Kaikki hyvä loppuu aikanaan. Vain joillakin onnenpekoilla testosteronikoneisto hyrrää vireänä halki elämän.

TEKSTI:Jukka Ruukki

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kaikki hyvä loppuu aikanaan. Vain joillakin onnenpekoilla
testosteronikoneisto hyrrää vireänä halki elämän.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Julkaistu Tiede-lehdessä

8/2002

 


Testosteronituotanto liukuu alamäkeen keskimäärin kolmen-neljänkympin korvilla. Kivesten solukko näivettyy, eikä aivolisäke jaksa käskyttää hormonitehdasta. Siittiöitä syntyy silti entiseen tahtiin. Ne ehtyvät vasta haudassa. Eturauhanenkin on vielä kuin nuorukaisella, kymmengrammainen.

Keski-iän kriisi, masennus ja stressi nakertavat vähitellen hienoviritteistä koneistoa. Käytännössä 50-vuotiaan testosteronitaso on tipahtanut ainakin 5-10 prosenttia parhaista päivistä. Samalla katoaa vuorokausivaihtelu. - Joka viides kuusikymppinen kolkuttelee jo nuorten miesten hormonitason alarajaa, arvioi professori Juha Tapanainen Oulun yliopistosta. Tällöin puhutaan andropaussista, miehen vaihdevuosista.

Tapanainen muistuttaa kuitenkin, ettei miehen hormonituotanto lakkaa kokonaan kuten naisen. - Paussi alkaa aiemmin ja kestää pitempään kuin naisilla. Joillakin onnenpekoilla koneisto hyrrää vireänä koko elämän ajan.

Olennaisinta taantumassa on biologisesti vaikuttavan, vapaan testosteronin lasku. Suurin osa verenkierrossa liikkuvasta testosteronista on kahlehdittuna valkuaisaineisiin, joiden pitoisuus suurenee iän myötä. Papparaisilla on tehokasta testosteronia enää noin puolet siitä mitä nuorilla uroksilla.

Menetys tuntuu ruumiissa

Samaan syssyyn testosteronin kanssa hiipuu myös kasvuhormonin sekä lisämunuaisten kuorikerroksen erittämän heikkotehoisen mieshormonin DHEA:n tuotanto.

Kaikki menetykset tuntuvat kropassa. Lihasmassa pienenee, luusto heikkenee, nivelet kolottavat ja vatsanseutu pyöristyy. Moni uupuu, masentuu ja ärtyy, kun asiat eivät rullaa entiseen malliin. Laturi pyörittää, mutta moottori ei suostu käynnistymään.

Kiperimmät takaiskut koetaan makuuhuoneen puolella. Seksi ei enää maistu, ja kyvytkin horjuvat. - Erektiohäiriöt ovat ikääntyvillä miehillä hyvin yleisiä, eikä syynä yleensä olekaan testosteronivaje, Juha Tapanainen muistuttaa.

Moni muutos voi selittyä mutkan kautta. Kunnon erektioon ja orgasmiin tarvitaan lantionpohjan lihaksia, joita testosteronituotannon lama saattaa heikentää. Niitä tarvitaan myös aina silloin, kun upea donna keinuu ohitse. Vatsa sisään, rinta ulos!

Peniksen juureen kiinnittyvien ilolihasten päätyönä on tyhjennys. Niillä herutetaan viimeinen virtsatippa ja varmistetaan onnistunut siemenen heitto.

Korvaushoitoa vain harvoille

Testosteronin vajausta voidaan paikata korvaushoidolla. Lisähormonia annostellaan pistoksina, pillereinä tai laastarista. Hoito kohottaa lihasvoimaa, mielialaa ja jopa potenssia. Sillä saattaa olla edullisia vaikutuksia myös muistiin ja oppimiseen.

Kuureista hyötyvät eniten ne, joiden testosteronipitoisuus on valahtanut nuorten miesten hormonitason alarajalle. - Vain osa miehistä tarvitsee korvaushoitoa ja hyötyy siitä, Tapanainen korostaa.

- Jos tuijotetaan vain hormoniarvoja, hoidetaan monia sellaisia miehiä, joiden ongelmat ovat jossain muualla, muotoilee dosentti Jyrki Suominen Turun yliopistosta. - Laastari tai pilleri ei oikaise ihmissuhteiden ja työelämän solmuja.

Hoito ei ole välttämättä aivan vaaratonta. Lisähormoni saattaa herättää uinuvan eturauhassyövän. Tätä syöpää ennakoivia solumuutoksia löytyy peräti 70 prosentilta yli 70-vuotiaista. Tosin niistä vain osa ehtii syöväksi asti. Myös veren rasva-arvot voivat vääristyä, ellei tilannetta seurata.

Hormonihoito ei ole elämäneliksiiri

Ajatus, että hormonihoito saattaisi pidentää miesten keskimääräistä elinikää, saa Suomisen epäröimään. Vaikutus voi olla jopa päinvastainen, kun seksuaaliseen suvantovaiheeseen lipunut mies muuttuu testosteronikuurin myötä uudestaan viriiliksi urokseksi. Sitä ei ehkä parisuhde kestä, pumpusta puhumattakaan. - Testosteronilla prässätty seksi voi lisätä sydäninfarkteja, Jyrki Suominen sanoo. - Varmaan ihana kuolema, kun orgasmi huipentuu viimeiseen henkäykseen!

Suominen muistuttaa, että ilman lääketieteen aikaansaannoksia keskivertomies eläisi kenties vain 50-55-vuotiaaksi. Korvaushoitojen nykyinen aloitusikä jäisi monelta saavuttamatta. Jospa virtalähteen ehtyminen on merkki siitä, että luontoäidin myöntämä henkivakuutus on menossa umpeen?

- Voi sen niinkin ajatella, kivestohtori nyökyttelee. - Testosteroni panee meidät saalistamaan ja siittämään. Kun mies ei pysty enää kumpaankaan, hän joutaakin pois.

Sisältö jatkuu mainoksen alla