Suojaa aivosi propagandalta

Divetymonoksidi on happaman sateen tärkein komponentti, ja se on osasyyllinen ilmaston lämpenemiseen. Se voi aiheuttaa vakavia palovammoja, ja se kiihdyttää monien metallien korroosiota ja ruostumista. Se voi myös tärvellä sähkölaitteita ja heikentää auton jarrujen tehoa. Sitä on jopa löydetty terminaalivaiheen syöpäpotilaista leikatuista kasvaimista.

Ja mikä pahinta, divetymonoksidi on saastuttanut jo laajoja alueita planeetallamme. Sitä on löydetty lähes kaikista puroista, järvistä ja vesisäiliöistämme. Divetymonoksidia on havaittu jopa Antarktiksen jäästä, ja tämän saasteen aiheuttamat aineelliset vahingot mitataan miljoonissa dollareissa.

Tästä kaikesta huolimatta divetymonoksidia käytetään monilla teollisuudenaloilla jäähdytteenä ja liuottimena, ydinvoimaloissa, polystyreenin valmistuksessa ja lukuisissa julmissa eläinkokeissa. Sitä esiintyy myös lisäaineena monissa elintarvikkeissa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tälle hirvitykselle on saatava loppu. Allekirjoittaisitko vetoomuksen divetymonoksidin kieltämiseksi?

Kyse on tietenkin vedestä, ja pila on vanha. Yhä uudestaan samaan halpaan kuitenkin menevät monet itseään valistuneina pitävät ihmiset. Divetymonoksidi on yksi skeptikko Norman Baillargeonin Älyllisen itsepuolustuksen pikakurssin mainioista esimerkeistä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Olemme kaikki jatkuvasti poliittisen propagandan, voittoa tavoittelevan markkinointiviestinnän ja lääketieteeksi pukeutuvan terveyshuuhaan kohteina. Olemme kuitenkin huonosti valmistautuneita tunnistamaan propagandaa ja erottamaan sitä todellisesta tiedosta. Baillargeonin kirja antaa apuvälineitä päättelyvirheiden, tyhjän retoriikan ja harhaanjohtavien tilastojen tunnistamiseen.

Suomessa lukio-opetus on korkealla tasolla. Olemme luonnontieteellisesti sivistynyt kansakunta ainakin eurobarometrien mukaan. Tieteen tulokset on tehty hyvin tunnetuiksi sekä  kouluopetuksessa että mediassa.

Sen sijaan kriittistä ajattelua, loogista päättelyä ja pätevien argumenttien erottamista epäpätevistä ei meillä opeteta oikein missään. Sen huomaa julkisesta keskustelusta, jota vaivaavat alkeelliset päättelyvirheet ja varsinkin kaikkeen tilastolliseen argumentaatioon liittyvä numerotaidottomuus.

Kriittiseen keskusteluun ja oikeastaan yleissivistykseenkin kuuluu kyky tunnistaa ja nimetä tyypillisimmät päättelyvirheet kehäpäätelmästä olkiukkoon, mutta pinnallisesti käytettynä tällaisista opeista voi olla jopa haittaa. Keskustelupalstoilla netissä näkee nykyään täysin perusteetonta vastapuolen argumenttien leimaamista ”olkiukkojen” kaatamiseksi.

Baillargeonin kirja sopisi hyvin käytettäväksi lukioissa. Asioita ehtii oppia koko aikuisiän, mutta ellei opi oikeaa älyllistä asennetta jo nuorena, myöhemmin karttuvasta tietopohjasta ei ole perustaksi itsenäiselle harkinnalle.

Marko Hamilo

niin & näin 2011
287 s
9789525503555

Sisältö jatkuu mainoksen alla