Jos Suomenlahden kuuluisin aarrelaiva Vrouw Maria nostetaan merenpohjasta, sitä uhkaa rikkihappo, joka oli jo koitua Ruotsin Vasa-laivan kohtaloksi.


sitä uhkaa rikkihappo, joka oli jo koitua Ruotsin Vasa-laivan kohtaloksi.
Lokakuun kolmannen päivän iltana vuonna 1771 meri myrskyää. Kaksimastoinen purjealus Vrouw Maria heittelehtii Itämeressä matkalla Pietariin.

Yhtäkkiä jysähtää. Laiva iskeytyy karille. Se irtoaa aallokossa mutta törmää pian uudelleen. Peräsin tuhoutuu.
Seuraavat päivät miehistö taistelee kauppalaivan uppoamista vastaan. Päivät pumpataan vettä pois, yöt levätään luodolla.

Neljäntenä päivänä kahvipavut tukkivat pumpun.

Miehistö ryhtyy pelastamaan kallista lastia: Venäjän keisarinnan Katariina Suuren Hollannista ostamia tauluja ja muita arvoesineitä, tynnyrillisiä hopeaa ja indigoväriä.

Lokakuun yhdeksäntenä päivänä miehistön soutaessa paikalle laiva on kadonnut.


Hylystä puupala tutkittavaksi

Elokuussa 2007 lahosieniä Helsingin yliopistossa tutkiva mikrobiologi Kari Steffen saa vesiastiassa palan Vrouw Marian hylkypuuta. Se on peräisin Museoviraston pari päivää aiemmin tekemältä tarkastusmatkalta. Sukeltajat nostivat irtonaisen puunkappaleen hylyn kannelta.

Tarkoituksena on selvittää, miten haurasta puu on. Monien mielestä laiva pitäisi nostaa museoon näytteille, kaikkien ihailtavaksi.

- Ensin pitää tietää, miten aluksen rakenne kestää nostamisen. Sitten täytyy miettiä keinot sen konservoimiseksi, Steffen sanoo.

Merissä hylkyjä hajottavat muun muassa laivamadot, simpukat, jotka syövät vedenalaiseen puuhun tunneleita. Itämeren eteläosissa ne tuhoavat hylkypuun nopeasti.

- Vrouw Marian näytteestä niitä ei röntgentutkimuksissa onneksi löytynyt, kertoo hylkypuun kunnosta pro graduaan tekevä meribiologi Veijo Kinnunen Helsingin yliopistosta.
Näyte, mäntyinen pala, vaikuttaa säilyneen aika hyvin. Se antaa kuitenkin vain viitteitä laivan tammirungosta, jota pitää vielä tutkia erikseen.

- Mikroskoopilla puun pinnalla näkyy sienirihmastoa ja bakteereita, Kinnunen kuvailee. - Arviolta viiden millimetrin kerros on erittäin hajonnutta puuainesta. Syvemmällä puu on melko hyväkuntoista, joskin eriasteisia hajoamisjälkiä löytyy sieltäkin.

Itämeren Suomen-rannikko on hylkyjen aarreaitta. Karikkojen ja luotojen keskelle on päättänyt matkansa moni laiva, mutta hajoaminen on hidasta.

Olot ovat epäsuotuisat laivamatojen lisäksi myös hajottajamikrobeille.

- Happea on vähän. Lisäksi vesi on liian kylmää ja suolaista, selittää Kari Steffen.
Se on ollut Vrouw Marian onni.


Koskematta yli 200 vuotta

Uppoamisen jälkeen Vrouw Maria uinuu yli kaksisataa vuotta koskemattomana meren pohjassa. Vuosien varrella sitä etsivät sekä harrastajasukeltajat että Museovirasto.

Kesäkuussa 1999 Pro Vrouw Maria -yhdistys paikantaa aarrelaivan Nauvon Trunsjön vesiltä.

- Mastojen alimmat osat olivat vielä pystyssä, etenimme niitä pitkin, kuvailee Museoviraston meriarkeologi Minna Leino sukellustaan hylylle vuosi sen löytymisen jälkeen. - Tunsin pohjapiirroksen tarkasti etukäteen, mutta mittakaava oli mielessäni täysin väärä. Alus oli liikuttavan pieni ja kaunis.

Vrouw Maria on 26 metriä pitkä. Nykyiset matkustaja- ja rahtilaivat saattavat olla mitaltaan kymmenkertaisia.
Hylyn turvaamiseksi Museovirasto kartoittaa Merentutkimuslaitoksen kanssa sen ympäristön Moss-projektissa vuosina 2001-2004.

