ei ikinä muutu – me vain yksinkertaisesti tuhoamme ihmisten elinvoiman.”

Gorbatšovin käyrä

Kun Mihail Gorbatšov valtaan noustuaan vuonna 1985 käynnisti avoimuuspolitiikan eli glasnostin, hirvittävät luvut pääsivät esille. WHO:n tilastojen mukaan venäläinen kulutti vuodessa keskimäärin 14,9 litraa puhdasta alkoholia.

Julkiset kyselyt kertoivat, että noin neljännes työläisistä siemaisi yhden tai pari votka-annosta jo ennen töihin läh­töään. Alkoholin väärinkäyttö maksoi noin 37 prosenttia Neuvostoliiton tuloista, mikä oli viisi kertaa enemmän kuin valtio sai votkan myynnistä.

Kun otetaan huomioon kaikki alkoholin aiheuttamat sairaudet ja kuolemat, tutkija Mark Schradin mukaan 30–35 miljoonaa neuvostokansalaista uhrattiin joko suoraan tai välillisesti votkalle ajanjaksolla 1960–1987.

Moraalisella vimmalla Gorbatšov aloitti alkoholin vastaisen kampanjan ja perusti näyttävin menoin syksyllä 1985 Yleisliittolaisen raittiusyhdistyksen. Sille syntyi lyhyessä ajassa 400 000 solua ympäri Neuvostoliiton ja se sai nopeasti 13 miljoonaa jäsentä.

Työpaikka-alkoholismin kitkemiseksi viinaa sai myydä vasta kello 14:n jälkeen. Viinakaupat menivät kiinni kello 19, ja ne pysyivät suljettuina viikonlopun.

Syntyi niin kutsuttu ”Gorbatšovin käyrä”, joka tarkoitti yhä pitenevää viinajonoa korttelin ympäri.

200 miljoonaa rikollista

Kieltolaki tuotti ensi alkuun hyviä tuloksia, mutta kansan kärsivällisyys oli koetuksella. Krapula kanavoitui myös neuvostovitseihin.

Kaksi miestä on jonottanut pitkään erittäin pitkässä viinajonossa. Lopulta toinen kyllästyy.
– Lähden tappamaan Gorbatšovin!
 Mies poistuu. Jonkin ajan kuluttua hän tulee takaisin.
– No, kuinka kävi?
– Siellä oli vielä pitempi jono kuin täällä!

Viinasäädösten laiminlyönnistä oli luvassa ankaria rangaistuksia – esimerkiksi pontikan keitosta odotti 1–5 vuoden vankeustuomio. Venäläinen journalisti Leonid Ionin kiteytti, että ”valtio tuotti kieltolinjallaan 200 miljoonaa rikollista”.

Sanktiot eivät kuitenkaan raitistaneet neuvostokansaa, päinvastoin. Sokerin ja hiivan myynti kasvoi räjähdysmäisesti. Kovimmat siepot turvautuivat suuvesiin, jarrunesteisiin, bensiiniin ja jopa kenkävoiteisiin, jotka nautittiin leivän päällisenä.

Paljon puhuvaa on, että vuonna 1991, joka jäi Neuvostoliiton viimeiseksi, noin 400 000 ihmistä kuoli alkoholiperäisiin tauteihin tai alkoholimyrkytykseen.

Talous ei kestä raittiutta

Viinanmyynti tuotti yhdessä öljynviennin kanssa valtion tärkeimmät tulot. Valtion budjetti kuihtui ratkaisevasti öljyn maailmanmarkkinahinnan romahtaessa samalla, kun viinatulot menetettiin.

Kuten tsaari Nikolai II:n aikaan, taas painettiin lisää ruplia, ja inflaatiokierre oli valmis. Gorbatšovkin joutui myöntämään, että kyseessä oli neuvostohisto­rian vakavin taloudellinen ongelma. Juuri alkoholipolitiikassa tehdyt virheliikkeet olivat avaintekijä viinavaltio Neuvostoliiton romahduksessa vuonna 1991.

Uuden Venäjän ensimmäinen presidentti Boris Jeltsin hylkäsi holhouspolitiikan. Hän moitti Gorbatšovin raittiuskampanjoita ”hämmästyttävän taitamattomiksi ja järjettömiksi”. Jeltsinin ensimmäisiä suuria toimenpiteitä olikin viinan tuotannon ja myynnin vapauttaminen.

Viinankulutus ampaisi jyrkkään nousuun. 1990-luvulla nuorten miesten kuolleisuus yli kaksinkertaistui, mikä oli pääosin seurausta holtittomista juomingeista.

Presidentti ei juuri peitellyt omia juomataipumuksiaan. Pikkutissuttelijasta kehkeytyi yksi valtakunnan suurimmista sienistä. Hän toikkaroi näkyvästi myös edustusmatkoilla – kuten vuonna 1995 kalsareissa Valkoisen talon edustalla.
Schradin mukaan Jeltsin oli ironisella tavalla ehkä puhtain Neuvostoliiton votkapolitiikan tuote: itsevaltainen, temperamentiltaan arvaamaton ja ilmiselvä alkoholisti.

