Tommi Hoikkala ja Petri Paju

Oppilaat arvostavat kuria.

Ihmistieteitä on moitittu siitä, että ne tarkastelevat kohdettaan ulkokohtaisesti. Apina pulpetissa -kirjan kirjoittajat astuvat koulun arkeen ja istuvat pulpetteihin oppilaiden sekaan.

He huomaavat, että koulussa on kaksi maailmaa: aikuisten virallinen, lukujärjestykseen kirjattu, ja nuorten keskinäinen, piiloon jäävä  maailma.
Aikuiset heijastavat nuoriin omia tapojaan ja toiveitaan. Nuoret eivät esimerkiksi kilpaile siitä, kenellä on hienoimmat merkkivaatteet ja puhelimet. Väljä ja rento huppari symboloi tasaveroisuutta.

Koululaiset eivät ole kauhukakaroita; julkisuus kiinnittää huomion pieneen vähemmistöön. Tunneilla usein lentävät vitsit ja viivottimella ammutut kuminpalat, niillä kuiskaillaan ja näprätään puhelimilla, mutta pääasiassa opiskellaan – niin kuin tutkijoiden omassa lapsuudessakin.

Jokin luokka saattoi olla yhden opettajan edessä kauhea, toisen edessä ihana. Kuria pitävää opettajaa oppilaat kyllä arvostavat, ja tietoakin saa kaataa ämpärillä, kunhan tekee sen miellyttävästi ja uskottavasti.

Pekka Wahlstedt, kriitikko ja vapaa toimittaja