Tuhatvuotinen valtakunta pähkinänkuoressa

Rooman valtakunnan perintö säilyi Bysantissa, Itä-Rooman keisarikunnassa, joka taisteli sisäisiä ristiriitoja ja turkkilaisekspansiota vastaan 1400-luvulle saakka. Suomalaiseen yleissivistykseen tuhatvuotisen valtakunnan asiat eivät ole kuuluneet, joten yhdysvaltalaisprofessori John Haldonin teos paikkaa suurta aukkoa.

Aluksi Haldon käy läpi Bysantin valtiollisen historian, josta aiheen laajuuden vuoksi tulee sotien, sisäisten riitojen ja hallitsijanimien luettelointia.

Kirjan toisessa osassa Itä- Roomaa käsitellään teemoittain.Niistä kiinnostavimmat, kuten liikenne- tai kansallisuusolot,  auttaisivat ymmärtämään vierasta maailmaa, mutta niitä kuvataan varsin kevyesti. Arkipäivästä tai sosiaalisista oloista kirjalla on niin ikään vähän sanottavaa. Tämä ei tarkoita, että Bysantin historia olisi huono kirja – se on historiaan perehtyneellekin lukijalle täynnä uutta tietoa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Suomessa on perinteitä. Bysanttia ovat pitäneet näkyvillä niin Mika Waltari kuin Paavo Haavikko, ortodoksinen kirkkomme tai naapuruus ”Itä-Rooman perillisen”, Venäjän kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Haldon mainitsee esipuheessaan innokkaista suomalaisista tutkijoista – ehkä saamme piankin lukea perusteellista suomenkielistä Bysantin kulttuurihistoriaa.

Veli-Matti Huhta
Kirjoittaja on valtiotieteiden maisteri ja toimittaja.

Gaudeamus 2011
254 s
9789524950978

Sisältö jatkuu mainoksen alla