Venäjän suurin kriisi

Venäjän nykyinen presidentti Vladimir Putin on sanonut, että alkoholi muodostaa Venäjän ”pahimman akuutin ongelman”. Vuodesta 2006 lähtien alkolinkulutusta on pyritty suitsimaan raittiuskampanjoilla ja veronkorotuksilla. Nykyhallinnon virallisena tavoitteena on puolittaa alkoholinkulutus vuoteen 2020 mennessä.

Samaan aikaan kun hallitus suunnittelee uusia alkoholin vastaisia kampanjoita, se kuitenkin tekopyhällä tavalla edistää sisäpiireissä votkan tuotantoa, väittää Schrad. Milloin valtio on huolestunut alkoholin vaikutuksista kansanterveyteen, lopputulema on Schradin mukaan kuitenkin se, että kansalliset ja alueelliset budjetit ovat riippuvaisia verotuloista, jotka alkoholin tuottaminen ja myyminen takaa.

Schrad ei jätä epäselväksi, että votkapolitiikka on pääsyyllinen Venäjän suurimpiin ongelmiin, kuten rikollisuuteen, kohtuuttoman alhaiseen elinajanodotteeseen sekä lasten alkoholismiin. Schradin mukaan Venäjä on votkan takia ”heikkokuntoinen ja epämoderni”.

Aiheesta kirjoittaa väkevästi myös oppositiopoliitikko Aleksei Navalni, joka on tullut tunnetuksi korruption vastaisesta kampanjastaan.

”Onko joku saanut parempaa terveydenhuoltoa, koulutusta? Uusia asuntoja? Mitä olemme saaneet? Te kaikki tiedätte tuotteen, joka on Neuvostoliiton ajoista asti muuttunut yhä tuottoisammaksi: votka. Tämän vuoksi ainoa asia, joka meille Venäjän kansalaisille on taattu, on rappio ja mahdollisuus juoda itsemme hengiltä.”

Tilastot osoittavat, että Venäjä on valtaisan terveyskriisin partaalla. Se juontuu vuosisataisesta votkapolitiikasta, eikä juomatottumuksia käännetä sukupolven tai parin aikana.

Lauri Seppälä on historiaan erikoistunut vapaa toimittaja ja Tiede-lehden vakituinen avustaja.

Lähteet:
Mark Lawrence Schrad: Vodka Politics, Oxford University Press 2014.
Ilmari Susiluoto: Vilpittömän ilon valtakunta. Viina ja Venäjä, Gummerus 2007.

Julkaistu Tiede-lehdessä 9/2014

Kuolema korjaa 64-vuotiaana

Venäläismies juo keskimäärin kaksi puolen litran viinapulloa viikossa.

23,9 litraa vuodessa
WHO:n tilastojen mukaan venäläinen joi vuosina 2008–2010 keskimäärin 15,1 litraa puhdasta alkoholia vuodessa, kun Euroopan alueella vastaava luku oli 10,9 litraa. Venäläismies joi samana aikana 23,9 litraa puhdasta alkoholia vuodessa. Se vastaa 120:tä puolen litran votkapulloa vuoden aikana eli yli kahta pulloa viikossa.  

29,8 % ryyppää
Vuonna 2010 runsasta alkoholinkäyttöä esiintyi 29,8 prosentilla yli 15-vuotiaista venäläismiehistä. WHO määrittelee runsaaksi alkoholinkäytöksi vähintään
60 grammaa puhdasta alkoholia vähintään yhdessä tilanteessa 30 viime päivän aikana.

64 vuotta elinikää  
Venäläisten miesten nykyinen elinajanodote on noin 64 vuotta, naisten 74 vuotta. Miesten elinajanodotteessa Venäjä sijoittuu maailmanlaajuisesti sijalle 143.

23 000 kuolee
Alkoholimyrkytykseen kuolee vuosittain vähintään 23 000 venäläistä. Duuman terveyskomitea arvioi, että alkoholi tappaa suoraan tai välillisesti 550 000–700 000 ihmistä vuosittain. 25 prosenttia venäläismiehistä kuolee ennen 55. syntymäpäiväänsä. Valtaosa näistä kuolemista johtuu alkoholista.

8 miljardia veroja
Venäläisten alkoholinkulutuksesta 51 prosenttia oli vuonna 2010 väkeviä viinoja. Vuonna 2012 valtio sai viinaveroista 8 miljardia dollaria eli yli kaksinkertaisesti sen mitä vuonna 2007.

2 000 000 juoppoa
Venäjän 143-miljoonaisesta kansasta alkoholisteja on  arviolta kaksi miljoonaa.

Teksti Lauri Seppälä
Graafi Riku Koskelo

Uuden tutkimuksen mukaan antiobioottien lisäksi monet muutkin lääkkeet vaikuttavat suolistossa asuviin bakteereihin.

Kaikki antibioottikuurin joskus syöneet tietävät, miten se voi saada vatsan sekaisin. Antibiootit tappavat kehosta bakteereja valikoimatta, myös suoliston hyödyllisiä asukkeja.

Suoliston valtabakteerilajit palautuvat parissa viikossa kuurin päättymisen jälkeen, mutta koko bakteeriflooran toipuminen voi viedä jopa kaksi vuotta.

