Petteri Pietikäinen

Diagnoosi tarttuu kuin tauti

Psykiatrian historiaa käsittelevät kirjat kertovat usein tarinan mielenterveyspotilaiden hoidon kehittymisestä sekä humaanimpaan että tieteellisempään suuntaan.

Oulun yliopiston aate- ja oppihistorian professorin Petteri Pietikäisen Hulluuden historia tarkastelee alaa kriittisemmin. Historiantutkijoille tyypilliseen tapaan Pietikäinen suhtautuu epäilevästi psykiatrien lupauksiin suurista läpimurroista.

Vaikka hoidossa on tapahtunut kiistattomia parannuksiakin, mielenterveyden häiriöiden historia on usein poikkeavuuksien medikalisointia. Diagnoosit tarttuvat kuin epidemiat, ja joka aikakaudella on omat muotitautinsa: ennen masturbaatio tai homoseksuaalisuus nähtiin häiriöinä, nyt kaikkialla diagnosoidaan traumaperäisiä stressireaktioita.

Pietikäinen on parhaimmillaan tarinankertojana. Erityisen hilpeä on anekdootti fyysikko Richard Feynmanista, joka oli tuskastunut Yhdysvaltain armeijan kutsuntapsykiatriin pian toisen maailmansodan jälkeen. Huippuälykäs Feynman ei peitellyt haastattelijaltaan, kuinka typeränä ja epätieteellisenä hän psykiatria piti. Täysin terve joskin hieman omituinen Feynman luokiteltiin kyvyttömäksi palvelukseen.

Marko Hamilo, vapaa tiedetoimittaja ja Tiede-lehden vakituinen avustaja

Gaudeamus 2013
456 s
978-952-495-293