Malcolm Gladwell

Eniten harjoitellut voittaa

Miksi melkein kaikki jääkiekon huiput ovat syntyneet alkuvuonna? Koska juniorit jaetaan vuosiluokkiin kalenterivuosien mukaan. Alkuvuonna syntyneet ovat vanhempia kuin loppuvuodesta syntyneet. He ovat fyysisesti kehittyneempiä ja siksi pärjäävät paremmin, ja koska he pärjäävät paremmin, he saavat valmentajalta enemmän huomiota ja pääsevät yhä parempaan valmennukseen.

Gladwell kertoo, mitkä muut tekijät lahjakkuuden ja hyvän onnen ohella yhdistävät menestyneitä ihmisiä. Yksi niistä on vähintään 10 000 tunnin harjoittelu.

Marko Hamilo

WSOYpro Oy 2010
218 s
9789510369418

Ada ymmärsi koodeja.

Monet uskovat, että tietokone, ohjelmointi, syntetisaattori, cd-levy ja digitaalinen todellisuus ylipäänsä ovat aikamme keksintöjä. Oikeasti ne keksittiin tai ennakoitiin jo 1800-luvulla. Eikä asialla ollut nörttipoika vaan nuori hehkeä nainen.

Kirja kertoo 1800-luvun lahjakkaimman koodarin ja algoritmin tarinan. Teos kutoo sen myös yhteiskunnalliseen ympäristöönsä: Ada Lovelacen eläessä tiede ja teknologia hyppäsivät aivan uudelle tasolle.

Jo teini-ikäisenä Ada uneksi lentolaitteesta, joka toimisi aikakauden suuren keksinnön, höyryvoiman, avulla. Algoritmi alkoi hahmottua, kun hän löysi matemaatikko Charles Babbagen, jota pidetään varhaisen tietokoneen keksijänä. Luova voima oli kuitenkin Ada.

Toinen esikuva oli ajan suuri teknologinen innovaatio, Jacquardin kutomakone. Ensimmäisiin ohjelmoitaviin laitteisiin kuulunut kutomakone käytti reikäkortteja. Ada oivalsi soveltaa reikäkorttijärjestelmää uudenlaiseen koneeseen, joka kutoisi kankaan sijasta lukuja.

Reikäkorttikone sai levätä pölyttymässä yli sata vuotta, ennen kuin se löydettiin uudelleen. Myös Ada on jäänyt Babbagen ja muiden miestutkijoiden varjoon. Toisissa oloissa digiaika olisi voinut alkaa jo Adan aikana.

Pekka Wahlstedt on kriitikko ja vapaa toimittaja.

Julkaistu Tiede-lehdessä 12/2016

Adan algoritmi. Kuinka lordi Byronin tytär Ada Lovelace käynnisti digiajan. James Essinger, suom. Tapani Kilpeläinen, Vastapaino 2016. 310 s., 29 €.