Michael Martin, suom.Tapani Hietaniemi ja Jussi K. Niemelä, Tiina Raevaara

Jumalatonta moraalia

Ateistit ovat päässeet viime aikoina julkisessa keskustelussa niskan päälle. Maahanmuuton kriitikot hyökkäävät islamia ja seksuaalisesti vapaamieliset kristillisiä herätysliikkeitä kohtaan. Mikäs siinä.

Jopa pitkän linjan ateisti voi kuitenkin joutua myötähäpeän valtaan, kun Jumalaa ja uskovaisia välillä pilkataan niin vanhoilla argumenteilla, ettei niiden kumoamiseen tarvita alkeita kummempaa teologiaa. Esimerkiksi käy kiven paradoksi. Voiko kaikkivoipa Jumala luoda kiven, joka on hänelle liian painava nostaa?

Filosofi Patrick Grim osoittaa artikkelikokoelmassa Ateismi, etteivät yritykset kumota  kaikkivoipuutta onnistu aivan näin helposti. Teologit ja filosofit voivat saivarrella pitkäänkin siitä, sisältyykö kiveen liittyvä paradoksi kaikkivoipaisuuden epätäydellisyyteen vai itse kysymyksenasettelun loogiseen ristiriitaisuuteen.

Ateistisella kritiikillä ja uskovaisten vastauksella siihen on älyllisempi historia kuin nettikeskusteluista voisi uskoa. Sekä ateistien että uskovaisten kannattaisi ennen väittelyyn lähtemistä tutustua tähän kattavasti ja monitieteisesti ateistiseen ajatteluun johdattavaan kirjaan.

Osa Ateismin kirjoittajista pitää ihmistä peruspsykologialtaan ei-uskonnollisena. Suomentajat huomauttavat jälkisanoissaan aivan oikein, että kognitiivisen uskontotieteen mukaan ”ihmismielessä on lukuisia evoluutiossa kehittyneitä ominaisuuksia, jotka altistavat yliluonnollisia toimijoita koskeville uskomuksille”.

Marko Hamilo

Osuuskunta Vastapaino 2010
428 s
9789517683111