- Ahtojäät ovat hajottaneet hylkyjä jopa 20 metrin syvyydessä, Leino selittää. - Myös vesiliikenne voi aiheuttaa vahinkoa.

Tutkijoiden helpotukseksi hylyn ympäristö 41 metrin syvyydessä merenpohjassa on rauhallinen. Vuonna 2000 muodostettu halkaisijaltaan 1,5 kilometrin suoja-alue estää sukellustoiminnan ja alusten ankkuroinnin alueella. Merivartiosto valvoo aluetta kameroilla.

Hylky ei kuitenkaan ole turvassa. Mikrobit nakertavat sen pintaa.


Museo ei välttämättä suojaa

Eipä arvannut mikrobiologi Kari Steffen koltiaisiässä, että pääsee vielä jonain päivänä tutkimaan Vrouw Mariaa ja Egyptin faraoiden hautoja. - Sienet, aarrelaivat ja Egypti ovat kiehtoneet jo pikkupojasta lähtien. Minulla on pyramidisyndrooma, hän naurahtaa.
Kivikään ei välty mikrobien hyökkäykseltä


Viikin biokeskuksen pimeähuoneessa tietokoneen kuvaruudulla näkyy hehkuvia viivoja. Helsingin yliopiston tutkija, mikrobiologi Leone Montonen on niistä innoissaan. Ne ovat agaroosigeelin dna-juovia, jotka paljastavat, millaisia arkkeja muinaisen egyptiläisen sarkofagin kivessä elelee.

Montonen oli toukokuussa kollegansa Kari Steffenin mukana kiertämässä Egyptin museoita. Tutkijaa kiinnostavat erityisesti kiviesineitä hajottavat mikrobit: bakteereita muistuttavat arkit sekä syanobakteerit eli sinilevät. Ne tuottavat happoja ja liuottavat kiven mineraaleja ravinnokseen.

Rapautumisen alettua epätasaiselle kivipinnalle kiinnittyy myös muita bakteereita ja mikros¬kooppisia sieniä, jotka edistävät tuhoutumista.

Kosteus murtaa kiven

Kosteus nopeuttaa kiven hajoamista, sillä se auttaa mikrobeja kasvamaan.
Maahan yhteydessä oleva kivi, kuten rakennuksen kivijalka, on suurimmassa vaarassa. Vesi nousee maasta kapillaarisesti ja tuo samalla hajottajamikrobit paikalle.

- Vielä suurempia uhkia ovat kuitenkin kivijalkaan pissaavat koirat, koska ne tuovat mikrobeille kosteuden lisäksi typpeä ja ravinteita, Montonen hymähtää.

Egyptin pyramideissa ja muissa suosituissa turistikohteissa kosteutta syntyy runsaasti ihmisten hengityksestä. Turistimassa vaurioittaa myös mekaanisesti ja tuo kiveä koskettelemalla ravintoa mikrobeille.

Montosen mielestä Egyptissä pitäisikin kiireesti tutkia, miten arvokkaat rakennukset ja esineet saadaan pelastetuksi.

Kun saadaan kiveä hajottavat mikrobilajit selville, joskus yksinkertainenkin konsti voi tepsiä.

Esimerkiksi Roomassa tunnistettiin katakombeja kiusaavat syanobakteerit. Yhteyttävinä eliöinä ne viihtyivät lamppujen läheisyydessä. Bakteerien kasvu pystyttiin estämään vihreää valoa tuottavilla lampuilla, joiden aallonpituus ei sovellu yhteyttämiseen (ks. Miksi kasvit ovat nimenomaan vihreitä? sivulla 17 artikkelissa Kasvi osaa yhteyttää, insinööri yrittää, Tiede 5/2007).


Robert Blanchetteen

Meressä puu säilyy pidempään

Hylkypuun pinnalle muodostuu merenpohjassa erilaisten mikrobien yhteisö, biofilmi. Se on ohut, puun pintaan tiukasti kiinnittynyt kalvo.

Biofilmissä mikrobit tuottavat päälleen limakerroksen, joka suojaa niitä ympäristön muutoksilta. Sen turvin ne saavat rauhassa hajottaa puuta. (Biofilmejä muodostavat myös ihmisen taudinaiheuttajat: ks. Turvat tukkoon, bakteerit!, Tiede 9/2007, s. 32-33.)

Lahottajasienet lahottavat puun maanpinnalla, mutta merenpohjan hidasta, hapetonta hajoamisprosessia ei vielä tunneta tarkasti.

