Sukupuolen ABC

Arkielämässä törmäämme jatkuvasti sanontaan ”vastakkaisen sukupuolen edustaja”. Yleinen tapa hahmottaa sukupuolta ja seksuaalisuutta ovat juuri vastakkainasettelut. Sukupuoli on liitetty moniin muihinkin kahtiajakoihin, kuten kulttuuri–luonto, valkoinen–musta, sivistynyt–villi.

Sukupuoli ei ole pelkkää biologiaa, mutta se ei myöskään ole vapaasti valittava rooli tai identiteetti. Sukupuolta muovaavat yhteiskunnan käytännöt ja kulttuurin normit.

Sukupuoli on yksi niistä monista eroista, jotka vaikuttavat yksilön mahdollisuuksiin tehdä valintoja ja käyttää valtaa. Sukupuolentutkimus taas on erojen ja valtasuhteiden analyyttistä tarkastelua.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kirja esittelee lähinnä humanistista ja yhteiskuntatieteellistä sukupuolentutkimusta. Tutkijat eivät pyri kieltämään ihmisen ruumiillisuutta vaan heitä kiinnostaa, millaisia merkityksiä ruumiillisuus kussakin kulttuurissa ja yhteiskunnassa saa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Toivottavasti tekeillä on jo yleistajuinen kirja, jossa myös sukupuolen biologinen perusta otettaisiin käsittelyyn esimerkiksi uusimman geenitutkimuksen valossa.

Kirja on tarkoitettu lukijalle, jolle sukupuolentutkimus on uutta. Kirjoittajat ovatkin kautta linjan onnistuneet ilmaisemaan ajatuksensa selkeästi ja elävästi.

Tytti Steel
Kirjoittaja on kansatieteen tutkija Helsingin yliopistossa

OSUUSKUNTA VASTAPAINO 2010
347 s
9789517682473

Sisältö jatkuu mainoksen alla