Intuitio vastaan harkinta

Ihmiset ovat aina osanneet erottaa tunteen ja järjen, ja myös käsite intuitio on välittömästi – intuitiivisesti – ymmärrettävä, vaikkei sen psykologisesta luonteesta mitään tietäisikään.

Kokeellinen psykologi Daniel Kahneman kokoaa nopeaa ja hidasta ajattelua koskevassa kirjassaan yhteen vuosikymmenien tutkimuksen ihmismielen kahdesta järjestelmästä. Järjestelmä 1 on nopea, intuitiivinen ja emotionaalinen. Järjestelmä 2 on hitaampi, harkitsevampi ja loogisempi.

Rationaalinen päätöksenteko edellyttää usein kykyä vetää henkeä ja kyseenalaistaa se, mitä järjestelmä 1 sanoo. Mutta toisaalta arjesta ei tulisi mitään, jos jokaista valintaa pitäisi harkita. Intuitiivinen päätöksenteko on säilynyt evoluutiossa, koska se useimmiten antaa riittävän oikean vastauksen ja antaa sen heti.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kahden ajattelutavan teoriaa voi soveltaa tavattoman monella alalla tilastojen hahmottamisesta oman subjektiivisen hyvinvoinnin kokemukseen. Erityisen mielenkiintoisia ovat sovellukset taloustieteessä. Kahneman sai taloustieteen Nobel-palkinnon 2002 rahoitusteorian ja käyttäytymistieteiden näkökulmien yhdistämisestä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Marko Hamilo

Terra Cognita 2012
571 s
978-952-5697-55-1

Sisältö jatkuu mainoksen alla