Mikä tekee ihmisestä menestyneimmän kädellisen, kysyy Harvardin professori, antropologi ja eläintieteilijä Richard Wrangham.

Vastaus: keittotaito. Tulen kesyttäminen määrittyy historian varsinaiseksi käännekohdaksi.

Kyky kypsentää ravintonsa on antanut ihmiselle ratkaisevat edut. Se on muun muassa muokannut elimistöä, kasvattanut aivojen kokoa ja synnyttänyt sosiaalisen talouden. Wrangham vyöryttää vastaansanomatonta, maantieteellisesti ja historiallisesti kattavaa aineistoa teoriansa tueksi: Homo erectuksen synty on myös ruoan kypsentämisen alku. Välillä kirjaa lukiessa tulee tunne, ettei aivan kaikkea tarvitsisi keittotaidollakaan selittää.

Wrangham sekä tölväisee elävän ravinnon profeettoja että varoittaa ”ylivalmistetun” ruoan vaaroista nykyihmiselle. Kielellisesti paikoin kömpelön tekstin lukeminen palkitsee – menneisyyttä katsoo jälleen uusin silmin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Veli-Matti Huhta
Kirjoittaja on valtiotieteiden maisteri ja toimittaja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Terra Cognita 2010
223 s
9789525697353

Sisältö jatkuu mainoksen alla