Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Antioksidanttipillerien suojavaikutus oli 1980-luvun lääketieteen suuria lupauksia. Usko isoihin vitamiiniannoksiin osoittautui kuplaksi.

Eletään kevättä 1994. Maailman media ja tiedeyhteisö odottavat malttamattomina suuren suomalaisen syövänehkäisytutkimuksen tuloksia. Setti on ensimmäinen laaja länsimaissa toteutettu koe, joka hakee vastausta vuosikymmenen kuumimpaan kysymykseen: suojaavatko antioksidantit, siis vitamiinit ja hivenaineet, syövältä ja sydäntaudeilta. Suomalaistutkimuksessa tupakoiville miehille on syötetty vuosia E-vitamiinia ja A-vitamiinin esiastetta beetakaroteenia.

Istun tutkimuksen toisen päätekijän – nyt jo edesmenneen – Olli P. Heinosen työhuoneessa Helsingin Meilahdessa ja kärtän professorilta ennakkotietoja. Heinonen myhäilee partaansa mutta ei taivu toimittajan houkutteluun. Ei tipu. Jäitä hattuun. Tulokset raportoidaan piakkoin mahdollisimman arvovaltaisessa lääketieteen lehdessä.

Yhden asian hän suostuu paljastamaan. Tulosten joukossa on hyviä mutta myös erittäin kummallisia asioita.

Paria viikkoa myöhemmin pamahtaa. New England Journal of Medicinen julkaisema tulos on sokki monelle tutkijalle ja toimittajalle, vitamiini-intoilijoista puhumattakaan. Antioksidantit eivät suojaakaan syövältä ja sydäntaudeilta. Ja mikä pahinta, niistä voi olla jopa haittaa. Beetakaroteenin syöminen lisää tupakoivien keuhkosyöpää.

Pettymys ei jää ainutkertaiseksi. Mitä enemmän tutkimuksia valmistuu, sitä hyödyttömämmältä vitamiinipillerien popsiminen sai-rauksien ehkäisemiseksi alkaa vaikuttaa.

Viimeinen naula megavitamiinikuurien arkkuun lyödään kymmenen vuotta Setti-kohun jälkeen lokakuussa 2004. Lancet-lehdessä julkaistaan 14 suuren antioksidanttikokeen kooste, eräänlainen kaikkien analyysien äiti. Sen viesti on musertava: ei hyötyä, mahdollisesti haittoja.

Ajatuskin siitä, että vitamiinipillerit eivät tee ainoastaan hyvää vaan tappavat osan käyttäjistään, on pelottava, koska joissakin maissa antioksidantteja on käytetty ja käytetään yhä paljon“, kirjoittavat David Forman ja Douglas Altman omassa kommentissaan Lancetissa. Kaksikon arvion mukaan miljoonasta vitamiinilisien käyttäjästä noin 9 000: ta odottaa ennenaikainen kuolema.

Tiedeyhteisö hurahti

Jälkiviisaasti voi kysyä, miksi vakavasti otettavat tutkijat hurahtivat antioksidanttiuskoon ja käyttivät valtavia rahasummia hoitokokeisiin, jotka ovat sittemmin osoittautuneet turhiksi? Esimerkiksi pelkästään Setti-tutkimukseen panostettiin kahdeksan vuotta ja varovaisesti arvioiden 30 miljoonaa euroa. Missä mentiin mönkään?

– Ei välttämättä missään. Näin tiede toimii, selittää lääkärilehti Duodecimin päätoimittaja professori Jussi  Huttunen, joka yhdessä Olli P. Heinosen kanssa luotsasi Setti-tutkimusta.

Huttusella on hyvät perusteet väitteelleen. Jotta tarina avautuisi, palataan hetkeksi kolmenkymmenen vuoden taakse.

Joulukuussa 1971, kaksi vuotta astronautti Neil Armstrongin ikimuistoisesta kuukävelystä, Yhdysvaltain presidentti Richard Nixon asetti ihmiskunnalle kovan tulostavoitteen: sota syöpää vastaan on voitettava seuraavien kymmenen vuoden kuluessa. Mahtikäskyn myötä Yhdysvaltain kansanterveyslaitokseen NIH:iin perustettiin oma osasto analysoimaan olemassa olevaa tietoa ja panostamaan lupaavimpiin tutkimussuuntiin.