Nyt saksalainen tutkimusryhmä on havainnut, että antibioottien lisäksi suolistobakteereja nitistivät monet muutkin lääkkeet. Ryhmän testaamista lähemmäs tuhannesta lääkkeestä useampi kuin joka neljäs lääke vaikutti ainakin yhden suolistomikrobilajin kasvuun.

Tutkijat osasivat arvata, että jotkin lääkkeistä voivat vaikuttaa suoliston bakteereihin, koska tällaisia tutkimustuloksia oli hiljattain julkaistu parista lääkkeestä. Silti he yllättyivät siitä, miten monilla lääkkeillä näitä vaikutuksia on.

”Todellinen lukumäärä on todennäköisesti vielä korkeampi. Tällä muutoksella suolistobakteeriston koostumuksessa on osuutensa lääkkeiden sivuvaikutuksiin, mutta ne voivat olla myös osa lääkkeen hyödyllistä vaikutusta”, selittää tiedotteessa tutkimustyötä johtanut Peer Bork Eurooppalaisesta molekyylibiologian laboratoriosta EMBL:stä.

Suolen bakteereihin vaikuttivat myös muut kuin tulehduslääkkeet. Ryhmä varoittaa, että myös muut lääkkeet kuin antibiootit voivat vaikuttaa antibiooteille vastustuskykyisten bakteerikantojen syntyyn.

Bakteerit näyttävät kehittävän ei-antibioottisia lääkkeitä vastaan suurelta osin samanlaisia puolustuskeinoja kuin antibioottejakin vastaan.

”Tämä on pelottavaa”, sanoo tiedotteessa Nassos Typas, joka niin ikään johti tutkimusta.

Tutkimuksen julkaisi tiedelehti Nature.

Kysely

Meneekö vatsasi sekaisin lääkkeistä?

Luulemme olevamme kyvyttömämpiä onneen kuin aurinkoisen etelän hmiset. Synkkä omakuva vaatii uudistamista. Kuvat Shutterstock

Edes taantuma ei pudottanut meitä maailman onnellisimpien kansakuntien joukosta. Tällä me todistamme, ettei raha yksin ratkaise, miten ihmiset elämänsä kokevat.


Tuossa keski-ikäinen rouva pyyhältää kauppakassia kantaen kohti bussipysäkkiä. Aika onnellisen näköinen tapaus. Tuossa kaksi vartijaa, mies ja nainen, halaa toisiaan leveä hymy kasvoillaan. Sitten ohi rymistelee pitkänhuiskea nuori skeittarisälli, jonka meno huokuu hyvää fiilistä. Näitä kaupunkilaisia katsellessa tulee itsekin hyvälle tuulelle.

Tämä on Suomi. Toimittajien kuuluisi olla kriittisiä, mutta eihän tälle mitään voi: kansainväliset vertailut toisensa jälkeen osoittavat, että suomalaiset ovat tavallista tyytyväisempää porukkaa. Sijoituksemme on yleensä maailman kymmenen onnellisimman joukossa. Uunituoreessa vuoden 2018 World Happiness Reportissa olemme ykkösiä.

Onnellisuus ei ole kuulunut suomalaisten itsestään vaalimaan kuvaan. Kun katsomme peiliin, sieltä mulkoilee takaisin sellaisia kansallisia stereotypioita kuin talven pimeys ja kylmyys, vähäpuheisuus ja viina. Luulemme olevamme kyvyttömämpiä onneen kuin ihmiset etelän maissa, joissa on palmupuita ja auringonpaistetta.

Onnettomia nuo gallialaiset

Turhan synkkä omakuva vaatii uudistamista. Vaikka tyytyväisyydessä suomalaiset eivät ole ihan maailman huippua, paljon ei puutu. Täällä ollaan esimerkiksi onnellisempia kuin Ranskassa.

Tunnettu alankomaalainen onnellisuustutkija, Erasmus-yliopiston professori Ruut Veenhoven ja hänen työtoverinsa Gaël Brulé julkaisivat vuonna 2014 tutkimuksen, jossa he etsivät siihen selitystä. Sitä todella kaivataan.

Ranskalaisten elämäntaito ja joie de vivre ovat legendaarisia pitkin maailmaa. Ranskalaisilla on viininsä, keskustelutaitonsa, kahvilansa, kulinaariset perinteensä, tyylitajunsa ja charminsa. Miten he voivat olla onnettomampia kuin kylmän ja pimeän pohjolan asukkaat?

Onnen määrää tutkijat mittaavat tavallisesti parilla kolmella eri tavalla. Voidaan ensinnäkin kysyä ihmisiltä suoraan, miten tyytyväisiä he ovat viime aikoina olleet elämäänsä. Asteikko voi ulottua nollasta viiteen, kymmeneen tai vaikka sataan.

Edellisestä hieman eroaa niin sanotut Cantrillin tikapuut, jonka kymmenpienaiselle asteikolle ihmiset saavat asettaa itsensä. Tämä onnellisuusmittari ottaa huomioon sen, miten oma toteutunut elämä suhteutuu odotuksiimme ja toiveisiimme. Cantrillin tikkailla ylin askelma edustaa parasta mahdollista elämää, jonka voi ajatella itselleen, ja alin huonointa.