- Näyttäisi siltä, että selluloosaa syövät katkolahosienet ovat keskeisiä, Steffen toteaa.  - Niitä auttavat bakteerit ja arkit. Katkolahosienten on todettu jatkavan hylkyjen hajottamista myös noston jälkeen.

Kun hylkypuu nostetaan, lahoaminen kiihtyy, jollei sienten toimintaa estetä. Nyt nimittäin myös valko- ja ruskolahosienet pääsevät iskemään. Valkolahosienet hajottavat puukuitujen sidosainetta ligniiniä, jolloin jäljelle jää vain valkoinen selluloosa. Ruskolahosienet puolestaan syövät selluloosaa, ja silloin puu ruskettuu.

- Jos Vrouw Maria ei olisi koskaan uponnut, se olisi jo aikaa sitten hajonnut, toteaa Veijo Kinnunen.

- Hyvissä, kuivissa oloissa puu säilyy pitkään maan päälläkin, muistuttaa toisaalta Kari Steffen. - Esimerkiksi Kheopsin laiva on yli 4 500 vuotta vanha. Se löydettiin pyramidin vierestä osina, hiekkaan haudattuna. Oli onni, että se löydettiin vasta vuonna 1954, jolloin se osattiin museoida.

Maan päällä on säilynyt vanhoja laivoja vähän myös siksi, että ne tuhotaan. Aiemmin laivoja ja jopa muumioita käytettiin polttoaineina.


Aarrelaivalla olisi monta ottajaa

Kaikessa hiljaisuudessa meren pohjassa makaava Vrouw Maria saa vuonna 1999 löytymisensä jälkeen aikaan ärhäkän metelin.

Löytäjien mielestä heillä on omistusoikeus hylkyyn. Asiaa puidaan oikeudessa moneen otteeseen. Marraskuussa 2005 hovioikeus hylkää sukeltajien valitukset. Hylyn tulevaisuus on Museoviraston harteilla.

Oikeuskiistan ansiosta Vrouw Mariasta on tullut kuuluisa. Aluksen ja arvokkaan lastin kohtaloa pohditaan eduskunnassa. Nostaminen maksaisi arviolta 40 miljoonaa euroa.
Mikä arkki


Arkit näyttävät bakteereilta mutta ovat kemiallisesti erilaisia. Ne muodostavat eliökunnan kolmannen pääryhmän bakteerien ja aitotumaisten rinnalla. Monet arkit viihtyvät äärioloissa, kuten hyvin suolaisessa tai happamassa ympäristössä.


Sergei Lavrov


Rikkihappo syövyttää hylkypuun

Uponneiden laivojen suurimpiin uhkiin kuuluvat rikki ja rauta. Merivedessä on runsaasti rikkiyhdistettä, sulfaattia, jota bakteerit hapettomassa merenpohjassa pelkistävät rikkivedyksi. Rikkivety imeytyy hylkypuun huokosiin ja reagoi ruostuvan raudan kanssa. Syntyy rikin ja raudan yhdistettä, rautasulfidia, joka on mustaa. Kun sitä muodostuu paljon, puu tummuu.

Näin on käynyt myös Vrouw Marialle. - Hylkypuu oli päältä ja sisältä mustia juovia täynnä, kuvailee Kari Steffen.
Tummuminen ei sinänsä ole vaarallista, mutta se kertoo puussa olevan rikkiyhdistettä, joka voi aiheuttaa paljon pahempaa, jos hylky nostetaan ja sitä aletaan säilyttää hapekkaassa ympäristössä. Juuri tämä oli koitua vuonna 1628 uponneen ruotsalaisen Vasa-laivan kohtaloksi.

Merenpohjassa Vasan yli 9 000 ruosteista rautanaulaa olivat edistäneet rikkiyhdisteiden muodostumista puussa. Vuonna 1961 sotalaiva nostettiin merestä ja entisöitiin polyetyleeniglykolilla, joka on hygroskooppista eli vetää kosteutta puoleensa.

Kosteassa, hapen ja bakteerien vaikutuksesta rikkiyhdisteet alkoivat muuttua syövyttäväksi rikkihapoksi.
Kuraattorit havaitsivat ilmiön kesällä 2000, kun laivan tammipinnalle alkoi saostua sulfaattisuoloja. Reaktiota kiihdyttivät sateinen kesä ja turistimassan tuoma hengityskosteus. Museoon hankittiin uusi ilmastointiyksikkö.