Yksi kiehtovimmista oli antioksidanttihypoteesi. Tiedetään, että ihmiselle elintärkeä happi voi myös vahingoittaa soluja. Syynä ovat ärhäkät molekyylit, happiradikaalit, jotka aiheuttavat dna-vaurioita. Vähitellen soluille käy kuin auringonpaisteeseen unohdetulle voille: ne härskiintyvät. Happivauriot voivat kiihdyttää syövän ja sydäntautien syntyä sekä vanhenemista. Arveltiin, että hapettumisen eli oksidaation haittoja voitaisiin estää vahvistamalla elimistön antioksidanttipuolustusta. Koeputkessa monet antioksidantit, kuten E-vitamiini ja beetakaroteeni, kykenivätkin tuhoamaan happiradikaaleja ja korjaamaan dna-vaurioita.

Oletus sai vahvaa tukea väestötutkimuksista. Kasvisvoittoisella ruokavaliolla näytti olevan suotuisa yhteys ihmisten terveyteen.

Ainoan särön tekivät eläinkokeet, Jussi Huttunen muistelee. – Pääosa tuloksista myötäili antioksidanttiteoriaa, mutta joukossa oli myös muutamia havaintoja, joiden mukaan vitamiinit päinvastoin nopeuttavat syövän etenemisestä.

Ratkaiseva sysäys saatiin 1981, kun syöpäepidemiologian gurut Richard Doll ja Richard Peto julkaisivat Nature-lehdessä hypoteesin beetakaroteenin keuhkosyöpää ehkäisevästä vaikutuksesta. Ajatuskulku näytti vedenpitävältä.

Doll ja Peto sinetöivät yhteyden kahdella vakuuttavalla tutkimuksella. Ensimmäinen osoitti, että syövät ovat tavallista harvinaisempia ihmisillä, jotka nauttivat paljon oransseja ja tummanvihreitä vihanneksia. Tällainen väripaletti sisältää paljon karotenoideja, kuten beetakaroteenia. Toinen tutkimus kytki karotenoidien puutteen sairauksiin. Jos veren beetakaroteenipitoisuus matelee, syöpäriski on suuri.

Teoria testiin

Ongelmaksi jäi yhä se, etteivät väestötason havainnot yksin todista syy-seuraussuhdetta. Runsaasti vitamiineja saavien pieni sairastumisriski saattoi johtua muista tekijöistä.

Vaihtoehtoina oli joko luottaa epidemiologiaan ja suosittaa kansalaisille vitamiinien syöntiä tai tehdä jotakin sitovien todisteiden saamiseksi. Päätettiin noudattaa tieteen pelisääntöjä ja valita jälkimmäinen tie.

Tiedeyhteisö polkaisi käyntiin toistakymmentä jättimäistä koetta antioksidanttien syöpäsuojan selvittämiseksi. Myöhemmin aluetta laajennettiin sydäntauteihin. Mukaan värvättiin satojatuhansia vapaaehtoisia eri puolilta maailmaa.

Ratkaisu ei ollut kaikkien mieleen. Moni lääkäri ja tutkija koki isot kokeet ajan ja rahan tuhlaukseksi, koska hyödyt näyttivät itsestään selviltä. Antioksidanteista ei voinut ainakaan olla haittaa, ajateltiin. – Beetakaroteenia ja E-vitamiinia pidettiin ehdottoman turvallisina yhdisteinä, Huttunen kuvailee 1980-luvun tiedemaailman tuntemuksia.

– Lisätutkimuksia pidettiin jopa epäeettisinä, koska niissä osa ihmisistä pakotettiin olemaan ilman vitamiineja.

Lääkärikunta myös eli kuten uskoi. Enemmistö terveydenhoidon ammattilaisista niin Suomessa kuin ulkomailla popsi vitamiinilisiä – joko beetakaroteenia tai E-vitamiinia. Samassa veneessä olivat kymmenet miljoonat kuluttajat.

Syöttökokeet välttämättömiä

Tätä taustaa vasten ei ole ihme, että Setti-tutkimuksen tulos löi tiedeyhteisön ällikällä. Tyrmistys oli niin suuri, ettei vitamiinien haittoja heti nielty sellaisinaan. Esimerkiksi Britanniassa käynnistettiin vielä Setti-tutkimuksen jälkeen uusi ehkäisykoe entistä suuremmalla beetakaroteeniannoksella. Sekin veti vesiperän.