Onni koostuu myös jokapäiväisten miellyttävien ja ikävien tunteiden taseesta eli siitä, onko arjessamme enemmän mukavuutta ja iloa vai äreyttä ja ahdistusta.

Kansalaisten tunnelmat selviävät muun muassa tällaisin tiedusteluin: oletko edellisenä päivänä ollut masentunut tai stressaantunut, oletko tuntenut olevasi levollinen tai hymyillyt paljon?

Suomalaiset pärjäävät kaikilla mittareilla keskimääräistä paremmin ja jättävät Ranskan selvästi jälkeen. Esimerkiksi tunnepuntarilla vauraiden maiden keskiarvotulos oli 45, Ranskan luku 42 ja Suomen 54. Suomalaisten eilispäivät ovat siis kuluneet hauskemmin ja rentoutuneemmin kuin useimpien muunmaalaisten.

Vapaus tuottaa onnea

Ranska on kiinnostava vertailukohta, koska taloudellisesti Suomi on kutakuinkin samalla tasolla kuin Ranska. Bruttokansantuote henkeä kohti on likipitäen yhtä suuri molemmissa maissa, ja maat ovat saavuttaneet tulotason, jonka jälkeen kansakunnan vaurauden lisäys­ ei joidenkin tutkimusten mukaan juuri lisää kansakunnan keskimääräistä tyytyväisyyttä.

Jos raha ei ratkaise, mikä sitten? Brulén ja Veenhovenin selitys on hieman yllättävä: vapaus.

Vapaus koostuu siitä, miten yhteiskunnassa on tarjolla erilaisia mahdollisuuksia ja miten hyvin ihmiset ovat niistä perillä. Lisäksi ihmisten pitää olla vapaita valitsemaan: mitä suurempi on itseluottamus ja mitä pienempi on pakko sopeutua odotuksiin, sitä vapaammaksi ihminen kokee itsensä. Vapaa ihminen tuntee olevansa elämänsä ohjaksissa, ja sekös onnellistuttaa.

Vapauden, veljeyden ja tasa-arvon nimiin vannovassa maassa luettelon ensimmäistä herkkua on vähemmän kuin Suomessa. Niin osoittavat mittaukset.

Suomalaiset kokevat itsensä selvästi vapaammiksi kuin ranskalaiset. Ero syntyy kenties lapsuudessa. Ranskassa kotikasvatuksessa korostuu tottelevaisuus, Suomessa itsenäisyys. Gallien koulussa opetus tapahtuu ylhäältä alas, Suomessa lapset opiskelevat enemmän keskenään. Katolisen kirkon perinne on niin ikään autoritaarisempi kuin protestanttisen.

Maat vaurastuvat, onni pysyy

Vaikka raha ei ratkaise Ranskan ja Suomen välistä onnellisuusmaaottelua, eurot vaikuttavat. Rahan ja onnen suhde ei kuitenkaan ole yksioikoinen.

Selvää on, että jos köyhä maa nousee taloudellisesta kurjuudesta, onnellisuus maassa lisääntyy. Taloustieteilijät kuitenkin taittavat peistä siitä, kasvattaako talouskasvu onnellisuutta vauraissa maissa.

Vastakkain ovat kokonaiset maailmankatsomukset. Toista suuntaa edustavat leppoistajat ja kasvukriitikot, joiden mukaan materia jo riittää länsimaissa ja voisimme keskittyä enemmän vapaa-aikaan ja ihmissuhteisiin. Toiset vakuuttavat, ettei kasvusta ja elintason kohottamisesta päästä ja että se tekee ihmisille hyvää vastakin. Molempien kantojen puolesta on näyttöä.

Etelä-Kalifornian yliopiston taloustieteen professori Richard Easterlin teki jo 1970-luvulla havainnon, jota sittemmin on kutsuttu hänen mukaansa Easterlinin paradoksiksi. Se kuuluu näin: vaikka maan sisällä varakkaat ovat onnellisempia kuin vähävaraiset, koko maan vaurastuminen ei kasvata kansalaisten onnellisuutta. Monissa maissa kansantuote on vuosien mittaan moninkertaistunut, mutta tyytyväisyys elämään on pysytellyt samalla tasolla.

Suomikin on paljon rikkaampi nyt kuin 1970-luvulla, mutta onnellisuus on liikahtanut vain hieman ylöspäin. Jos kuvittelemme aikakoneen, joka palauttaisi meidät 1970-luvun kulutustasolle, monet kokisivat järkytyksen. Siitä toivuttuaan he eivät kuitenkaan olisi juuri sen onnettomampia kuin nyt. Ihmiset tottuvat vauraudessaan tapahtuviin muutoksiin. Juuri tottuminen selittää osaltaan, miksi kansakunnan vaurastuminen ei lisää onnellisuutta tai lisää sitä vain vähän.

Melkein kaikkeen tottuu

Tottuminen ei rajoitu vain pankkitilin muutoksiin. Jotkut psykologit ovat väittäneet, että ihminen sopeutuu melkein mihin tahansa elämän sattumukseen. Tämän set point -teorian mukaan ihmisellä on tietty onnellisuuden perustaso, johon hän palaa vaurastumisen, köyhtymisen, avioi­tumisen, avioeron tai vammautumisen jälkeen. Mikään ei pitkällä aikavälillä hetkauta meitä suuntaan tai toiseen.

