Jättiläissprinklerit sadettavat Egyptin aavikkoa, ja Saharan aurinkoa valjastetaan tuottamaan sähköä koko Euraasian tarpeisiin. Perinnäinen energiateollisuus ei tahdo osakkeittensa muuttuvan vessapaperiksi ja liittoutuu terroristien kanssa. Tässä perusasetelma Risto Isomäen utopiatrillerissä.

Kirjassa Saharan jättivoimala toimii kuin ikivanha, islamilainen tuulimylly. Turbiineja pyörittää keinotuuli, joka syntyy tornin tyveä ympäröivässä suunnattomassa kasvihuoneessa. Ilmalaivojen avulla valettu Jumalan Pikkusormi suojelee omiaan ja harhauttaa hyökkääjät.

Voimalan ovat rakentaneet Egyptiin saksalaiset – ja kesäkuussa saksalainen teollisuuskonsortio ilmoittikin sijoittavansa 400 miljardia euroa Saharan aurinkovoimahankkeisiin. Isomäen kirja on siis mitä ajankohtaisin.

Trilleri on ajankohtainen myös siksi, että se muistuttaa ydinvoimalasabotaasien mahdollisuudesta. Miljardi ihmistä joutuu muuttamaan pohjoiselta pallonpuoliskolta, jos muutamaan Olkiluoto kolmosen tyyppiseen reaktoriin ujutetaan salkkuräjähde tai tehdään jo rakennusvaiheessa jokin heikko kohta, niin että saasteet pöllähtävät ilmoille kymmenen vuoden kuluttua.

Huima seikkailu Saharassa tarjoaa myös yllättäviä yhtymäkohtia islamilaisen maailman ja Suomen menneisyydestä. Ristiretken aikaan Suomenniemelläkin taisteltiin kristittyjä valloittajia vastaan, toteaa kirjan sankari Lauri Nurmi ja voittaa aavikon valtiaan luottamuksen.

Kirja panee pohtimaan energiatulevaisuutta monelta kantilta. Se myös palkitsee lukijansa kiinnostavin tiedoin luonnosta, tekniikasta ja historiasta.

Ja Saharasta tulee sukupolvessa jälleen savanni!

RIITTA VAURAS
Kirjoittaja on vapaa tiedetoimittaja.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tammi 2009
354 s
9789513149826

Sisältö jatkuu mainoksen alla