Ongelma oli kuitenkin paljon suurempi. Nature-lehdessä vuonna 2002 julkaistun tutkimuksen mukaan Vasa-laivaan on kertynyt rannikon sulfaattipitoisesta vedestä niin paljon rikkiä, että prosessi voisi tuottaa viisi tonnia rikkihappoa. Määrä syövyttäisi puusolukon ja romahduttaisi laivan.

Aikojen mittaan ongelmaan on kokeiltu monia konsteja. Alusta on toistuvasti neutraloitu.  Lupaavin keino on happamoitumista kiihdyttävien rautaionien hävittäminen. Rauta muutetaan kemiallisesti reagoimattomaan muotoon ja huuhdellaan pois.

Rikkiongelmasta kärsivät myös muut merestä nostetut laivat, kuten englantilainen yli 460 vuotta vanha sotalaiva Mary Rose. Kymmenessä vuodessa neutralointiin on kulunut 2 500 kiloa natriumbikarbonaattia eli ruokasoodaa. Arviolta alle kolmannes rikistä on neutraloitunut.


Lujuus selville ultraäänellä

Kari Steffen lähettää elokuussa 2007 Vrouw Marian hylkypuuta myös Helsingin yliopiston fysiikan laitoksen professorille Edward Hæggströmille, joka tutkii puun lujuutta ultraäänilaitteella. Menetelmää käytetään yleisesti teräs-, puu- ja paperiteollisuuden laadunvalvonnassa.

- Ultraääni tunkeutuu puun sisään rikkomatta sitä ja antaa numeeriset lujuusarvot tiheydelle, elastisuudelle ja vahvuudelle, Hæggström selittää. - Niiden avulla tietokone osaa laskea, mitä puu kestää.

Tietokoneen ruudulla päästään taivuttamaan hylkypuuta ja kokeilemaan aluksen piirrosmallin nostamista.

- Tietokonesimulaation jälkeen aluksesta voidaan tehdä vastaavan vahvuinen pienoismalli. Sen avulla voi tutkia mahdollisen noston onnistumista.


Kuivilla säilytys olisi työlästä

Suomen merimuseon konservaattoria Ulla Klemelää naurattaa, kun kysyn hänen mielipidettään Vrouw Marian nostamisesta. Suora vastaus jää saamatta.

- Jos hylky nostetaan, päätöksen tekevien tulee tiedostaa, että kyseessä on loputon projekti. Aluksen säilyminen pitää taata jatkuvilla toimenpiteillä ja seurannalla. Ja siihen tarvitaan varoja, Klemelä painottaa.

Jollei rauta- ja rikkisuoloja saada pois, hylyn kuntoa museossa ei voida taata hyvissäkään oloissa.
Pienten museoesineiden konservointi on huomattavasti helpompaa. Ne voidaan tarvittaessa jopa säilyttää täysin kuivassa, ilmatiiviissä kammiossa.

- Ison esineen, kuten laivan, muodon säilymistä ja kestävyyttä pitää tutkia jatkuvasti, Klemelä sanoo. - Vasa-laiva on hyvä esimerkki. Laivaa ei konservoida kerralla.

Kari Steffen ei toistaiseksi innostu nostoajatuksesta, vaikka laiva sen luultavasti kestäisikin.

- Vrouw Maria on liian arvokas ja liian hyvin säilynyt, että se kannattaisi nostaa. Ensin pitää löytää hyvät keinot sen säilyttämiseksi.


Sittenkin ylös venäläisrahoilla?

Noston mahdollisuus on kuitenkin niin hykerryttävä aihe, että mediat odottavat uutta käännettä kärsimättömästi.
Lokakuussa uutisoitiin Suomen ja Venäjän ulkoministerien sopineen, että Vrouw Maria nostetaan venäläisen Metropol Groupin rahoituksella. Siitä on tarkoitus entisöidä kelluva museo, jota voidaan hinata satamasta toiseen.

Myöhemmin paljastui, että uutinen oli liioiteltu. Nostosta ei ole vielä sovittu, mutta yhteistyötä jatketaan asiantuntijatasolla.

Toinen ankka lennähti maaliskuun alussa. Yle-uutiset kertoi: "Aarrelaiva Vrouw Marian hylky voitaisiin tutkijoiden mukaan nostaa ja museoida. Juuri valmistuneiden ultraääni- ja röntgentutkimusten mukaan hylky on yllättävän hyvässä kunnossa."

Uutisen tekijät innostuivat liikaa. Tutkimukset ovat yhä kesken, ja mainitut tulokset ovat alustavia havaintoja puun kunnosta, jollaisiin tämäkin artikkeli viittaa. - Niistä ei vielä voi päätellä hylkyä nostovalmiiksi, Kari Steffen korostaa.


