Ilkka Pyysiäinen

Yksi tämän alan kansainvälisesti tunnustetuimpia tutkijoita on Ilkka Pyysiäinen, joka aiemmissa teoksissaan on käsitellyt esimerkiksi kristillistä syntikäsitystä kognitiivisen uskontotieteen näkökulmasta – ottamatta kantaa Jumalan olemassaoloon. Nyt Pyysiäinen tulee kaapista ulos keskustelupuheenvuorossaan Jumalaa ei ole.

Pyysiäisen aiempien kirjojen tieteellisyyteen viehtynyt saattaa pettyä, mutta ehkä yhtä moni on toivonut, että Pyysiäinen sanoisi suoraan sen, mikä lukijan on aiemmin pitänyt tonkia rivien välistä: uskonnolliset uskomukset eivät ole totta.

Marko Hamilo

Osuuskunta Vastapaino 2011
178 s
9789517683241

Ada ymmärsi koodeja.

Monet uskovat, että tietokone, ohjelmointi, syntetisaattori, cd-levy ja digitaalinen todellisuus ylipäänsä ovat aikamme keksintöjä. Oikeasti ne keksittiin tai ennakoitiin jo 1800-luvulla. Eikä asialla ollut nörttipoika vaan nuori hehkeä nainen.

Kirja kertoo 1800-luvun lahjakkaimman koodarin ja algoritmin tarinan. Teos kutoo sen myös yhteiskunnalliseen ympäristöönsä: Ada Lovelacen eläessä tiede ja teknologia hyppäsivät aivan uudelle tasolle.

Jo teini-ikäisenä Ada uneksi lentolaitteesta, joka toimisi aikakauden suuren keksinnön, höyryvoiman, avulla. Algoritmi alkoi hahmottua, kun hän löysi matemaatikko Charles Babbagen, jota pidetään varhaisen tietokoneen keksijänä. Luova voima oli kuitenkin Ada.

Toinen esikuva oli ajan suuri teknologinen innovaatio, Jacquardin kutomakone. Ensimmäisiin ohjelmoitaviin laitteisiin kuulunut kutomakone käytti reikäkortteja. Ada oivalsi soveltaa reikäkorttijärjestelmää uudenlaiseen koneeseen, joka kutoisi kankaan sijasta lukuja.

Reikäkorttikone sai levätä pölyttymässä yli sata vuotta, ennen kuin se löydettiin uudelleen. Myös Ada on jäänyt Babbagen ja muiden miestutkijoiden varjoon. Toisissa oloissa digiaika olisi voinut alkaa jo Adan aikana.

Pekka Wahlstedt on kriitikko ja vapaa toimittaja.

Julkaistu Tiede-lehdessä 12/2016

Adan algoritmi. Kuinka lordi Byronin tytär Ada Lovelace käynnisti digiajan. James Essinger, suom. Tapani Kilpeläinen, Vastapaino 2016. 310 s., 29 €.