Nollatulos kolahti lähes kaikista muistakin Settiä seuranneista suurista syövän ja sydäntautien ehkäisytutkimuksista. Olivatko massiiviset hankkeet tarpeellisia? – Ehdottomasti. Ilman niitä olisimme täysin eksyksissä, Jussi Huttunen painottaa. – Jos kokeet olisi jätetty tekemättä, sinä ja minä söisimme vitamiineja turhaan ja autuaan tietämättöminä niiden mahdollisista vaaroista. Todennäköisesti varsinkin tupakoitsijat käyttäisivät megakuureja suojautuakseen keuhkosyövältä.

Huttusen mukaan antioksidanttihypoteesi on hyvä esimerkki tieteen harharetkestä. Kansanterveyden onneksi kurssi on oikaistu ja tiede on korjannut virheensä.

– Tämä on hyvin opettavainen tarina ja samalla varoitus siitä, ettei pidä tehdä johtopäätöksiä ja laskea vainajia ennenaikaisesti, säestää Kansanterveyslaitoksessa ravintotekijöiden vaikutuksia tutkinut professori Antti Aro.

Tiedelehdet julkaisevat lähes päivittäin uusia havaintoja ravinnon ja terveyden välisistä yhteyksistä. Vain osa niistä osoittautuu todellisiksi, kun asiaa raapaistaan pintaa syvemmältä. ´– Sitova todistusaineisto jonkin aineen vaikutuksista saadaan vain kontrolloiduista hoitokokeista, Aro sanoo. – Vasta sen jälkeen sopii esittää väitteitä aineen terveellisyydestä.

Palattiin lähtöruutuun

Antioksidanttihypoteesi on palannut lähtöruutuun. Vaikka suurista vitamiiniannoksista ei löydykään ihmeitä tekeviä ominaisuuksia, kukaan ei edelleenkään kiistä vihannesten ja kasvisten etuja. Ravinnosta runsaasti beetakaroteenia saavien keuhkosyöpäriski on kiistatta keskimääräistä pienempi. Miksei sama karoteeni pillereihin pakattuna vaikuta samoin?

Yksi selitys ovat liian isot odotukset. Ruoasta saadun määrän moninkertaistamisesta ei ole ilmeisesti hyötyä. Jättiannokset kohottavat vain vessanpöntön vitamiinitasoa.

Tätä tukee myös epidemiologia. Vitamiininpuutosta potevissa väestöissä antioksidanttilisistä on sen sijaan ollut apua.

Toinen vaihtoehto on vitamiinien yhteisvaikutus. – Ruoassa vitamiinit ovat tasapainoisena sekoituksena, Antti Aro korostaa. Värikäs beetakaroteeni on ihmiselle tarpeen, mutta ei ehkä antioksidanttina. Hedelmissä ja kasviksissa piilottelee valtava joukko muitakin ter-veyttä edistäviä ravintoaineita, jotka suojaavat myös beetakaroteenia hapettumiselta. Ilman apureita se on kenties tehoton.

– Sekin on mahdollista, että olemme koko ajan veikanneet väärää hevosta, pohtii puolestaan Jussi Huttunen. - Porkkanassa on paljon muutakin hyvää kuin beetakaroteeni.

Hänen mukaansa beetakaroteenin väestötutkimuksissa aikaansaama suojavaikutus voi johtua sattumasta. Ehkä ratkaiseva tekijä onkin jokin muu. Esimerkiksi beetakaroteenin sukulaisia, muita karotenoideja, tunnetaan yli 600. Kiivaasti tutkitaan myös kasvien fenoliyhdisteitä, joita on jopa tuhansia.

Lopullinen vastaus ei selviä ehkä koskaan. Yksi asia on kuitenkin varma. Hedelmät ja kasvikset eivät ainakaan aiheuta sellaisia haittoja, joita pillerikuureilla saattaa olla.

Hyötyjäkin löytyi

Jotain myönteistäkin parinkymmenen vuoden aherruksesta jäi toki käteen. Jussi Huttunen iloitsee parista Setti-tutkimuksen sivupolusta. – E-vitamiinilla ja seleenillä saattaa olla eturauhassyöpää ehkäisevä ja seleenillä suolistosyöpiä ehkäisevä vaikutus. Yhteyksiä testataan parhaillaan suuressa yhdysvaltalaisessa kokeessa, joka jatkuu aina 2010-luvun alkupuolelle asti.

