Ikuisen optimistin kootut

Avaruustähtitieteilijä Esko Valtaoja on uusimman tiedebarometrin mukaan Suomen tunnetuin elossa oleva tutkija. Ei heti tule mieleen myöskään toista tiedemiestä tai -naista, joka olisi kelpuutettu sketsihahmoksi. Jope Ruonansuun Jopet-Showssa esiintyi taannoin Valtaojan näköinen risuparta, Mars-asiantuntija Usko Valtameri.

Turkulaisprofessorin suosiolle on selitys. Valtaoja on räväkkä yhteiskunnallinen keskustelija ja taitava tarinankertoja, joka kirjoittaa teeskentelemätöntä populaaritekstiä elämästä ja maailmankaikkeudesta. Hyvää kioskitiedeviihdettä, jota ei tarvitse lukea otsa kurtussa.

Kosmoksen siruja koostuu lyhyistä kirjoituksista, joita on vuosien varrella julkaistu sanoma- ja aikakauslehdissä, myös Tieteessä. Pelkkää vanhan toistoa kirja ei ole. Kolmannes teksteistä on uusia, ja aiemmin julkaistuihin tekijä on liittänyt aihetta taustoittavia ja päivittäviä ”jälkiviisauksia”.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Teksteistä paistaa läpi vankka kehitysoptimismi, ja sen Valtaoja tunnustaa: ”– – kaiken muodikkaan näköalattoman ja perusteettoman pessimismin keskellä tarvitaan edes joku muistuttamaan siitä, että maailma on vasta aluillaan.”

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jukka Ruukki

Tähtitieteellinen yhdistys Ursa 2010
335 s
9789525329872

Sisältö jatkuu mainoksen alla