Keskiajan tutkijat ovat viime vuosina toistuvasti osoittaneet, ettei keskiaika ollut pimeä juuri muualla kuin jälkipolvien mielissä. Nyt Hannele Klemettilä todistaa, että vastoin yleistä luuloa keskiaika oli myös maukas.

Vallitsevan käsityksen mukaan viime vuosituhannen alkupuolella syötiin enimmäkseen pilaantunutta ja siksi tolkuttaman suolaista ja maustettua ruokaa. Historioitsijan näkemys on tyystin toinen: keskiajan ihmiset söivät itse asiassa sangen modernisti.

Ruokaa valmistettiin pääosin samoista aineksista ja samoin menetelmin kuin nykyään. Ravitsemusoppaat korostivat ylensyönnin turmiollisuutta ja ravinnon terveellisyyttä. Esimerkiksi luonnonmarjojen, kuten mustikoiden, terveysvaikutukset olivat hyvin tiedossa jo 1100-luvulla. Myös estetiikkaan kiinnitettiin paljon huomiota. Ruokia värjättiin, koristeltiin kukkasin ja tarjoiltiin näyttävinä asetelmina.

Toki erojakin löytyy. Eläinten aivoista valmistettujen ruokien uskottiin kasvattavan ruokailijan omia aivoja, kananmunia saatettiin syödä kolmekymmentäkin päivässä, ja raakaa ruokaa pidettiin epäterveellisenä. Esimerkiksi mansikoiden nauttiminen sellaisinaan oli uskaliasta.

Keskiajan keittiö on ennen kaikkea tietokirja, mainio sellainen, mutta kotikokkien iloksi mukana on myös 65 Klemettilän nykyaikaan soveltamaa reseptiä. Kasvisruokien ystävänä suosittelen esimerkiksi hunajaisia naurispaistikkaita.

TUULA KINNARINEN

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Atena Kustannus 2007
256 s
9789517964937

Sisältö jatkuu mainoksen alla