Onnen perustason ajatusta puoltavat esimerkiksi tutkimukset ihmisistä, jotka ovat halvaantuneet tapaturmissa. Jonkin ajan kuluttua heidän henkinen hyvinvointinsa palautuu enemmän kuin moni luulisi. Avioliiton elämää kohottava vaikutus tasaantuu toiseen suuntaan. Onnellisuustutkijat näyttävät usein käyrää, joka kuvaa ihmisen onnellisuuden muutosta ennen avioliittoa ja avioitumisen jälkeen. Käyrä kohoaa ja kohoaa ja huipentuu häävuonna, mutta sitten se alkaa laskea kohti tasoa, jolla se oli ennen liiton solmimista.

Perustasoteoriaa tukevat myös kaksostutkimukset, joissa on selvitetty onnellisuuden perinnöllisyyttä. Tuoreen katsauk­sen mukaan koetun hyvinvoinnin periytyvyys on arviolta 35 prosenttia eli samaa luokkaa kuin vakavan masennuksen. Kahden yhtä hyvissä tai huonoissa oloissa elävän ihmisen tyytyväisyys elämään voi erota suuresti. Persoonallisuuspiirteitä jaetaan epätasaisesti syntymässä. Jos on saanut ulospäinsuuntautuneen tai tunnollisen luonteen, voi kiittää onneaan. Sen sijaan neuroottisuus tietää enemmän huolia.

Tottumisella on rajansa. Avioliitossa­ tyytyväisyys ei laske liittoa edeltäneelle tasolle, vaikka arki alkaa. Parisuhteella on keskimäärin pysyvä onnellistuttava vaikutus. Yhtä lailla pysyvä, joskin päinvastainen vaikutus on terveyden menetyksellä. Mitä enemmän sairaus rajoittaa arkea, sitä enemmän se vähentää tyytyväisyyttä. Myöskään työttömyyteen psyyke ei kokonaan sopeudu: se ei lakkaa syömästä miestä tai naista.

Halut uusiutuvat jatkuvasti

Rahan tuoma onnen lisäys sen sijaan haihtuu sen jälkeen, kun tietty tarpeiden tyydytyksen perustaso on saavutettu. Näin ainakin Richard Easterlin on todennut tutkimuksissaan, jotka maalaavat kuvaa materian tavoittelun älyttömyydestä. Kun me saamme tai puolisomme saa palkankorotuksen, iloitsemme siitä aikamme mutta sitten jo totumme asiaan ja koettu hyvinvointimme palaa perustasolleen.

Yksi selitys tottumiseen on se, että tavoitteemme nousevat vaurastuessamme.

Yhdysvalloissa tutkittiin samaa ikäluokaa siten, että ihmisiä pyydettiin eri elämänvaiheissa valitsemaan kymmenen suuren hankinnan listasta ne, joita he uskoivat tarvitsevansa elääkseen hyvää elämää. Toivelista ulottui toisesta televisiosta ulkomaanmatkailuun, omistusasuntoon, uima-altaaseen ja kesämökkiin.  Kävi ilmi, että sitä mukaa kuin ihmiset saivat tyydytettyä toiveitaan, heille ilmaantui saman verran uusia. Varakkaammille haaveita sikisi vielä enemmän kuin muille.

Halujen jatkuva uusiutuminen takaa sen, että tyydytystä on vaikea saada lisää pelkästään hankkimalla lisää aineellista hyvää. Tyytymättömyys vallitsevaan tilanteeseen uusiutuu jatkuvasti.

Jotkut evoluutiopsykologit uskovat, että taipumus on osa ihmisen perimää. Kenties kivikauden oloissa parhaiten menestyivät ne, jotka eivät jääneet nautiskelemaan olostaan, kun varastot olivat täynnä. He olivat hetken tyytyväisiä, mutta halusivat sitten taas lähteä poimimaan marjoja ja kaatamaan riistaa. Meillä on näiden tyytymättömien geenit, ja taipumus pitää meissä yllä toimeliaisuutta ja kulutusta, jolla ei ole eloonjäännin ja onnen tavoittelun kannalta merkitystä.

Vertailu pitää paikallaan

Toinenkin talouspsykologinen moottori pyörittää aineellisen kulutuksen oravanpyörää. Ihmiset juoksevat paikoillaan onnen perässä siksi, että he perustavat tyytyväisyytensä sosiaaliseen vertailuun. Vaurastuminen tuo lisää iloa elämään, jos se parantaa suhteellista asemaa. Jos taas viiteryhmä eli ne ihmiset, joihin ihminen itseään vertaa, vaurastuvat samaa tahtia, tulon lisäys ei ajan oloon tunnu miltään.

Vertailu on taannut sen, ettei kansantuotteen huima kasvu länsimaissa ole kääntynyt kovin kummoiseksi onnen kasvuksi. Se voi myös selittää, miksi Yhdysvalloissa tunnelmat ovat laskeneet samaan aikaan, kun tuloerot ovat jyrkentyneet. Kun vertailukohdat karkaavat kauem­maksi, oma suhteellinen asema heikkenee ja mieli mustenee.

