Jeremy Stangroom (suom. Veli-Pekka Ketola)

Maukkaita pähkinöitä

Älykäs ihminen ei jaksa ajankulukseen viihdelukemistoja, vaan janoaa sanaristikoita, sudokuita tai loogisia arvoituksia. Mutta miksi keksiä pyörää uudestaan, kun hauskimmat paradoksit keksittiin jo antiikissa?

Englantilainen filosofi Jeremy Stangroom on koostanut kokoelmaksiarvoituksien, pulmien ja paradoksien klassikoita Theseuksen laivasta vangin dilemmaan.Pähkinöitä on 29, mistä riittäisi purtavaksi useammallekin tylsälle bussimatkalle. Mutta houkutus ahmia kaikki kerralla on suuri, sen verran hyvin Stangroom vanhat pulmat esittää.

Kirjan paradokseja on hauskempi pohtia kuin sudokuita, ja kuuluuhan näiden klassikoiden tuntemus oikeastaan yleissivistykseenkin.

Marko Hamilo

Karisto 2009
144 s
9789512351763

Ada ymmärsi koodeja.

Monet uskovat, että tietokone, ohjelmointi, syntetisaattori, cd-levy ja digitaalinen todellisuus ylipäänsä ovat aikamme keksintöjä. Oikeasti ne keksittiin tai ennakoitiin jo 1800-luvulla. Eikä asialla ollut nörttipoika vaan nuori hehkeä nainen.

Kirja kertoo 1800-luvun lahjakkaimman koodarin ja algoritmin tarinan. Teos kutoo sen myös yhteiskunnalliseen ympäristöönsä: Ada Lovelacen eläessä tiede ja teknologia hyppäsivät aivan uudelle tasolle.

Jo teini-ikäisenä Ada uneksi lentolaitteesta, joka toimisi aikakauden suuren keksinnön, höyryvoiman, avulla. Algoritmi alkoi hahmottua, kun hän löysi matemaatikko Charles Babbagen, jota pidetään varhaisen tietokoneen keksijänä. Luova voima oli kuitenkin Ada.

Toinen esikuva oli ajan suuri teknologinen innovaatio, Jacquardin kutomakone. Ensimmäisiin ohjelmoitaviin laitteisiin kuulunut kutomakone käytti reikäkortteja. Ada oivalsi soveltaa reikäkorttijärjestelmää uudenlaiseen koneeseen, joka kutoisi kankaan sijasta lukuja.

Reikäkorttikone sai levätä pölyttymässä yli sata vuotta, ennen kuin se löydettiin uudelleen. Myös Ada on jäänyt Babbagen ja muiden miestutkijoiden varjoon. Toisissa oloissa digiaika olisi voinut alkaa jo Adan aikana.

Pekka Wahlstedt on kriitikko ja vapaa toimittaja.

Julkaistu Tiede-lehdessä 12/2016

Adan algoritmi. Kuinka lordi Byronin tytär Ada Lovelace käynnisti digiajan. James Essinger, suom. Tapani Kilpeläinen, Vastapaino 2016. 310 s., 29 €.