Aihepiiri on siis mutkikas. Yhteenvetona: millaista käsitystä hapettumisesta ja sen ehkäisymahdollisuuksista voi nykyisin pitää todennäköisimmin oikeana?

– Solujen hapettuminen on haitallista, ja sillä on ilmeinen yhteys joidenkin sairauksien syntyyn, professori Huttunen sanoo. – Sitä ei kukaan kyseenalaista.

– Sen sijaan ajatus, että pillerikuureilla voitaisiin estää hapettumisen haittoja, on osoittautunut pääosin virheelliseksi.

Jukka Ruukki oli tätä kirjoittaessaan Tiede-lehden toimittaja ja on nykyisin päätoimittaja.

Julkaistu Tiede-lehdessä 2/2005.

 

Antioksidantit – paljon porua, vähän villoja

Vuosikymmenien uurastuksesta huolimatta tieteellinen näyttö antioksidanttivitamiinien hyödyistä sairauksien ehkäisyssä on hyvin satunnaista ja ristiriitaista.

Nyt tiedetään, että
– runsaasti antioksidantteja sisältävä ravinto, varsinkin kasvikset ja hedelmät, suojaa sairauksilta
– monipuolisesta ruoasta saatavan antioksidanttiannoksen täydentäminen on hyödytöntä
– vitamiinipillereistä ei ole kehnojen elintapojen paikkaajiksi
– beetakaroteeni ja suuret E-vitamiiniannokset voivat aiheuttaa tupakoitsijoille keuhkosyöpää ja aivoverenvuotoja.

 

Setti etsi syövän ehkäisyä

Miten tutkittiin  Lähes 30 000 tupakoivaa suomalaismiestä söi 1985–1993 keuhkosyövän välttämiseksi joko beetakaroteenia tai E-vitamiinia tai molempia. Neljäntenä vaihtoehtona oli monivitamiinipilleri.

Ehkäisykokeen alussa miehet olivat 50–69-vuotiaita ja polttivat vähintään viisi savuketta päivässä. Käytetyt vitamiiniannokset olivat kohtuullisia, vaikkakin suurempia kuin ravitsemussuosituksissa.

Mikä tulos  Pillerit eivät estäneet syöpää tai sepelvaltimotautia. Tutkimus keskeytettiin etuajassa yllättävien haittojen takia. Beetakaroteeni lisäsi syöpien määrää ja melkein kaksinkertaisti sydäntautivaaran. E-vitamiinia syöneiden miesten kuolemat aivoverenvuotoihin puolestaan lisääntyivät. Myöhemmin on selvinnyt, että ongelmat häviävät muutamassa vuodessa pillerien käytön lopettamisesta. Havainto viittaa siihen, että vitamiinien haitat kytkeytyvät sairauksien loppuvaiheeseen.

– Mitä vaikutti  Beetakaroteeni poistettiin Suomessa myytävistä apteekin monivitamiinivalmisteista. Suomalaiset kuluttajat hylkäsivät vitamiinipillerit - ainakin hetkeksi.

Miten jatkuu  Setti-tutkimus on poikinut monta jatkotutkimusta ja väitöskirjaa. Sen tulokset synnyttivät myös yhden uuden hypoteesin. Suurissa hoitokokeissa selvitetään parhaillaan, ehkäisevätkö E-vitamiini ja seleeni eturauhassyöpää.

 

Lisää huteja luvassa

Antioksidanttihypoteesi ei ole ensimmäinen eikä varmasti viimeinen tieteen harharetki, uskoo professori Antti Aro. Tuorein tapaus kurkistelee jo nurkan takaa.

Aro tarkoittaa veressä kiertävää aminohappoa homokysteiiniä, joka on joidenkin tutkijoiden mielestä jopa kolesteroliin verrattava löytö. Väestötutkimusten mukaan veren suuri homokysteiinipitoisuus kytkeytyy suurentuneeseen sepelvaltimotaudin ja muiden valtimosairauksien vaaraan. Vielä ei ole varmaa, aiheuttaako homokysteiini sairauksia vai onko se vain niiden seuraus. Suurten hoitokokeiden tuloksia odotellaan.

Vaikka asia on kesken, markkinavoimat ovat jo heränneet. Suomessakin kaupitellaan muun muassa erikoiskivennäisvettä, jonka foolihappo ja muut B-vitamiinit laskevat homokysteiinin määrää. Eräät epidemiologit ovat myös kiirehtineet laskemaan, kuinka monta ennenaikaista kuolemaa voitaisiin estää, jos ruokaan lisättäisiin foolihappoa.

