Helsingin yliopistollisen keskussairaalan neurologian klinikan erikoislääkärin Seppo Soinilan teos on päivitetty versio viisi vuotta sitten ilmestyneestä Ajattele aivojasi -kirjasta.

Soinila kertoo, miten aivot toimivat, sairastuvat ja pysyvät terveenä. Hän esittelee neurologin työtä ja aivotutkimuksia sekä selittää mielihyvän, stressin ja kivun syntyä.

Kirja kurkkaa historiaan, kuvaa neurotieteen kehitystä ja katsoo myös tulevaan. Se sisältää eettistäkin pohdintaa: ”Meidän kaikkien yhteisistä arvovalinnoista riippuu, koituuko neurotieteen edistys yhteiseksi hyvinvoinniksi ja kärsimysten lievitykseksi. Vai ruokkiiko se harhakuvaa siitä, että nuoruutta ja suorituskykyä palvova kulttuurimme voi yhä teknisemmillä ja tieteellisemmillä menetelmillä hallita paitsi varsinaisia sairauksia myös elämän epätoivottavina sivuvaikutuksina pidettyjä asioita – – ikääntymistä ulkonäön ja suorituskyvyn rapistumisineen sekä vanhuutta kulumavikoineen.”

Soinila osaa havainnollistaa: ”Aivokudoksesta saa hyvän käsityksen, jos kuvittelee täyttävänsä muovipussin löysällä kaurapuurolla kaurapuurolla”, ”Ohimolohko muodostaa karvalakin reunusta muistuttavan rakenteen aivojen sivuille” ja ”Kovakalvo on jäykkää sidekudosta ja sitkeydeltään sitä voisi verrata kangasnenäliinaan”.

Teos on erinomainen esimerkki siitä, miten tieto ei ole tippaakaan tylsää, jos osaa pukea asiansa sanoiksi. Aivofani uppoaa konstailemattomaan tekstiin kuin romaaniin.

KIRSI HEIKKINEN
Kirjoittaja on vapaa tiedetoimittaja ja Tiedelehden vakituinen avustaja.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Duodecim 2009
422 s
9789516562691

Sisältö jatkuu mainoksen alla