Viileästi viimeisen rajan lähestyessä

Kosmologi Kari Enqvist on omistanut uuden kirjansa kuoleman ja uskonnon pohtimiseen. Hän tarkkailee ilman kaunistelua ja korulauseita omien vanhempiensa hidasta hiipumista. Isän syöpäsairaus ja äidin Alzheimerin tauti näyttäytyvät ihmisen molekyylikoneiston rappeutumisena, josta seuraa myös minuuden hapristuminen. Päätepisteenä on koneen lopullinen pysähdys ja hajoaminen.


Kuolemalle ei tarvita enempiä syitä, eikä se sisällä suurempia arvoituksia. Uskonnollisuuden pohjalla Enqvist näkee epämääräisen mutta voimakkaan tunteen, että ”täytyy olla jotain enemmän”. Miksi täytyisi, kysyy Enqvist, eikä löydä syytä.


Fyysikko kirjoittaa suurista asioista ilmavasti ja viileästi, henkilökohtaisella tasolla mutta ajattelun kurinalaisuudesta tinkimättä.


ANNIKKA MUTANEN

WSOY 2009
205 s
9789510354438

Ada ymmärsi koodeja.

Monet uskovat, että tietokone, ohjelmointi, syntetisaattori, cd-levy ja digitaalinen todellisuus ylipäänsä ovat aikamme keksintöjä. Oikeasti ne keksittiin tai ennakoitiin jo 1800-luvulla. Eikä asialla ollut nörttipoika vaan nuori hehkeä nainen.

Kirja kertoo 1800-luvun lahjakkaimman koodarin ja algoritmin tarinan. Teos kutoo sen myös yhteiskunnalliseen ympäristöönsä: Ada Lovelacen eläessä tiede ja teknologia hyppäsivät aivan uudelle tasolle.

Jo teini-ikäisenä Ada uneksi lentolaitteesta, joka toimisi aikakauden suuren keksinnön, höyryvoiman, avulla. Algoritmi alkoi hahmottua, kun hän löysi matemaatikko Charles Babbagen, jota pidetään varhaisen tietokoneen keksijänä. Luova voima oli kuitenkin Ada.

Toinen esikuva oli ajan suuri teknologinen innovaatio, Jacquardin kutomakone. Ensimmäisiin ohjelmoitaviin laitteisiin kuulunut kutomakone käytti reikäkortteja. Ada oivalsi soveltaa reikäkorttijärjestelmää uudenlaiseen koneeseen, joka kutoisi kankaan sijasta lukuja.

Reikäkorttikone sai levätä pölyttymässä yli sata vuotta, ennen kuin se löydettiin uudelleen. Myös Ada on jäänyt Babbagen ja muiden miestutkijoiden varjoon. Toisissa oloissa digiaika olisi voinut alkaa jo Adan aikana.

Pekka Wahlstedt on kriitikko ja vapaa toimittaja.

Julkaistu Tiede-lehdessä 12/2016

Adan algoritmi. Kuinka lordi Byronin tytär Ada Lovelace käynnisti digiajan. James Essinger, suom. Tapani Kilpeläinen, Vastapaino 2016. 310 s., 29 €.