Kuppaisin maa

Kerrotaan, että Napolia helmikuussa 1494 piirittäneet ranskalaissotilaat saivat niskaansa yhden maailman ensimmäisistä biologisista aseista. Kaupungista lähetettiin vihollisen viihdykkeeksi prostituoituja, jotka levittivät outoa sukupuoliteitse tarttuvaa tautia. Sotajoukkojen mukana vitsaus kulkeutui Ranskaan ja edelleen koko Eurooppaan, missä se sai nimekseen ranskantauti.

Ranskalaiset ristivät tuliaisen, kuinkas muuten, italiantaudiksi. Treponema pallidum -bakteerin levittämä kuppa on saanut matkan varrella monta uutta nimeä, eikä sen voittokulku ole vieläkään päättynyt.

Professori Oiva Turpeisen värikäs historiikki kupan maailmanvalloituksesta paljastaa suomalaisittain kiusallisen ennätyksen. Virallisissa tilastoissa Suomi oli 1860-luvulla väkilukuun suhteutettuna Euroopan kuppaisin maa. Lasareteissa virui 6 000 potilasta. Epidemian alku ja juuri oli taaskin sotaväki – tällä kertaa venäläinen. Se poti ja levitti tautia varuskuntapaikkakunnilla yli sadan vuoden ajan. Jopa keisari pelkäsi armeijansa romahtavan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kirja tarjoilee tautihistorian rönsyjä sopivina annoksina, joita voi nauttia vaikkapa matkalukemisina.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jukka Ruukki, Tiede-lehden päätoimittaja

Amanita 2012
230 s
9525330575

Sisältö jatkuu mainoksen alla