Mari Heikkilä on maatalous- ja metsätieteiden lisensiaatti, mikrobiologi ja Mediuutiset-lehden toimittaja.

Lähteinä on haastateltavien lisäksi käytetty julkaistuja hylkypuun tutkimuksia sekä Helsingin yliopiston mikrobiologian tohtoriassistentin MMT Pauliina Lankisen kanssa käytyä keskustelua.


Netistä lisää:
Suomen merimuseon Vrouw Maria -sivut: www.nba.fi/internat/moss/suomi/vrouwm.html
Video sukelluksesta Vrouw Marian hylylle: www.nba.fi/internat/moss/suomi/vrouwm_v001.html
Tutkielmia Vrouw Mariasta: www.helsinki.fi/merihistoria/vrouwmaria/
Aiheesta aiemmin: Lepää rauhassa, Vrouw Maria, Tiede 4/2002, s. 18-25.

Tulevaisuuden työelämässä menestyy ihminen, joka on opetellut oppimaan uutta nopeasti. Kuva: iStock

Kannattaa ryhtyä oman elämänsäi futurologiksi, sillä työ menee uusiksi muutaman vuoden välein.

Maailma muuttuu, vakuuttaa tulevaisuudentutkija, Fast Future Research -ajatushautomon johtaja Rohit Talwar. Elinikä pitenee, työvuodet lisääntyvät. Tiede ja teknologia muuttavat teollisuutta ja työtehtäviä. Ammatteja katoaa ja uusia syntyy.

– Kun nämä tekijät yhdistetään, on järjellistä väittää, että tulevaisuudessa työ tai ura voi kestää 7–10 vuotta, ennen kuin pitää vaihtaa uuteen. 50–70 vuoden aikana ihmisellä siis ehtii olla 6–7 ammattia, Talwar laskee.

Ole valpas

Millaisia taitoja parikymppisen sitten kannattaisi opetella, jotta hän olisi kuumaa kamaa tulevaisuuden työmarkkinoilla?

– Sellaisia, joiden avulla hän kykenee hankkimaan jatkuvasti uutta tietoa ja omaksumaan erilaisia rooleja ja uria, Talwar painottaa.

– Esimerkiksi jonkin tietyn ohjelmointikielen, kuten Javan tai C++:n, taitaminen voi olla nyt tärkeää, mutta ne korvautuvat moneen kertaan vuoteen 2030 mennessä. Samalla tavoin uusimpien biokemiallisten tutkimusmenetelmien osaaminen on nyt hottia, mutta nekin muuttuvat moneen kertaan 20 vuodessa, Talwar selittää.

Siksi onkin olennaista opetella oppimista, nopeita sisäistämistekniikoita ja luovaa ongelmanratkaisua. – Pitää myös opetella sietämään tai "hallitsemaan" mutkikkaita tilanteita ja tekemään epävarmojakin päätöksiä. Myös tiimityö ja oman terveyden hallinta ovat tärkeitä, Talwar listaa.

– Näiden taitojen opettelua pitäisi painottaa niin koululaisille kuin viisikymppisille, hän huomauttaa. Elinikäinen oppiminen on olennaista, jos aikoo elää pitkään.

Jokaisen olisikin syytä ryhtyä oman elämänsä futurologiksi.

– Ehkä tärkeintä on, että jokaista ihmistä opetetaan tarkkailemaan horisonttia, puntaroimaan orastavia ilmiöitä, ideoita ja merkkejä siitä, mikä on muuttumassa, ja käyttämään tätä näkemystä oman tulevaisuutensa suunnitteluun ja ohjaamiseen, Talwar pohtii.

Oppiminenkin muuttuu

Rohit Talwar muistuttaa, että ihmisen tapa ja kyky oppia kehittyy. Samoin tekee ymmärryksemme aivoista ja tekijöistä, jotka vauhdittavat tai jarruttavat oppimista.

– Joillekin sosiaalinen media voi olla väkevä väline uuden tiedon sisäistämiseen, toisille taas kokemukseen nojaava tapa voi olla tehokkaampi, Talwar sanoo. Ihmisellä on monenlaista älyä, mikä mahdollistaa yksilölliset oppimispolut. Uskon, että oikealla tavalla käytetyt simulaatiot ja oppimistekniikat voivat nopeuttaa olennaisten tietojen ja taitojen omaksumista.

– Toisaalta olen huolissani siitä, että ihmisten kyky keskittyä yhteen asiaan heikkenee ja jokaisella tuntuu olevan kiire. Nopeampi ei aina tarkoita parempaa.