– Homokysteiini näyttää olevan antioksidanttihypoteesin toisinto, Aro sanoo. Ensi tietojen perusteella hoitokokeissa vedetään vesiperä. Foolihappo ei suojaa ainakaan aivohalvaukselta. – On vähintäänkin kyseenalaista, hyötyykö terve ihminen vitamiinilisistä.

Tulevaisuuden työelämässä menestyy ihminen, joka on opetellut oppimaan uutta nopeasti. Kuva: iStock

Kannattaa ryhtyä oman elämänsäi futurologiksi, sillä työ menee uusiksi muutaman vuoden välein.

Maailma muuttuu, vakuuttaa tulevaisuudentutkija, Fast Future Research -ajatushautomon johtaja Rohit Talwar. Elinikä pitenee, työvuodet lisääntyvät. Tiede ja teknologia muuttavat teollisuutta ja työtehtäviä. Ammatteja katoaa ja uusia syntyy.

– Kun nämä tekijät yhdistetään, on järjellistä väittää, että tulevaisuudessa työ tai ura voi kestää 7–10 vuotta, ennen kuin pitää vaihtaa uuteen. 50–70 vuoden aikana ihmisellä siis ehtii olla 6–7 ammattia, Talwar laskee.

Ole valpas

Millaisia taitoja parikymppisen sitten kannattaisi opetella, jotta hän olisi kuumaa kamaa tulevaisuuden työmarkkinoilla?

– Sellaisia, joiden avulla hän kykenee hankkimaan jatkuvasti uutta tietoa ja omaksumaan erilaisia rooleja ja uria, Talwar painottaa.

– Esimerkiksi jonkin tietyn ohjelmointikielen, kuten Javan tai C++:n, taitaminen voi olla nyt tärkeää, mutta ne korvautuvat moneen kertaan vuoteen 2030 mennessä. Samalla tavoin uusimpien biokemiallisten tutkimusmenetelmien osaaminen on nyt hottia, mutta nekin muuttuvat moneen kertaan 20 vuodessa, Talwar selittää.

Siksi onkin olennaista opetella oppimista, nopeita sisäistämistekniikoita ja luovaa ongelmanratkaisua. – Pitää myös opetella sietämään tai "hallitsemaan" mutkikkaita tilanteita ja tekemään epävarmojakin päätöksiä. Myös tiimityö ja oman terveyden hallinta ovat tärkeitä, Talwar listaa.

– Näiden taitojen opettelua pitäisi painottaa niin koululaisille kuin viisikymppisille, hän huomauttaa. Elinikäinen oppiminen on olennaista, jos aikoo elää pitkään.

Jokaisen olisikin syytä ryhtyä oman elämänsä futurologiksi.

– Ehkä tärkeintä on, että jokaista ihmistä opetetaan tarkkailemaan horisonttia, puntaroimaan orastavia ilmiöitä, ideoita ja merkkejä siitä, mikä on muuttumassa, ja käyttämään tätä näkemystä oman tulevaisuutensa suunnitteluun ja ohjaamiseen, Talwar pohtii.

Oppiminenkin muuttuu

Rohit Talwar muistuttaa, että ihmisen tapa ja kyky oppia kehittyy. Samoin tekee ymmärryksemme aivoista ja tekijöistä, jotka vauhdittavat tai jarruttavat oppimista.

– Joillekin sosiaalinen media voi olla väkevä väline uuden tiedon sisäistämiseen, toisille taas kokemukseen nojaava tapa voi olla tehokkaampi, Talwar sanoo. Ihmisellä on monenlaista älyä, mikä mahdollistaa yksilölliset oppimispolut. Uskon, että oikealla tavalla käytetyt simulaatiot ja oppimistekniikat voivat nopeuttaa olennaisten tietojen ja taitojen omaksumista.

– Toisaalta olen huolissani siitä, että ihmisten kyky keskittyä yhteen asiaan heikkenee ja jokaisella tuntuu olevan kiire. Nopeampi ei aina tarkoita parempaa.

Talwarin mukaan nyt täytyykin olla tarkkana, että uusilla menetelmillä päästään yhtä syvään ja laadukkaaseen oppimiseen kuin aiemmin.

