200 vuotta sitten syntyneen Charles Darwinin luonnonvalinnan teoria mullisti käsityksemme elämästä. Elollisen luonnon lisäksi hidasta muutosta, jota voidaan myös kutsua evoluutioksi, tapahtuu niin galakseissa
kuin ihmisen kielissä ja talousjärjestelmissä. Evoluution kautta voi yrittää kurkistaa myös tulevaisuuteen: ilmastonmuutoksen seurauksiin sekä keinoelämän ja kyborgien maailmaan.


Tämän vuoden Tieteen päivillä eturivin tutkijat kertoivat aloistaan evoluution näkökulmasta. Esityksistä toimitetun esseekokoelman kirjoittajia ovat muun muassa professorit Ilkka Hanski, Ilkka Niiniluoto, Hanna Kokko, Kari Enqvist ja Riitta Hari.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kirjan ensimmäinen osa selvittää napakasti, miten evoluutio toimii ja miten ei. Se kuvaa historiaamme alkuräjähdyksestä tähän päivään, elottomasta elolliseen ja bakteerista ihmiseen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Toinen osa pureutuu kulttuurievoluutioon, muun muassa uskonnon ja kielten kehitykseen.


Kirjan kiinnostavin anti ovat viimeisen osan hahmotelmat tulevaisuudesta. Aivomme, kulttuurimme ja ympäristömme muuttuvat vääjäämättä, ja vaikka voimme vain arvailla kehityksen suuntaa, evoluutio jatkuu niin kauan kuin on elämää.


TIINA HUTTU

Gaudeamus 2009
259 s
9789524950985

Sisältö jatkuu mainoksen alla