Jukka Reivinen ja Leena Vähäkylä

Kun terveystietoa on liikaa

Niukkuus on nykyään tuntematon sana. Elämää helpottavia koneita, terveyttä edistäviä ravintoaineita ja tietoa terveellisistä elämäntavoista löytyy joka lähtöön.

Tämä onkin yksi ongelmista, joita alan asiantuntijoiden nelivuotinen tutkimushanke tunnisti. Esimerkiksi ristiriitaista tietoa ravintoasioista löytyy liikaa, eivätkä monet osaa tulkita tietoja ja erottaa jyviä akanoista. Tutkimushankkeen pohjalta laaditussa kirjassa annetaan ohjeita tähän.

Kirjassa myös käydään läpi niin diabetes ja dementia kuin liikuntaelinten sairaudet ja elämäntapojen uudelleen arvioiminen.

Ennaltaehkäisy on a ja o, se säästää sekä ihmisiä että rahaa. Nuorten syrjäytyminen periytyy sosiaalisesti, ja stressi siirtyy jo sikiöön. Syrjäytymisvaarassa oleville nuorille pitäisi alkaa kutoa turvaverkkoa hyvissä ajoin, ennen kuin he ajautuvat huonoille teille.

Moni terveysongelmien kanssa kamppaileva yrittää luopua tupakasta, alkoholista ja rasvaisesta ruoasta mutta hyvän yrityksen jälkeen lankeaa houkutuksiin. Luopumisen pitäisi tapahtua kuin huomaamatta, vaiheittain.

Pekka Wahlstedt, kriitikko ja vapaa toimittaja

Gaudeamus 2013
179 s
978-952-495-261