Kesäherkku: bambusta perunaan, hampusta humalaan

Talot, ruoka, vaatteet, lääkkeet, huumeet, paperi… Tänä synteettisten materiaalien aikana ei aina äkkää, miten monessa kasvit ovat mukana – mutta ei meillä muovejakaan olisi ilman muinoin maatunutta kasvikuntaa. 50 tärkeään kasviin kuuluvat tietenkin riisi, ohra, kahvi, oliivi, puuvilla, eukalyptus ja oopiumunikko, mutta puumerkkinsä historiaan ovat painaneet myös kiinankuori, sipuli ja tulppaani. Kiehtova tarina on tuoksuherneelläkin, kiitos Gregor Mendelin.

Vaikka kirja runsaine anekdootteineen hieman haaroo, ilokseen sitä lukee. Ulkoasussa on samaa viehätystä kuin vanhoissa herbaarioissa. Sopii hyvin myös lahjaksi.

Tuula Koukku

Moreeni 2012
224 s
978-952-254-097-3

Ada ymmärsi koodeja.

Monet uskovat, että tietokone, ohjelmointi, syntetisaattori, cd-levy ja digitaalinen todellisuus ylipäänsä ovat aikamme keksintöjä. Oikeasti ne keksittiin tai ennakoitiin jo 1800-luvulla. Eikä asialla ollut nörttipoika vaan nuori hehkeä nainen.

Kirja kertoo 1800-luvun lahjakkaimman koodarin ja algoritmin tarinan. Teos kutoo sen myös yhteiskunnalliseen ympäristöönsä: Ada Lovelacen eläessä tiede ja teknologia hyppäsivät aivan uudelle tasolle.

Jo teini-ikäisenä Ada uneksi lentolaitteesta, joka toimisi aikakauden suuren keksinnön, höyryvoiman, avulla. Algoritmi alkoi hahmottua, kun hän löysi matemaatikko Charles Babbagen, jota pidetään varhaisen tietokoneen keksijänä. Luova voima oli kuitenkin Ada.

Toinen esikuva oli ajan suuri teknologinen innovaatio, Jacquardin kutomakone. Ensimmäisiin ohjelmoitaviin laitteisiin kuulunut kutomakone käytti reikäkortteja. Ada oivalsi soveltaa reikäkorttijärjestelmää uudenlaiseen koneeseen, joka kutoisi kankaan sijasta lukuja.

Reikäkorttikone sai levätä pölyttymässä yli sata vuotta, ennen kuin se löydettiin uudelleen. Myös Ada on jäänyt Babbagen ja muiden miestutkijoiden varjoon. Toisissa oloissa digiaika olisi voinut alkaa jo Adan aikana.

Pekka Wahlstedt on kriitikko ja vapaa toimittaja.

Julkaistu Tiede-lehdessä 12/2016

Adan algoritmi. Kuinka lordi Byronin tytär Ada Lovelace käynnisti digiajan. James Essinger, suom. Tapani Kilpeläinen, Vastapaino 2016. 310 s., 29 €.