Puhtaan veden puolesta

Olemme veden ympäröimiä, vaikka emme edes näe sitä. Jos oikein korviansa höristää, kerrostalossa voi kuulla, miten vesi virtaa putkistoissa.

Tampereen teknillisen yliopiston dosentti Tapio S. Katko väittää kuulevansa myös aikapommin tikityksen. Hänen mukaansa Suomen vesihuolto on ajautumassa vaivihkaa kriisiin: putket ja viemärit rapistuvat käsiin. Lahoavaa verkkoa uhkaavat putkirikot jakelukatkoksineen ja tulvivine teineen. Epidemiariskikin kasvaa. Aina kun maata möyritään ja verkkoa uusitaan, on vaarana, että mikrobeja pujahtaa putkiin.

Suuri osa Suomen vesijohdoista ja viemäreistä on rakennettu kaupungistumisen aikana 1970- ja 1980-luvulla. Silti korjauksissa vitkastellaan. Kuoppaiset tiet huomataan, mutta haurastuvia viemäreitä on hankalampi hahmottaa. Putket ovat poissa silmistä ja ehkä siksi poissa päättäjien mielestä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Mitään elämysten ilotulitusta tietojärkäle ei tarjoa, mutta siitä saa hyvän käsityksen vesihuollon merkityksestä nyky-yhteiskunnalle. Kirjan hintaan kuuluu myös cd-versio.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jukka Ruukki, Tiede-lehden päätoimittaja

Suomen vesilaitosyhdistys 2013
501 s
978-952-5000-97-9

Sisältö jatkuu mainoksen alla