Syövän voi kestää

Syöpää sanotaan tautien kuninkaaksi, ja moni menehtyy siihen.

Syöpään liittyy myös paljon myyttejä ja ennakkoluuloja. Jo sana syöpä tuo mieleen kehossa asustavan demonin, joka syö uhrinsa hitaasti ja tuskallisesti. Myyttejä pönkittää, jos potilasta pidetään passiivisena kohteena ja lääkäriä kaikkitietävänä asiantuntijana. Eturauhassyöpää sairastava Hannu Talvio ja lääkäri Timo Joensuu havainnollistavat kirjallaan, että keskustelu ja yhteistyö lääkärin ja potilaan välillä hyödyttää molempia.

Kirjassa kuvataan eturauhassyövän vaiheet diagnoosista uusiutumiseen ja esitellään hoitomuotoja, jotka ovat kehittyneet huimasti viime vuosina. Ajoissa havaittu syöpä saadaan usein parannettua, tai potilas pystyy ainakin viettämään normaalia elämää.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kirja painottaa sekä syövän että potilaan yksilöllisyyttä. Hoidettavana ei ole vain sairaus vaan ihmisyksilö, jolla on oma taudinkuvansa ja ainutlaatuinen elämäntarinansa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kirja rohkaisee syöpää kammoavia kertomalla, kuinka monet sairastuneista ovat luopuneet turhuuksista ja oppineet arvostamaan todella tärkeitä asioita. Kiire ja menestymisen paine on hellittänyt, ihmissuhteet ovat saaneet syvyyttä ja itsensä  hyväksyminen on tuonut eheyttä elämään.

Pekka Wahlstedt
Kirjoittaja on kriitikko ja vapaa toimittaja.

Teos 2010
292 s
9789518512991

Sisältö jatkuu mainoksen alla