Jo lapset osaavat vertailun taidon. Britanniassa on havaittu, että varakkailla alueilla vähävaraisten perheiden lapsilla on enemmän käytöshäiriöitä kuin alueil­la, joilla yleinen tulotaso on lähempänä omaa. Epäedullinen elintasovertailu kiristää pinnaa.

Easterlinin paradoksi käy järkeen, kun ottaa huomioon, miten totumme saavutuksiimme, keksimme uusia toiveita tavoiteltaviksi ja pysyttelemme tulojen kasvusta huolimatta aina vain kutakuinkin samalla tasolla suhteessa vertailuryhmäämme.

Silti järkeenkäypää on myös uskoa tyytyväisyyteen, jota kasvavat kulutusmahdollisuudet tuovat. Rahalla voi monella tavoin toteuttaa itseään ja viettää laadukasta vapaa-aikaa. Raha tarjoaa myös turvaa kohtalon koettelemuksia – sairauksia, menetyksiä, avioeroja – vastaan. Hyviin tuloihin yhdistyy usein myös kiinnostava työ ja arvostettu asema.

Raha ratkaisee sittenkin?

Vaurastumisen iloista on tieteellistä näyttöä. Daniel Kahneman ja Angus Deaton totesivat Yhdysvalloissa tekemässään tutkimuksessa, että tyytyväisyys elämään lisääntyy sitä mukaa kuin tulot nousevat eikä ole olemassa tulorajaa, jonka jälkeen arviot oman elämän hyvyydestä lakkaisivat kohenemasta.

Tyytyväisyys omaan elämään on kuitenkin eri asia kuin itse elämisen kokemus. Kaksikon mukaan myönteiset tunteet lisääntyvät vaurastuessa – mutteivät rajatta. Katto tulee vastaan, kun kotitalous­ tienaa 75 000 dollaria eli 70 000 euroa vuodessa.

Tutkimuksen aineisto kerättiin vuonna 2008, ja silloin kolmannes Yhdysvaltain kotitalouksista ylitti rajan. Sitä varakkaammilla hyvän olon tunteet eivät enää lisääntyneet. Vaikka rahalla voi hankkia kivoja kokemuksia matkoilla ja mukavuutta asumiseen, se ei tuo koettua onnea yhtään enempää. Eräässä tutkimuksessa huomattiinkin, että suurituloisten on vaikeampi nauttia elämän pienistä iloista.

Kahnemanin ja Deatonin tutkimus ei vielä osoita vääräksi väitettä, jonka mukaan kansantuotteen kasvu ei kasvata onnea. Siihen iskee toinen tutkijakaksikko.

Taloustieteilijäpariskunta Betsey Stevenson ja Justin Wolfers on julkaissut analyysejä, joiden mukaan mitään Easterlinin paradoksia ei ole olemassa: kansantuotteen kasvu ja tyytyväisyys käyvät tyylikkäästi yhtä jalkaa, eikä mitään eurorajaa onnen kasvulle tule vastaan. Easterlin on yksinkertaisesti väärässä, duo summaa.

Tunne seuraa suhdanteita

Kasvun ja onnen kiista ei ole asettunut. Easterlin on väittänyt, että hänen kriitikkonsa sekoittavat lyhyen aikavälin talouden vaihtelut ja pitkän ajan talouskasvun. Ihmisten onnellisuus nousee ja laskee nousu- ja laskukausien mukana, mutta pitkän aikavälin kansantuotteen kasvu ei sitä vastoin näytä kohottavan kansakunnan mielialaa yhtään.

Yliopistonlehtori Jani-Petri Laamanen Tampereen yliopiston johtamiskorkeakoulusta on saanut työtovereidensa kanssa samansuuntaisia tuloksia.

– Kansantuotteen kasvu lisää onnellisuutta tilapäisesti mutta ei pitemmäksi aikaa. Kun tulee taantuma, onnellisuuskin notkahtaa. Joitain merkkejä on siitä, että taantuma vaikuttaa enemmän kuin vastaava nousu. Yllättäen Suomi ei ole taantumasta huolimatta kuitenkaan keskimäärin erityisen onneton, Laamanen kertoo.

Eri mailla näyttää olevan erilainen kyky kääntää vauraus onnellisuudeksi. Suomessa, muissa pohjoismaissa, Sveitsissä ja Hollannissa temppu osataan, sillä nämä maat yleensä johtavat onnellisuuslistauksia. Sen sijaan Belgia on erikoinen tapaus: kun maa on vaurastunut, sen kansalaisten tyytyväisyys on vain vähentynyt.

Belgiassa vaurastuminen kanavoituu ilmeisesti kulutukseen, joka ei ole omiaan lisäämään ihmisten onnellisuutta. Tällaiseen arvioon päätyivät Laamanen ja hänen kollegansa, kun he tutkivat ihmissuhteiden, onnellisuuden ja talouskasvun kolmiyhteyttä.

– Maissa, joissa ihmiset helposti ryhtyvät statuskilpailuun ja kilpavarusteluun, bruttokansantuote ei tuota onnellisuutta niin paljon kuin maissa, joissa statuskilpailua ei esiinny. Jos ihmiset näyttävät statusta ulospäin, se aiheuttaa muissa huonommuuden tunnetta. Siten lisäraha ja -kulutus ei lisääkään hyvinvointia, Laamanen sanoo.

