Giacomo Casanova oli nuorena testosteronikimppu, joka huiteli kavereineen pitkin Venetsiaa, teki hölmöyksiä liukuhihnalta ja joutui pahoihinkin vaikeuksiin. Miehuusvuotensa hän matkusti ristiin rastiin Eurooppaa,
pyrki menestykseen ja rikkauteen millä keinolla milloinkin ja rakastui aina uudelleen ja uudelleen.

Vanhuudessaan suuri seikkailija joutui alistumaan toisten armoille ja kestämään nöyryytyksen toisensa jälkeen. Ankeutta hän pakeni muistelmiinsa. Tuloksena oli pikkutarkka omaelämäkerta Histoire de ma vie. Tämä teos on lumonnut kirjailija Hannu Mäkelän. Hän kulkee sen kanssa kirjoittajan jälkiä, käy läpi Casanova-tutkimusta ja kertoo kuuluisan naissankarin tarinan vielä kerran, sitä ääneen ihmetellen.

Mäkelää hämmästyttää, kuinka avoimesti Casanova kertoo myös paheksuttavat tekonsa. Hän onnistuu olemaan yhtä aikaa huijari ja rehellinen, moraaliton ja kunniallinen, naurettava hienostelija ja arvokas älykkö. Siis täysi ihminen.

Eräässä tärkeässä asiassa Casanova oli erityisen vilpitön. Hän näyttää rakastaneen kaikkia naisiaan täydestä sydämestään. Eikä jättänyt ketään tekstiviestillä vaan järjesti eronsakin niin, että exille jäi mahdollisimman hyvä mieli.

Mäkelä on rakentanut lukijoilleen sykähdyttävän madonreiän, josta pääsee kahdensadan vuoden taakse tarkastelemaan poikkeuksellista mutta suuruudessaan ja pienuudessaan yleispätevää ihmistä.

ANNIKKA MUTANEN

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tammi 2007
778 s
9789513138301

Sisältö jatkuu mainoksen alla