Jussi Korhonen & Salla Korpela

Filosofiaa tieteestäkin

Mitä maailma on? Mitä ihminen on? Mitä tieto on? Filosofian alku ja juuri on ihmettely.

Brittiläisten asiantuntijoiden artikkeleista koostuvassa kirjassa lukija johdatetaan halki filosofian historian antiikin Kreikasta tähän päivään asti.

Jokainen filosofi on antanut kysymyksiin erilaisia vastauksia, ja juuri ristiririitojen ja erimielisyyksien takia filosofia on säilyttänyt liikevoimansa ja tuoreutensa. Myös tieteen menetelmä ja maailmankuva nojaavat filosofiaan.

Tieteenfilosofi Karl Popper väitti, että tiedettäkin vie eteenpäin sinnikäs pyrkimys koetella ja kumota vallitsevia teorioita. Kirja herättää tietoyhteiskunnan lapset ihmettelemään niin omaa ja maailman olemassaoloa kuin tiedettä ja filosofiaakin.

Pekka Wahlstedt

Schildts 2011
352 s
978-951-50-2118-2

Ada ymmärsi koodeja.

Monet uskovat, että tietokone, ohjelmointi, syntetisaattori, cd-levy ja digitaalinen todellisuus ylipäänsä ovat aikamme keksintöjä. Oikeasti ne keksittiin tai ennakoitiin jo 1800-luvulla. Eikä asialla ollut nörttipoika vaan nuori hehkeä nainen.

Kirja kertoo 1800-luvun lahjakkaimman koodarin ja algoritmin tarinan. Teos kutoo sen myös yhteiskunnalliseen ympäristöönsä: Ada Lovelacen eläessä tiede ja teknologia hyppäsivät aivan uudelle tasolle.

Jo teini-ikäisenä Ada uneksi lentolaitteesta, joka toimisi aikakauden suuren keksinnön, höyryvoiman, avulla. Algoritmi alkoi hahmottua, kun hän löysi matemaatikko Charles Babbagen, jota pidetään varhaisen tietokoneen keksijänä. Luova voima oli kuitenkin Ada.

Toinen esikuva oli ajan suuri teknologinen innovaatio, Jacquardin kutomakone. Ensimmäisiin ohjelmoitaviin laitteisiin kuulunut kutomakone käytti reikäkortteja. Ada oivalsi soveltaa reikäkorttijärjestelmää uudenlaiseen koneeseen, joka kutoisi kankaan sijasta lukuja.

Reikäkorttikone sai levätä pölyttymässä yli sata vuotta, ennen kuin se löydettiin uudelleen. Myös Ada on jäänyt Babbagen ja muiden miestutkijoiden varjoon. Toisissa oloissa digiaika olisi voinut alkaa jo Adan aikana.

Pekka Wahlstedt on kriitikko ja vapaa toimittaja.

Julkaistu Tiede-lehdessä 12/2016

Adan algoritmi. Kuinka lordi Byronin tytär Ada Lovelace käynnisti digiajan. James Essinger, suom. Tapani Kilpeläinen, Vastapaino 2016. 310 s., 29 €.