Suomessa sanotaan usein, että täällä ei saa näyttää rikastumistaan. Tätä ei siis tule pitää kateutena vaan itsesuojeluvaistona, joka parantaa kansakunnan onnellisuustasetta.

Hyvinvointivaltio kannattaa

Suomen kuten muidenkin pohjoismaiden valttina on hyvinvointivaltio tulonjakoineen ja sosiaalimenoineen. Niiden merkitys on tosin myös kiistetty. Asialla on ollut Ranskan ja Suomen vertailusta tuttu Ruut Veenhoven.

Veethoven julkaisi 15 vuotta sitten laajan tutkimuksen, jonka mukaan sosiaalimenojen suuruuden ja kansalaisten onnellisuuden välillä ei ole mitään yhteyttä. Anteliaan sosiaaliturvan maissa ihmiset eivät olleet yhtään onnellisempia eikä onnellisuus tasaisemmin jakautunut kuin niissä yhtä rikkaissa maissa, joissa sosiaalimenot jäivät pieniksi.

Suomen Pankin entinen johtaja Kari Nars tulkitsee tutkimustulosta kirjassaan Raha ja onni (2006) niin, että sosiaaliturvakin kärsii samanlaisesta tottumisesta kuin vaurastuminen yleensä: kun yhdet tarpeet tyydytetään, uusia syntyy tilalle. Tyytymättömyys ei katoa minnekään, ja siksi sosiaalimenot eivät paradoksaalisesti tuota sitä hyvinvointia, jota niiden olisi tarkoitus tuottaa.

Itä-Suomen yliopiston sosiaalipolitiikan professori Juho Saari arvostelee hollantilaistutkimuksen asetelmia kirjassaan Onnellisuuspolitiikka (2012).
Esimerkiksi Yhdysvallat on siinä yksi pienten sosiaalimenojen maa. Jos kuitenkin ottaa huomioon sikäläisen eläkevakuutuksen ja yksityisen terveydenhuollon, sosiaalimenojen osuus kasvaa yhtä suureksi kuin pohjoismaissa. Saaren tekemät vertailut Euroopan valtioiden välillä osoittavat myös, että suurempien sosiaalimenojen ja kansalaisten onnellisuuden välillä on yhteys.

Köyhä hyötyy vähemmästä

Yksi onnellisuuteen liittyvä mekanismi­ puoltaisi hyvinvointivaltion harjoittamaa tulonjakopolitiikkaa. Rahalla on halvempaa lisätä köyhien onnea kuin rikkaiden, ja useimmista sosiaalipolitiikan etuuksista nauttivat pikemminkin pienituloiset kansalaiset. Summa, joka tuntuu hyvältä köyhän elämässä, ei välttämättä merkitse paljon mitään rikkaalle. Varakas tarvitsee enemmän rahaa onnen lisäyk­seen kuin köyhä.

Hyvinvointivaltion rahoitus tuottaa onnellisuustappiota varakkaille, jotka veroillaan maksavat sosiaalimenot. Verotuksen tuskaa saattaa vielä korostaa talouspsykologiasta tuttu tappiokammo. Menetykset tuntuvat ikävämmiltä kuin samansuuruiset voitot hyviltä. Juho Saaren mukaan ratkaisevaa on, miten läpinäkyvästi tulojen uudelleenjako tehdään.

Kärvistelyä aiheutuu eniten, jos verotuksen rahallisen menetyksen näkee konkreettisesti tilillään. Koska tietoisuus menetyksestä lisää tuskaa, vero kannattaa napsaista silloin, kun raha ei vielä ole tilillä. Palkkaverotuksessa se meneekin työnantajan maksamana, ja arvonlisäverossa se on piilossa tavaroiden ja palveluiden hinnoissa. Yrittäjät sen sijaan näkevät selvemmin, miten verot vaikuttavat tuloihin.  

Onnellisuuden kokonaistase näyttää kuitenkin jäävän hyvinvointivaltiossa voitolliseksi. Sijoitukset siihen kannattavat.

Vuonna 2011 Shige Oishi ja Ed Diener osoittivat 54 maan vertailullaan, että progressiivisen verotuksen maissa voidaan parhaiten. Näissä maissa ihmiset useimmin arvioivat elämänsä olevan lähimpänä parasta mahdollista. Niissä koettiin myös enemmän myönteisiä tunteita ja vähemmän kielteisiä. Yksi näitä onnen maita on Suomi.

Mikko Puttonen on Tiede-lehden toimittaja.

Julkaistu Tiede-lehdessä 5/2015, päivitetty 16.3.2018

Näillä ohjeilla ripaus lisää

Ohje 1:  Sulje korvat onnellisuuspuheelta

Oletko saanut tarpeeksesi onnellisuudesta? Tuntuuko, että siitä on tullut jonkinlainen pakko? Se ei ole ihme nykyisin, kun onnellisuus näyttää olevan elämän ainoa todellinen tarkoitus.

Yhteiskuntatieteissä ja psykologiassa tunnetaan ironisen vaikutuksen ilmiö. Se tarkoittaa, että jonkin toimenpiteen seurauk­set kääntyvät päinvas­taisiksi kuin alun perin tarkoitettiin. Näin on käynyt osaksi myös onnellisuuden tavoittelulle.

