Ihmisen paras keksintö

Oletko tullut ajatelleeksi, että koira on huomattavasti vanhempi osa kulttuuriamme kuin vaikkapa kristinusko? Esimerkiksi Ruotsissa löydettyyn 7 000 vuotta vanhaan hautaan oli asetettu miehen ja koiran ruumiit siten, että koira makasi miehen jalkojen päällä. Arviot koiran alkuperästä ylipäätään vaihtelevat 15 000–32 000 vuoden välillä.

Kirjailija ja geneetikko Tiina Raevaaran ensimmäinen tietokirja on elävää, runsasta ja innoittavaa luettavaa. Raevaara kertoo yllättyneensä, kuinka tietokirjan kirjoittamiseen voi uppoutua aivan kuten romaaninkin. Sen huomaa – teksti lentää.

Koiran ja ihmisen yhteiselon alkutaipaleesta ei ole varmaa teoriaa, mutta Raevaara perkaa kerääntynyttä tietoa asiantuntemuksella, analysoiden ja arvuutellen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Miten sudesta kesyyntyi koira? Ihmistä ja sutta yhdistävät ainakin kaksi asiaa: ne ovat pitkänmatkan juoksijoita eikä kumpikaan ole puhdas lihansyöjä. Ehkä susi alkoi seurata metsästäjiä, söi mitä näiltä jäi ja aikojen saatossa kesyyntyi – tai oikeammin: domestikoitui – metsästyksen apulaiseksi. Ja vahdiksi, paimeneksi, vuoteenlämmittimeksi ja lemmikiksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Koiraa sanotaan usein ihmisen parhaaksi ystäväksi. Raevaaran mukaan koira saattaa olla myös yksi nykyihmisen kehitykseen vaikuttaneista merkittävistä innovaatioista.

Maria Korteila

Teos 2011
252 s
9789518512762

Sisältö jatkuu mainoksen alla