Evoluutio ja dna ovat tuttuja vähintäänkin koulusta. Nyt on kuitenkin aika päivittää tiedot, sillä paljon on tapahtunut kymmenen viime vuoden aikana.


Genetiikan professori Sean B. Carroll kuvaa toisessa suomennetussa kirjassaan tutkimuksen nykytilanteen. Ihmisen genomi on kartoitettu, ja dna:n toiminta tunnetaan niin hyvin, että sen avulla valmistetaan lääkkeitä ja ratkotaan rikoksia. Lisäksi on paljastunut, että dna kertoo, miten lajit ovat muuttuneet aikojen kuluessa.


Aktiivisten geenien ohella eliöiden perimässä on suuri määrä käyttämättömiä geenejä. Osa niistä on samoja kuin elämän alkuvaiheissa, osa on rappeutunut pois käytöstä. Nämä geenit ovat kuin arkisto: ne kertovat, miten kelpoisimmat eliöt ovat valmistuneet ja valikoituneet.


Kirja pursuaa esimerkkejä reaaliaikaisesta luonnonvalinnan havainnoinnista ja geenienmuutoksista. Siinä myös kerrataan evoluution kieltäjien argumentit. Uskovaisten fundamentalistien vakaumus näyttäytyy tieteellisten havaintojen seurassa yhtä tragikoomisena kuin neuvostoliittolaisten dna:n kieltäjien väitteet.


TUUKKA PERHONIEMI


Kirjoittaja on filosofian maisteri.

Terra Cognita 2008
280 s
9789525697162