Sana voittaa miekan

Vaikka kirjoja luetaan usein yksin, kirjat ovat muuttaneet maailmaa enemmän kuin mikään muu. Niitä ilman meillä ei olisi autoja eikä puhelimia, ei demokratiaa tai tasa-arvoa. Jos kohta meillä ei myöskään olisi verisiä vallankumouksia, atomipommeja ja saasteongelmia.

Brittikirjalija Andrew Taylor esittelee maailman 50 tärkeintä ja vaikutusvaltaisinta kirjaa teologiasta ja runoudesta filosofiaan ja tieteeseen.

Raamattu loi maailmankuvan, joka on hallinnut niin teologiaa kuin fyysistäkin maailmaa meidän päiviimme asti. Tieteen mullistajat Galileista Einsteiniin ovat ravistelleet Raamatun maailmaa eri suunnista, ja keksinnöt teleskoopista atomipommiin todistavat heidän ajatustensa voimasta. Adam Smith loi vapaakaupan perustan, Karl Marx nousi Kommunistisella manifestillaan sitä vastaan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

1930-luvun laman aikoina John Maynard Keynes loi hyvinvointivaltion mallin, jossa sijan saivat sekä vapaus että valtion valvonta. Teknologian huumasta herätti Rachel Carson, joka Hiljaisella keväällään osoitti, että linnut eivät enää laula, jos myrkyt ja saasteet jatkavat leviämistään. Puhelinluettelon menestystarina alkoi 1878. Luettelo mullisti ihmisten päivittäisen elämän – ilman sitä puhelimen mahdollisuudet yhteydenpitoon olisivat jääneet vähiin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Myös romaanit ovat vaikuttaneet todelliseen elämään. J.W. Goethen Nuoren Wertherin kärsimysten kerrotaan synnyttäneen itsemurha-aallon. Leo Tolstoi kuvasi Sodassa ja rauhassa sotilaiden ja siviilien elämää keskellä tuhoa ja kaaosta, ja sittemmin muutkin kirjailijat ovat purkaneet myyttiä sodan sankarillisuudesta. Kirja osoittaa, että sana on mahtavampi kuin miekka. Suuret sotapäälliköt ovat pystyneet hallitsemaan maailmaa vähän aikaa, mutta merkittävät kirjat vaikuttavat keskuudessamme vuosisatoja.

Pekka Wahlstedt
Kirjoittaja on kriitikko ja vapaa toimittaja

Ajatus Kirjat 2010
347 s
9789512081448

Sisältö jatkuu mainoksen alla