Talwarin mukaan nyt täytyykin olla tarkkana, että uusilla menetelmillä päästään yhtä syvään ja laadukkaaseen oppimiseen kuin aiemmin.

– Kukaan ei halua, että lentokoneinsinöörit hoitaisivat koko koulutuksensa Twitterin välityksellä, Talwar sanoo. – Ja ainakin minä haluan olla varma, että sydänkirurgini on paitsi käyttänyt paljon aikaa opiskeluun myös harjoitellut leikkaamista oikeilla kudoksilla, ennen kuin hän avaa minun rintalastani!

Elinikä venymässä yli sataan

Väkevimpiä tulevaisuutta muovaavia seikkoja on se, että ihmiset elävät entistä pidempään.

– Kehittyneissä maissa keskimääräinen eliniän odote kasvaa 40–50 päivää vuodessa. Useimmissa teollisuusmaissa nopeimmin kasvaa yli kahdeksankymppisten joukko, Rohit Talwar toteaa.

– Joidenkin väestöennusteiden mukaan alle viisikymppiset elävät 90 prosentin todennäköisyydellä satavuotiaiksi tai yli. Ja lapsemme elävät 90 prosentin todennäköisyydellä 120-vuotiaiksi, hän jatkaa.

Tämä tarkoittaa Talwarin mukaan sitä, että ihmisten pitää työskennellä 70-, 80- tai jopa 90-vuotiaiksi, mikäli aikovat elättää itsensä. – Puhumme siis 50–70 vuoden pituisesta työurasta, hän kiteyttää.

– Tiedämme, että nykyeläkkeet eivät tule kestämään – nehän on yleensä suunniteltu niin, että ihmiset eläköityvät 65-vuotiaina ja elävät sen jälkeen ehkä 5–10 vuotta. Nykyisillä järjestelmillä ei yksinkertaisesti ole varaa maksaa eläkettä, joka jatkuu 20–40 vuotta työnteon lopettamisen jälkeen.

 

10 globaalia muutosvoimaa

 • väestömuutokset
 • talouden epävakaus
 • politiikan mutkistuminen
 • markkinoiden globaalistuminen
 • tieteen ja teknologian vaikutuksen lisääntyminen
 • osaamisen ja koulutuksen uudistuminen
 • sähköisen median voittokulku
 • yhteiskunnallinen muutos
 • luonnonvarojen ehtyminen

10 orastavaa ammattia

 • kehonosien valmistaja
 • lisämuistikirurgi
 • seniori-iän wellnessasiantuntija
 • uusien tieteiden eetikko
 • nanohoitaja
 • avaruuslentoemäntä
 • vertikaaliviljelijä
 • ilmastonkääntäjä
 • virtuaalilakimies
 • digisiivooja

Lähde: Rohit Talwar, The shape of jobs to come, Fast Future 2010.
Futurologi Talwarin Fast Future Research laati tutkimuksen tulevaisuuden ammateista Britannian hallituksen tilauksesta.

Ikihitti: sairaanhoitaja

2010-luvun nopeimmin kasvavista ammateista kolmasosa kytkeytyy terveydenhoitoon, mikä heijastaa väestön ikääntymistä, arvioi Yhdysvaltain työministeriö 2012.

Eurostatin väestöskenaarion mukaan vuonna 2030 EU:n väestöstä neljännes on yli 65-vuotiaita. Suomen väestöllinen huoltosuhde, työllisten määrä verrattuna työvoiman ulkopuolisiin, on samassa laskelmassa tuolloin EU-maiden epäedullisin.

Kirsi Heikkinen on Tiede-lehden toimittaja.

Julkaistu Tiede-lehdessä 3/2012

getalife.fi 

Maailman ensimmäisellä tulevaisuuden työelämän simulaatiolla voit kokeilla opiskelu- ja elämänvalintojen mahdollisia seurauksia parinkymmenen vuoden aikajänteellä. Toteuttaja: Tulevaisuuden tutkimuskeskus Turun yliopistossa yhteistyökumppaneineen. 

Avoimet työpaikat 2032

Tämänkaltaisia töitä visioi brittiläinen tulevaisuudentutkija Rohit Talwar.

 

Wanted:

Virtuaalimarkkinoja!

Myy itsesi meille, heti.
U know what 2 do. Shop&Sell Inc.