– Kukaan ei halua, että lentokoneinsinöörit hoitaisivat koko koulutuksensa Twitterin välityksellä, Talwar sanoo. – Ja ainakin minä haluan olla varma, että sydänkirurgini on paitsi käyttänyt paljon aikaa opiskeluun myös harjoitellut leikkaamista oikeilla kudoksilla, ennen kuin hän avaa minun rintalastani!

Elinikä venymässä yli sataan

Väkevimpiä tulevaisuutta muovaavia seikkoja on se, että ihmiset elävät entistä pidempään.

– Kehittyneissä maissa keskimääräinen eliniän odote kasvaa 40–50 päivää vuodessa. Useimmissa teollisuusmaissa nopeimmin kasvaa yli kahdeksankymppisten joukko, Rohit Talwar toteaa.

– Joidenkin väestöennusteiden mukaan alle viisikymppiset elävät 90 prosentin todennäköisyydellä satavuotiaiksi tai yli. Ja lapsemme elävät 90 prosentin todennäköisyydellä 120-vuotiaiksi, hän jatkaa.

Tämä tarkoittaa Talwarin mukaan sitä, että ihmisten pitää työskennellä 70-, 80- tai jopa 90-vuotiaiksi, mikäli aikovat elättää itsensä. – Puhumme siis 50–70 vuoden pituisesta työurasta, hän kiteyttää.

– Tiedämme, että nykyeläkkeet eivät tule kestämään – nehän on yleensä suunniteltu niin, että ihmiset eläköityvät 65-vuotiaina ja elävät sen jälkeen ehkä 5–10 vuotta. Nykyisillä järjestelmillä ei yksinkertaisesti ole varaa maksaa eläkettä, joka jatkuu 20–40 vuotta työnteon lopettamisen jälkeen.

 

10 globaalia muutosvoimaa

 • väestömuutokset
 • talouden epävakaus
 • politiikan mutkistuminen
 • markkinoiden globaalistuminen
 • tieteen ja teknologian vaikutuksen lisääntyminen
 • osaamisen ja koulutuksen uudistuminen
 • sähköisen median voittokulku
 • yhteiskunnallinen muutos
 • luonnonvarojen ehtyminen

10 orastavaa ammattia

 • kehonosien valmistaja
 • lisämuistikirurgi
 • seniori-iän wellnessasiantuntija
 • uusien tieteiden eetikko
 • nanohoitaja
 • avaruuslentoemäntä
 • vertikaaliviljelijä
 • ilmastonkääntäjä
 • virtuaalilakimies
 • digisiivooja

Lähde: Rohit Talwar, The shape of jobs to come, Fast Future 2010.
Futurologi Talwarin Fast Future Research laati tutkimuksen tulevaisuuden ammateista Britannian hallituksen tilauksesta.

Ikihitti: sairaanhoitaja

2010-luvun nopeimmin kasvavista ammateista kolmasosa kytkeytyy terveydenhoitoon, mikä heijastaa väestön ikääntymistä, arvioi Yhdysvaltain työministeriö 2012.

Eurostatin väestöskenaarion mukaan vuonna 2030 EU:n väestöstä neljännes on yli 65-vuotiaita. Suomen väestöllinen huoltosuhde, työllisten määrä verrattuna työvoiman ulkopuolisiin, on samassa laskelmassa tuolloin EU-maiden epäedullisin.

Kirsi Heikkinen on Tiede-lehden toimittaja.

Julkaistu Tiede-lehdessä 3/2012

getalife.fi 

Maailman ensimmäisellä tulevaisuuden työelämän simulaatiolla voit kokeilla opiskelu- ja elämänvalintojen mahdollisia seurauksia parinkymmenen vuoden aikajänteellä. Toteuttaja: Tulevaisuuden tutkimuskeskus Turun yliopistossa yhteistyökumppaneineen. 

Avoimet työpaikat 2032

Tämänkaltaisia töitä visioi brittiläinen tulevaisuudentutkija Rohit Talwar.

 

Wanted:

Virtuaalimarkkinoja!

Myy itsesi meille, heti.
U know what 2 do. Shop&Sell Inc.

