Tutustu mieleen ja maailmaan

Sokratesta uhattiin kuolemantuomiolla, ellei hän lakkasi ahdistelemasta ateenalaisia hankalilla kysymyksillä. Filosofi valitsi myrkkymaljan, sillä ilman suuria kysymyksiä elämä on merkityksetöntä.

Filosofi David Papineaun toimittama teos esittelee niin tieteeseen kuin moraaliinkin liittyviä filosofisia kysymyksiä.

Mitä on tieto ja tietoisuus? Mistä maailmankaikkeus perimmiltään koostuu? Mikä on oikein? Millainen on oikeudenmukainen yhteiskunta?

Edes pitkälle kehittynyt tiede ei onnistu vastaamaan kysymyksiin. Monien mielestä aivot tuottavat ajatukset mekaanisesti. Mutta miten tällöin on mahdollista tehdä vapaita valintoja?

Descartes erotti jyrkästi toisistaan vapaan hengen ja mekaanisen materian. Mutta miten ihminen sitten pystyy vapaasti liikuttamaan kehoaan?

Vielä vaikeampi tieteen on kertoa, mikä on moraalisesti oikein. Usein ajatellaan, että yhteiskunnan lait ja tavat ovat moraalin mitta – mutta entä jos itse laki on moraaliton? Esimerkkejä ovat Natsi-Saksa ja Neuvostoliitto. Sartre siirsi vastuun taakan yksilön harteille.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sekä Sokrateen että kirjan kirjoittajien ansio on, että he jättävät kysymykset lukijan ratkaistavaksi. Kriittinen ajattelu kehittyy, kun joutuu pohtimaan yksin ja omakohtaisesti. Tätä Sokrateen tuomitsijat eivät tajunneet, mutta ehkä nykyihminen on viisaampi.

Pekka Wahlstedt
Kirjoittaja on kriitikko ja vapaa toimittaja

Ajatus Kirjat 2009
224 s
9789512080854

Sisältö jatkuu mainoksen alla