 

3D-velhot

Me Wizarsissa teemme tajunnanräjäyttävää viihdettä koko pallomme tallaajille. Kehitämme nyt uutta reality-virtuaalipeliä, ja joukostamme puuttuu kaltaisemme hullu ja hauska hologrammisti sekä hauska ja hullu avatar-stylisti Jos tunnistat itsesi ja haluat meille hommiin, osallistu hakuroolipeliin ww3.wizars.com
Jos kysyttävää, @kuikka

 

Sinä sähköinen seniori, tule

digisiivoojaksi

Muistatko vielä Windowsin, Androidin tai iOSin? Jos, niin tarvitsemme sinua!
Tarjoamme yrityksille ja yksityisille retrodatan seulomis- ja päivityspalvelua, ja kysyntä on ylittänyt huikemmatkin odotuksemme. Haemme siis tiedostosekamelskaa pelkäämättömiä datakaivajia ja retrokoodareita Asiakkaidemme muinaisten kuva- ja tekstitiedostojen läpikäymiseen.
ww3.datadiggers.com

 

Impi Space Tours
vie vuosittain tuhansia turisteja avaruuteen.
Retkiohjelmaamme kuuluvat painottomuuslennot, kuukamarakävelyt sekä avaruusasemavierailut.
Jos olet sosiaalinen, monikielinen, energinen, palveluhenkinen ja tahtoisit taivaallisen työn, tule meille

avaruusmatkaoppaaksi!

Matkaan pääset heti seuraavalla lennollamme, joka laukaistaan Lapista 13.4.2032.
Ota siis kiireesti meihin yhteyttä:
@impispacetours.ella tai ww3.impispacetoursrekry.com

 

Jatkuva pula pätevistä
robottimekaanikoista.
ww3.fixarobo.com

 

Global Climate Crisis Management GCCM Inc
ratkoo ilmastonmuutoksen aiheuttamia paikallisia kriisejä Maan joka kolkalla.
Toimeksiantojen lisääntyessä tarvitsemme palvelukseemme

mikroilmastonkääntäjiä

Edellytämme ilmastonmuokkauksen ja hiilidioksidivarastoinnin uusimpien menetelmien erinomaista hallintaa. Tarjoamme ison talon edut ja vakituisen työn.
Hae: ww3.GCCMrekry.com

 

Pohjois-Euroopan sairaanhoitopiiri
North European Hospital District NEHD pitää huolta 80-miljoonaisen väestönsä terveydestä. Etsimme nyt osaavia

Sairaanhoitajia
Avoimia virkoja 156. Gerontologiaan erikoistuneet etusijalla.

Kyborgiaan erikoistuneita kirurgeja
Avoimia virkoja 31, joista 20 muisti-implanttien istuttajille.

Etälääketieteen erikoislääkäreitä
Avoimia virkoja 42.

Elinkorjaajia
Avoimia paikkoja 51. Edellytyksenä kantasoluteknikon ja/tai biosiirrelaborantin tutkinto.

Virtuaaliterapeutteja
Avoimia virkoja 28.

Lisätietoja ja haastattelurobotti ww3.nehdrekry.com

 

Etsimme vapaaehtoisia

likaajia

Euroopan terveydenedistämisorganisaation ja BeWell Pharmaceutics -yhtiön hankkeeseen, joka testaa julkisille paikoille levitettyjen hyötymikrobien tehokkuutta sairauksien ehkäisyssä.
ww3.likaonterveydeksi.org

 

Meissä on itua!™
Urbaanifarmarit tuottavat lähiruokaa puistoissa ja kerrostaloissa.
Viljelemme kattoja, parvekkeita ja seiniä. Vapaasti seisovia pystyporraspalstojamme voi asentaa mihin tahansa ulkotilaan.

Etsimme uusia

vertikaaliviljelijöitä

vihreään joukkoomme. Toimimme sovelletulla franchising-periaatteella: saat meiltä lisenssiä vastaan hyvän maineen, brändinmukaiset vesiviljelyalustat ja seiniin/katoille kiinnitettävät pystypeltopalstarakenteet pystytys- ja viljelyohjeineen. Viljelykasvit voit valita makusi mukaan. Sadon – ja sen myynnistä koituvan rahan – korjaat sinä!
Lue lisää ja ilmoittaudu ww3.urbaanifarmarit.org, someyhteisö: @urbaanifarmarinet

Uutuus
Laajennamme valikoimaamme ravintokasveista hiilidioksidinieluihin, joista peritään asiakkailta hiilidioksidijalanjäljen pienennysvastiketta. Jos haluat erikoistua mikroilmastotekoihin, osallistu online-infotilaisuuteemme ww3.urbaanifarmarit.org

 

