Evoluutio nyt! on suomalaisvoimin kirjoitettu läpileikkaus evoluutiotietämyksen historiasta ja nykyhetkestä. Mukana on yhdeksäntoista kirjoittajaa, muun muassa maailmalla arvostetuimpiin suomalaistutkijoihin lukeutuva Ilkka Hanski.


Kirjan avaa Anto Leikolan mukaansatempaava artikkeli Darwinin elämänvaiheista. Sen jälkeen lukija viedään evoluutiotutkimuksen maailmaan: miten teoria kehittyi Darwinin jälkeen, mistä tiedämme evoluution olevan tapahtunut tosiasia, miten luonnonvalinta toimii ja mitkä nykyään ovat tutkimuksen kuumat kysymykset.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Siinä missä totuus on tarua ihmeellisempää, evoluutiokin usein ylittää luomiskertomukset. Kirjassa on useita esimerkkejä siitä, miten luonnonvalinta on johtanut eläinten, kasvien ja mikrobien ominaisuuksien yhä pitemmälle menevään hienosäätöön. Kirjoittajien asiantuntevuus näkyy siinä, että kirja ei esittele vain evoluution tuotteita, vaan keskittyy mekanismeihin – eräänlaisiin luonnon peleihin – joiden seurauksena tämä ulkomuotojen ja kykyjen runsaus kehittyy jatkuvasti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Esipuheen mukaan kirjan tarkoitus on tarjota ajantasaista evoluutiotietoa suurelle lukevalle yleisölle. Tähän nähden osa kirjan artikkeleista on tyyliltään melko oppikirjamaisia. Mutta jos lukija ei pelästy sellaisia väliotsikoita kuin ”Polyploidian ja hybridisaation rooli lajiutumisessa täsmentyy molekyylimenetelmien avulla”, kirja tarjoaa rautaisannoksen kiehtovaa tietoa siitä, miten maailma ympärillämme toimii.


HELENA TELKÄNRANTA


Kirjoittaja on tiedetoimittaja, tietokirjailija ja Tiede-lehden vakituinen avustaja.

Kirja-Aurora 2008
254 s
9789512936663

Sisältö jatkuu mainoksen alla