Ylimielisyys kostautuu

Tietokirjailija Ari Turusen kuudes teos porautuu ihmisen ylimielisyyteen. Turunen rakentaa kantavan teeman ympärille historiallisen anekdoottipalapelin, kuten aiemmissa kirjoissaan.

Ylimielisyys osoittautuu hedelmälliseksi lähtökohdaksi, esimerkkejä löytyy aikakaudesta toiseen. Aleksanteri Suuri ja Napoleon pääsivät sotilaallisen neroutensa ansiosta nopeasti huipulle – ja mitä sitten tapahtui? Kumpikin korotti itsensä jumaltasolle ja lakkasi kuuntelemasta muiden mielipiteitä. Lopputuloksena oli sarja karmaisevia virheitä ja täydellinen romahdus.
Brittien usko omaan erinomaisuuteen maksoi Yhdysvaltojen ja Intian menettämisen. Talidomidi-lääkettä ei vedetty markkinoilta, koska tavallisen synnytyslääkärin varoituksiin ei luotettu.

Ylimielisyys voi nytkin hyvin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Soneran riskinottoon perustuva maailmanvalloitus tuhraantui sokeaan uskoon omasta  erinomaisuudesta. Energiajätti Enironin johtaja Jeff Skilling oli häikäilemätön, ahne ja omasta mielestään aina oikeassa. Eniron romahti, ja Skillingille lätkäistiin 24 vuoden vankeustuomio. Islannin nuoret pankkileijonat ostivat Eurooppaa yli maan kansallisvarallisuuden. Nyt Islanti on konkurssissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Turunen ei sorru ylimielisyyteen tietokirjailijana. Viihdyttävän ja oivaltavan tarinoinnin takaa löytyy nöyrää puurtamista vaatinut 101-kohtainen lähdeluettelo.

Nyt jos koskaan lukijalla on mahdollisuus oppia aidosti historian virheistä.

Mika Remes
Kirjoittaja on vapaa toimittaja.

Atena kustannus Oy 2010
195 s
9789517965996

Sisältö jatkuu mainoksen alla