Näyttävästi alkuaineista

Mikä alkuaine on tarpeen sekä mielisai­rauksien hoidossa että sähköautojen akuissa? Litium. Mistä tehtiin ensimmäiset transistorit? Germaniumista.

Alkuaineiden jaksollinen järjestelmä on kemian ja fysiikan perusta, josta jokaisen oman luonnontieteellisen yleissivistyksensä kehittämisestä kiinnostuneen pitäisi olla ainakin vähän perillä. Kiehtovat alkuaineet on huikean visuaalinen johdatus atomien maailmaan vedystä (1) fermiumiin (100). Raskaammille keinotekoisille alkuaineille on omistettu kaksi aukeamaa.

Kustakin alkuaineesta on lyhyt, kepeästi kirjoitettu teksti ja värikkäitä kuvia aineesta sen luonnollisessa esiintymismuodossa sekä ihmisten valmistamista tuotteista, joihin ainetta on käytetty.

Kiehtovat alkuaineet sopii esimerkiksi ylioppilaslahjaksi luonnontieteistä kiinnostuneelle ylioppilaalle.

Marko Hamilo

WSOYpro 2010
240 s
9789510365823

Ada ymmärsi koodeja.

Monet uskovat, että tietokone, ohjelmointi, syntetisaattori, cd-levy ja digitaalinen todellisuus ylipäänsä ovat aikamme keksintöjä. Oikeasti ne keksittiin tai ennakoitiin jo 1800-luvulla. Eikä asialla ollut nörttipoika vaan nuori hehkeä nainen.

Kirja kertoo 1800-luvun lahjakkaimman koodarin ja algoritmin tarinan. Teos kutoo sen myös yhteiskunnalliseen ympäristöönsä: Ada Lovelacen eläessä tiede ja teknologia hyppäsivät aivan uudelle tasolle.

Jo teini-ikäisenä Ada uneksi lentolaitteesta, joka toimisi aikakauden suuren keksinnön, höyryvoiman, avulla. Algoritmi alkoi hahmottua, kun hän löysi matemaatikko Charles Babbagen, jota pidetään varhaisen tietokoneen keksijänä. Luova voima oli kuitenkin Ada.

Toinen esikuva oli ajan suuri teknologinen innovaatio, Jacquardin kutomakone. Ensimmäisiin ohjelmoitaviin laitteisiin kuulunut kutomakone käytti reikäkortteja. Ada oivalsi soveltaa reikäkorttijärjestelmää uudenlaiseen koneeseen, joka kutoisi kankaan sijasta lukuja.

Reikäkorttikone sai levätä pölyttymässä yli sata vuotta, ennen kuin se löydettiin uudelleen. Myös Ada on jäänyt Babbagen ja muiden miestutkijoiden varjoon. Toisissa oloissa digiaika olisi voinut alkaa jo Adan aikana.

Pekka Wahlstedt on kriitikko ja vapaa toimittaja.

Julkaistu Tiede-lehdessä 12/2016

Adan algoritmi. Kuinka lordi Byronin tytär Ada Lovelace käynnisti digiajan. James Essinger, suom. Tapani Kilpeläinen, Vastapaino 2016. 310 s., 29 €.