 

3D-velhot

Me Wizarsissa teemme tajunnanräjäyttävää viihdettä koko pallomme tallaajille. Kehitämme nyt uutta reality-virtuaalipeliä, ja joukostamme puuttuu kaltaisemme hullu ja hauska hologrammisti sekä hauska ja hullu avatar-stylisti Jos tunnistat itsesi ja haluat meille hommiin, osallistu hakuroolipeliin ww3.wizars.com
Jos kysyttävää, @kuikka

 

Sinä sähköinen seniori, tule

digisiivoojaksi

Muistatko vielä Windowsin, Androidin tai iOSin? Jos, niin tarvitsemme sinua!
Tarjoamme yrityksille ja yksityisille retrodatan seulomis- ja päivityspalvelua, ja kysyntä on ylittänyt huikemmatkin odotuksemme. Haemme siis tiedostosekamelskaa pelkäämättömiä datakaivajia ja retrokoodareita Asiakkaidemme muinaisten kuva- ja tekstitiedostojen läpikäymiseen.
ww3.datadiggers.com

 

Impi Space Tours
vie vuosittain tuhansia turisteja avaruuteen.
Retkiohjelmaamme kuuluvat painottomuuslennot, kuukamarakävelyt sekä avaruusasemavierailut.
Jos olet sosiaalinen, monikielinen, energinen, palveluhenkinen ja tahtoisit taivaallisen työn, tule meille

avaruusmatkaoppaaksi!

Matkaan pääset heti seuraavalla lennollamme, joka laukaistaan Lapista 13.4.2032.
Ota siis kiireesti meihin yhteyttä:
@impispacetours.ella tai ww3.impispacetoursrekry.com

 

Jatkuva pula pätevistä
robottimekaanikoista.
ww3.fixarobo.com

 

Global Climate Crisis Management GCCM Inc
ratkoo ilmastonmuutoksen aiheuttamia paikallisia kriisejä Maan joka kolkalla.
Toimeksiantojen lisääntyessä tarvitsemme palvelukseemme

mikroilmastonkääntäjiä

Edellytämme ilmastonmuokkauksen ja hiilidioksidivarastoinnin uusimpien menetelmien erinomaista hallintaa. Tarjoamme ison talon edut ja vakituisen työn.
Hae: ww3.GCCMrekry.com

 

Pohjois-Euroopan sairaanhoitopiiri
North European Hospital District NEHD pitää huolta 80-miljoonaisen väestönsä terveydestä. Etsimme nyt osaavia

Sairaanhoitajia
Avoimia virkoja 156. Gerontologiaan erikoistuneet etusijalla.

Kyborgiaan erikoistuneita kirurgeja
Avoimia virkoja 31, joista 20 muisti-implanttien istuttajille.

Etälääketieteen erikoislääkäreitä
Avoimia virkoja 42.

Elinkorjaajia
Avoimia paikkoja 51. Edellytyksenä kantasoluteknikon ja/tai biosiirrelaborantin tutkinto.

Virtuaaliterapeutteja
Avoimia virkoja 28.

Lisätietoja ja haastattelurobotti ww3.nehdrekry.com

 

Etsimme vapaaehtoisia

likaajia

Euroopan terveydenedistämisorganisaation ja BeWell Pharmaceutics -yhtiön hankkeeseen, joka testaa julkisille paikoille levitettyjen hyötymikrobien tehokkuutta sairauksien ehkäisyssä.
ww3.likaonterveydeksi.org

 

Meissä on itua!™
Urbaanifarmarit tuottavat lähiruokaa puistoissa ja kerrostaloissa.
Viljelemme kattoja, parvekkeita ja seiniä. Vapaasti seisovia pystyporraspalstojamme voi asentaa mihin tahansa ulkotilaan.

Etsimme uusia

vertikaaliviljelijöitä

vihreään joukkoomme. Toimimme sovelletulla franchising-periaatteella: saat meiltä lisenssiä vastaan hyvän maineen, brändinmukaiset vesiviljelyalustat ja seiniin/katoille kiinnitettävät pystypeltopalstarakenteet pystytys- ja viljelyohjeineen. Viljelykasvit voit valita makusi mukaan. Sadon – ja sen myynnistä koituvan rahan – korjaat sinä!
Lue lisää ja ilmoittaudu ww3.urbaanifarmarit.org, someyhteisö: @urbaanifarmarinet

Uutuus
Laajennamme valikoimaamme ravintokasveista hiilidioksidinieluihin, joista peritään asiakkailta hiilidioksidijalanjäljen pienennysvastiketta. Jos haluat erikoistua mikroilmastotekoihin, osallistu online-infotilaisuuteemme ww3.urbaanifarmarit.org

 