Mitä enemmän uskomme, että yhteiskunta olettaa meidän pyrkivän onnellisuuteen, sitä pahemmin koemme kielteiset tunteemme, kuten surun. Näin vihjaa Brock Bastianin ja kumppaneiden Japanissa ja Australiassa tekemä tutkimus. Vaikutus oli suurempi Australiassa. Länsimaisissa kulttuureissa ikäviä tunteita ilmeisesti siedetään huonommin, ja tämä karttelu on omiaan voimistamaan niitä. Olisimme onnellisempia, jos suhtautuisimme suopeammin suruun, alakuloon ja ahdistukseen.

Onnen tärkeyden korostaminen voi myös laimentaa myönteisiä tunteita, kertoo Iris Mauss työtovereineen Emotion-lehdessä. Kun elämyksiin kohdistuvat odotukset kasvavat, kivaa kokemusta sen koittaessa nakertaa pettymyksen tunne.

Ohje 2: Osta elämyksiä, älä tavaraa

Jos rahalla ei onnistu hankkimaan onnea, käyttää sitä väärin. Kannattaa kohdentaa se mieluummin elämyksiin ja kulttuuriin kuin aineellisiin asioihin. Elämysten ostelu tuottaa enemmän mielihyvää kuin tavaroiden, osoittavat eri tutkimukset.

Tavaran antama nautinto väljähtyy nopeasti, kun taas elämys – vaikkapa käynti konsertissa – tuntuu tyydyttävältä vielä kauan tapahtuman jälkeenkin. Ihmiset palaavat mielessään paljon useam­min elämyksiinsä kuin aineellisiin hankintoihinsa.   

Elämysostos alkaa kohottaa mielialaa jo ennen kuin se toteutuu.Lämmittelemme ennakolta sen odotuksessa.

Kulttuurin ja elämysten kulutuksessa on sekin etu, että niistä nautitaan enemmän niiden itsensä vuoksi. Tavaroissa sen sijaan on usein mukana vertailu muiden tavaroihin, ja jos omat eivät pärjää vertailussa, mieli myrtyy.


Ohje 3: Ole kiltti

Ennen piti olla avulias, ystävällinen, kiitollinen ja antelias, jotta olisi moraalisesti hyvä ihminen. Nyt näistä hyveistä on tullut väline, jolla kohottaa onnellisuuttaan. Kaikkien mainittujen hyveiden hyöty on osoitettu useissa tutkimuksissa, joita on tehnyt muun muassa Sonya Lubomirsky.

Jos hyveet tekevät onnelliseksi, niin käy myös päinvastoin: onnellisuus lisää hyveitä. Onnellisuus tekee epäitsekkäämmäksi ja kiitollisemmaksi. Hyveellinen toiminta ja onnellisuus muodostavat toisiaan voimistavan kehän.

Ei kuitenkaan kannata syyllistyä, jos elämä ei juuri nyt  hymyile. Myös vastoinkäymisistä voi kummuta hyveitä, muistuttaa tunnettu onnellisuustutkija Ed Diener.


Ohje 4: Keskity siihen, mitä teet

Kun olet palaverissa, hoidat lasta, katsot televisiota, siivoat tai keskustelet toisten ihmisten kanssa, keskitä huomiosi siihen. Vaikka tehtävä tympäisisi, ole siinä henkisesti mukana. Silloin olet tyytyväisempi kuin haikaillessasi ajatuksissasi jonnekin toisaalle.

Harhaileva mieli on onneton mieli, kiteyttävät Matthew Killingsworth ja Daniel Gilbert.

He olivat saaneet tuhannet kännykän käyttäjät innostumaan tutkimuksesta, jossa näille putkahti tämän tästä puhelimeen tiedustelu siitä, mitä he olivat tekemässä, harhailiko mieli ja miltä tuntui.

Lähes puolet ajasta ihmisten mieli oli poissaoleva. Vain seksiä harjoitettaessa fokus oli täydellisesti asiassa. Edes eksyily mukaviin mietteisiin ei voittanut sitä, että oli läsnä tekemisessään.

Ohje 5: Ryhdy aktivistiksi

Eikö mielenosoittajissa ja aktivisteissa ole jotain kadehdittavaa? Heillä on mielekästä tekemistä, he välittävät asioista ja pyrkivät todella tekemään niille jotakin.

Kaiken lisäksi aktivistit ovat onnellisempia kuin epäpoliittiset kansalaiset. Selitys ei ole ainakaan yksin se, että onnelliset osallistuisivat enemmän, kertoo Malte Klarin ja Tim Kasserin opiskelijoiden parissa tekemä tutkimus. Poliittinen toiminta itsessään sai opiskelijat tuntemaan itsensä elävämmiksi ja energisemmiksi kuin tunsivat verrokit, jotka puuhasivat jotakin vähemmän poliittista. 

Ensimmäinen kuulu onnellisuuden tutkija, filosofi Aristoteles jo sanoi, että ihminen on yhteisöllinen olento ja hyvään elämään kuuluu yhteiskunnallinen osallistuminen. Jos siitä tulee vielä hyvä olo,  ei ole mitään syytä olla menemättä mielenosoitukseen.