”Missä ovat kaikki nuo loistavat kaupungit”, valitti piispa Quodvultdeus, kun germaanit vuonna 429 jKr. valloittivat ja hävittivät Pohjois-Afrikkaa. Valitus ei ollut turha, sillä Pohjois- Afrikka oli mahtavan Rooman imperiumin ydinaluetta, jossa tuotettiin suunnattomat määrät viljaa, oliiviöljyä ja keramiikkaa myös Rooman tarpeisiin.

Ari Saastamoinen on antiikin tutkija ja perehtynyt roomalaisen Afrikan historiaan. Hän tutustuttaa kaupunkien syntyyn, afrikkalaisten elämänkaareen, yhteiskuntaan ja sen hallintoon, talouselämään, uskontoon, työhön ja vapaa-aikaan ja lopuksi kaupunkien kukistumiseen.

Pohjois-Afrikka oli monella tapaa ainutlaatuinen: ensimmäinen provinsiaalinen keisari oli afrikkalainen, ensimmäinen säilynyt romaani oli afrikkalaisen kirjoittama, roomalaisen taiteen hienot mosaiikit olivat peräisin Afrikasta, ja varhaisimmat kristilliset kirjailijat kirkkoisä Augustinusta myöten syntyivät siellä. Afrikka lopulta voitti loistossaan valloittajansa Rooman, mistä roomalaiset tunsivat kateutta.

Lukija saa mainion näkymän kaupunkien elämään, sillä mukana on runsaasti kuvia ja otteita kirjeistä, runoista, puheista, mosaiikeista, mainoksista, seinäkirjoituksista ja muista dokumenteista.

PEKKA WAHLSTEDT
Kirjoittaja on kriitikko ja vapaa toimittaja.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Gaudeamus 2009
300 s
9789524951241

Sisältö jatkuu mainoksen alla