Finnaerotropolis BusinessWorld
Businessmaailmamme sisältää Helsingin Metropolin lentokentän lisäksi 15 hotellia, neljä elokuvateatteria, kolme lääkäriasemaa, viisi hyperostoskeskusta, 160 toimistoa, kolme toimistohotellia, kylpylän, uimahallin, hiihtoputken, hevostallin ja sisägolfkentän.
Palkkaamme kunnossapitoyksikköömme tehokkaita

pandemianehkäisyyn

perehtyneitä siivoojia (vuorotyö)

sekä liikennevirtahallintaan järjestelmällisiä

logistikkoja

Klikkaa: ww3.finnaerotropolis.fi

 

Bioverstas
Valmistamme eksoluurankoja, vaihtoelimiä ja kehonosia. Hittituotteitamme ovat kantasoluista kasvatetut maksat sekä orgaaniset polvinivelet ja -kierukat.
Haemme nyt raajapajallemme

uusiokäden kasvatukseen erikoistunutta molekyylibiologia

Osaat erilaistaa ja kasvattaa kantasoluista koko yläraajan olkavarresta sormenpäihin. Viljelemäsi luut ja lihakset ovat lujia ja vahvoja mutta valmistamasi ihokudos kimmoisaa ja joustavaa. Tule ja näytä taitosi laboratoriossamme.
Näyttökokeet 10.3.2032 klo 12, osoitetiedot ja tulo-ohjeet sovelluksella gps.bioverstas

Kevään ihme pilkottaa pienissä sanoissa.

Talven jäljiltä väritön maisema herää eloon, kun iloista vihreää pilkistelee esiin joka puolelta.

Tätä kasvun ihmettä on aina odotettu hartaasti, ja monille ensimmäisille kevään merkeille on annettu oma erityinen nimityksensä, joka ei viittaa mihinkään tiettyyn kasvilajiin vaan nimenomaan siihen, että kysymys on uuden kasvun alusta.

Kasvin, lehden tai kukan aihetta merkitsevä silmu on johdos ikivanhaan perintösanastoon kuuluvasta silmä-sanasta. Myös kantasanaa silmä tai tämän johdosta silmikko on aiemmin käytetty silmun merkityksessä.

Norkko on ilmeisesti samaa juurta kuin karjalan vuotamista tai tippumista merkitsevä verbi ńorkkuo. Myös suomen valumista tarkoittava norua kuulunee samaan yhteyteen. Rennosti roikkuvat norkot näyttävät valuvan oksilta alas.

Lehtipuun norkkoa tai silmua merkitsevällä urpa-sanalla on laajalti vastineita itämerensuomalaisissa sukukielissä, eikä sille tunneta mitään uskottavaa lainaselitystä. Näin ollen sen täytyy katsoa kuuluvan vanhaan perintösanastoon.

Nykysuomalaisille tutumpi urpu on urpa-sanan johdos, ja samaa juurta on myös urpuja syövän linnun nimitys urpiainen.

Urpa-sanan tapaan myös vesa on kantasuomalaista perua, koskapa sana tunnetaan kaikissa lähisukukielissä.

Taimi-sanaa on joskus arveltu balttilaiseksi lainaksi, mutta todennäköisempää on, että se on kielen omista aineksista muodostettu johdos. Samaa juurta ovat myös taipua- ja taittaa-verbit.

Itu on johdos itää-verbistä, joka on ikivanha indoeurooppalainen laina. Oras puolestaan on johdos piikkiä tai piikkimäistä työkalua merkitsevästä indoiranilaisesta lainasanasta ora. Verso on myös selitetty hyvin vanhaksi indoiranilaiseksi lainaksi.

On mahdollista, että maanviljelytaitojen oppiminen indoeurooppalaisilta naapureilta on innoittanut lainaamaan myös viljakasvien alkuihin viittaavia sanoja.

Kevään kukkiva airut on leskenlehti. Vertauskuvallinen nimi johtuu siitä, että kasvi kukkii suojattomana ilman lehdistöä, joka nousee esiin vasta kukkimisen jälkeen. Vaatimattomasta ulkonäöstä huolimatta leskenlehden ilmestyminen on pantu visusti merkille, ja sille on kansankielessä kymmeniä eri nimityksiä. Yksi tunnetuimmista on yskäruoho, joka kertoo, että vanha kansa on valmistanut kasvista rohtoja etenkin hengitysteiden tauteihin.

Kaisa Häkkinen on suomen kielen emeritaprofessori Turun yliopistossa.

Julkaistu Tiede-lehdessä 5/2018