Läpi historian julmat tyrannit ovat päässeet valtaan riippumatta siitä, minkälainen kulttuuri heitä on ympäröinyt. Antiikin Roomassa valtaa pitivät Caligula ja Nero, tsaarien Venäjällä hallitsi Iivana Julma, demokraattisessa Saksassa valtaan nousi Hitler ja kommunistisessa Neuvostoliitossa Stalin.


Tom Ambrose pohtii, miksi ja miten tyrannit ovat saaneet asemansa. Hän kartoittaa heidän toimintatapojaan ja vaikuttimiaan, persoonallisuuden piirteitään ja kasvatustaan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Turvaton ja väkivaltainen lapsuus on yhteistä tyranneille. Autoritaarinen isä, rakkaudeton äiti ja kiusaavat ikätoverit luovat olot, joista tunteeton ja julma tyranni sikiää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tyrannin tekojen motiivina onkin kosto. Usein tyranni etsii syntipukin, johon voi vihansa projisoida. Esimerkiksi Hitler syytti juutalaisia kaikesta pahasta maan päällä.


Miksi sitten tavalliset ihmiset seuraavat ja palvovat tyranneja kuin jumalia? Yksi syy on parempaa tulevaisuutta lupaava propaganda, toinen tyrannin auktoriteetti, joka poistaa omakohtaisen valinnan ja vastuun taakan. Tekojaan puolustelevat keskitysleirien vartijatkin totesivat vain noudattaneensa saamiaan käskyjä.


PEKKA WAHLSTEDT
Kirjoittaja on kriitikko ja vapaa toimittaja.

Multikustannus 2009
295 s
9789524682046

Sisältö jatkuu mainoksen alla