Finnaerotropolis BusinessWorld
Businessmaailmamme sisältää Helsingin Metropolin lentokentän lisäksi 15 hotellia, neljä elokuvateatteria, kolme lääkäriasemaa, viisi hyperostoskeskusta, 160 toimistoa, kolme toimistohotellia, kylpylän, uimahallin, hiihtoputken, hevostallin ja sisägolfkentän.
Palkkaamme kunnossapitoyksikköömme tehokkaita

pandemianehkäisyyn

perehtyneitä siivoojia (vuorotyö)

sekä liikennevirtahallintaan järjestelmällisiä

logistikkoja

Klikkaa: ww3.finnaerotropolis.fi

 

Bioverstas
Valmistamme eksoluurankoja, vaihtoelimiä ja kehonosia. Hittituotteitamme ovat kantasoluista kasvatetut maksat sekä orgaaniset polvinivelet ja -kierukat.
Haemme nyt raajapajallemme

uusiokäden kasvatukseen erikoistunutta molekyylibiologia

Osaat erilaistaa ja kasvattaa kantasoluista koko yläraajan olkavarresta sormenpäihin. Viljelemäsi luut ja lihakset ovat lujia ja vahvoja mutta valmistamasi ihokudos kimmoisaa ja joustavaa. Tule ja näytä taitosi laboratoriossamme.
Näyttökokeet 10.3.2032 klo 12, osoitetiedot ja tulo-ohjeet sovelluksella gps.bioverstas

Kevään ihme pilkottaa pienissä sanoissa.

Talven jäljiltä väritön maisema herää eloon, kun iloista vihreää pilkistelee esiin joka puolelta.

Tätä kasvun ihmettä on aina odotettu hartaasti, ja monille ensimmäisille kevään merkeille on annettu oma erityinen nimityksensä, joka ei viittaa mihinkään tiettyyn kasvilajiin vaan nimenomaan siihen, että kysymys on uuden kasvun alusta.

Kasvin, lehden tai kukan aihetta merkitsevä silmu on johdos ikivanhaan perintösanastoon kuuluvasta silmä-sanasta. Myös kantasanaa silmä tai tämän johdosta silmikko on aiemmin käytetty silmun merkityksessä.

Norkko on ilmeisesti samaa juurta kuin karjalan vuotamista tai tippumista merkitsevä verbi ńorkkuo. Myös suomen valumista tarkoittava norua kuulunee samaan yhteyteen. Rennosti roikkuvat norkot näyttävät valuvan oksilta alas.

Lehtipuun norkkoa tai silmua merkitsevällä urpa-sanalla on laajalti vastineita itämerensuomalaisissa sukukielissä, eikä sille tunneta mitään uskottavaa lainaselitystä. Näin ollen sen täytyy katsoa kuuluvan vanhaan perintösanastoon.

Nykysuomalaisille tutumpi urpu on urpa-sanan johdos, ja samaa juurta on myös urpuja syövän linnun nimitys urpiainen.

Urpa-sanan tapaan myös vesa on kantasuomalaista perua, koskapa sana tunnetaan kaikissa lähisukukielissä.

Taimi-sanaa on joskus arveltu balttilaiseksi lainaksi, mutta todennäköisempää on, että se on kielen omista aineksista muodostettu johdos. Samaa juurta ovat myös taipua- ja taittaa-verbit.

Itu on johdos itää-verbistä, joka on ikivanha indoeurooppalainen laina. Oras puolestaan on johdos piikkiä tai piikkimäistä työkalua merkitsevästä indoiranilaisesta lainasanasta ora. Verso on myös selitetty hyvin vanhaksi indoiranilaiseksi lainaksi.

On mahdollista, että maanviljelytaitojen oppiminen indoeurooppalaisilta naapureilta on innoittanut lainaamaan myös viljakasvien alkuihin viittaavia sanoja.

Kevään kukkiva airut on leskenlehti. Vertauskuvallinen nimi johtuu siitä, että kasvi kukkii suojattomana ilman lehdistöä, joka nousee esiin vasta kukkimisen jälkeen. Vaatimattomasta ulkonäöstä huolimatta leskenlehden ilmestyminen on pantu visusti merkille, ja sille on kansankielessä kymmeniä eri nimityksiä. Yksi tunnetuimmista on yskäruoho, joka kertoo, että vanha kansa on valmistanut kasvista rohtoja etenkin hengitysteiden tauteihin.

Kaisa Häkkinen on suomen kielen emeritaprofessori Turun yliopistossa.

Julkaistu Tiede-lehdessä 5/2018